darek2012 napisał(a):
Skoro Eclipse jest tylko edytorem to dlaczego procesor zrozumiał język C [Miganie diody]-Przecież nie ma tego kompilatora avr-gcc ,który do tego służy jak sama nazwa mówi.
No i gdzie jest ten avr-gcc , aby go podłączyć? I po co skoro mi tu dioda miga to znaczy,że Atmega8 rozumie co jej nakazano.No, tego właśnie nie rozumiem.
Pewnie znów coś namieszałem w pojęciach,ale chociaż to mi wyjaśnijcie bo spać nie będę mógł...
Jak instalujesz Eclipse'a to zaraz po instalacji nie skompilujesz na nim programu do AVR'a. Żeby móc to zrobić potrzebne są 3 rzeczy:
1) AVR plugin - jest to jakby dodatek do Eclipse dzięki któremu masz taki przycisk odpowiedzielny za wgranie wsadu do procka, dzięki niemu możesz wybrać gdzie jest AVRDUDE który wgrywa wsad do procka, gdzie jest nasz ukochany kompilator avr-gcc, pliki nagłówkowe z definicjami preprocesora itd.
2) Toolchain - Może to być dziadek WinAVR bądź nowszy Atmel TOOLCHAIN. Jest to po prostu łańcuch narzędzi. Znajdują się tam różne definicje preprocesora pod którymi kryją się rzeczywiste numery pinów i adresy różnych rejestrów, wektory przerwań itd ale w tym łancuchu narzedzi jest też kompilator. Bez tego toolcaina nawet jak masz AVR plugin i avrdude'a nie skompilujesz programu. Kompilator jest zawarty w tych narzedziach i przy kompilacji jest on wywoływany, czyta sobie Twój kod w C a potem zamienia go w kod maszynowy który jest w stanie zrozumieć procesor czyli ciąg wartości heksadecymalnych.
3)AVRDUDE - program który bierze ten plik hex od kompilatora i wsadza go do pamięci flash procka poprzez programator, np ATB USBasp

Mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem. Jakbym się gdzieś pomylił to prosze mnie poprawić