Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 kwi 2026, o 00:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2014, o 06:54 
Użytkownik

Z eclipse luna wszystko już dopracowałem,ale jak Pan Mirek pokazuje z modułem jak wgrać na sucho bez niego, to ja ustawiam USBasp i wykonuję tak samo.
Na gadżecie pokazuje się USBasp więc gra,ale po wczytaniu AVR nie mam tych icon co Pan Mirek tylko: "No AVR project select".
Na dole żadnych błędów! Wykonałem Clean na różnych prockach i to chodzi,ale nie ma tych icon mówiących o wgrywaniu!
Oczywiście na razie ja też nie podłączałem USBasp! Jak Pan Mirek.
Czy,to tylko na module pokazuje,czy coś jeszcze źle robię,a może trzeba podłączyć USBasp? :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2014, o 07:09 
Użytkownik

Witam
darek2012 napisał(a):
"No AVR project select".

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem, ale chyba chodzi o to że nie wskazujesz który program chcesz wgrać.

Pozdr.

PostNapisane: 10 gru 2014, o 07:37 
Użytkownik

Zaznaczyłem main bo tego nie było!

No i GITARA chodzi!!!

PostNapisane: 10 gru 2014, o 08:17 
Użytkownik

...może z rana nie trybię - to w końcu jest dobrze czy źle :) ?

EDIT: coś się zmieniło :?:

PostNapisane: 10 gru 2014, o 08:33 
Użytkownik

Gra i chodzi,ale dlaczego na Atmega8A jak zmieniam na Gadżecie to nie chodzi i pisze abym ustawił na TargetDude i tam samo się ustawiło,ale ten Atmega8A nie chce pracować jakiś konflikt!
Ja akurat taki będę podłączał. Inne chodzą jak zmieniam w Gadżecie.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Zmieniam częstotliwość Atmega8A i ustawia w Dude ale dalej mi wywala jakiś konflikt i odsyła mnie do Dude Target,ale tam też Gadżet ustawił to samo.
Mimo to nie chodzi.Z innymi prockami hula.
Jaki powód?Właśnie ten chcę podłączyć 8A to jak ustawie Atmega8 to tez może być bo coś nie tak z tym8A.
Na razie na sucho wgrywam.
Okazuje się,że nie wszystkie ATMEGA z oznaczeniem "A" pracują bo inne tez sprawdziłem,ale nie wszystkie.

PostNapisane: 10 gru 2014, o 09:23 
Użytkownik

Witam
Popatrz i posłuchaj co na ten temat ma do powiedzenia kol.Mirek:
https://www.youtube.com/watch?v=zGsH9-AUDWM

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 gru 2014, o 09:49 
Użytkownik

Jasne.Dzięki...

PostNapisane: 10 gru 2014, o 10:48 
Użytkownik

Ostatnio tez u siebie coś podobnego zauważyłem w wykrywaniu procka z atmega8A i bez A przy zmianie programatora na avrisp-mkII (zmajstrowany). Ten programator a docelowy procek atmega8-16pu, w środowisko eclipse,avrdude widzi normalnie bez A, natomiast w bascom ten sam docelowy procek widzi jako z A i nie puści dopóki nie będzie wsad skompilowany z typem m8A.def. Także to może być kwestia danej serii atmega8, dany programator a środowisko sprzęgnięte z programatorem może widzieć różnie.

PostNapisane: 10 gru 2014, o 10:56 
Użytkownik

Zobaczymy w praniu! :P
Może ktoś mi powiedzieć jak wczytać biblioteki z Arduino do Eclipse luna. W IDE Arduino to wiem bo próbowałem,ale chciałbym zobaczyć jak tutaj to jest.
No i w C też pewnie są dodatkowe biblioteki i jakoś się je wczytuje.
Nie mam jeszcze książki tylko kupiłem ten programator od Mirka.Dopiero po Nowym Roku kupię bo święta i wydatki.
Może ktoś mi podpowie?

PostNapisane: 10 gru 2014, o 11:00 
Moderator

darek2012 napisał(a):
Może ktoś mi powiedzieć jak wczytać biblioteki z Arduino do Eclipse luna

Sorki ale totalnie mieszasz pojęcia - ale to nie dziwne skoro się jeszcze nie zetknąłeś z językiem C :(

Do Eclipse się nie wczytuje żadnych bibliotek - Eclipse to nie kompilator. A niestety zarówno bascomowcy czy arduinowcy myślą sobie na początku że skoro wszystko robią w samym bascomie albo w samym arduino to tak samo jest z eclipse .... nie nie nie

Eclipse to TYLKO edytor kodu

do tego podłącza się kompilator C

i nie ma takiego pojęcia jak wczytanie bibliotek z arduino do C .... owszem można próbować sobie je przeportować .... (przerobić) ale to nie ma nic wspólnego z jakimś tam wczytaniem ....

Polecam jednak poczytać gdzieś na razie - gdziekolwiek o tym co to jest język C .... zanim wpadnie ci Bluebook w łapki - bo tam będziesz miał pewne kompendium i przeprowadzenie krok po kroku - wtedy zrozumiesz o czym mówię

PostNapisane: 10 gru 2014, o 11:17 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To masz cos o Eclipse pod Arduino, w nim możesz normalnie sobie wczytywac biblioteki z Arduino: viewtopic.php?t=9355

Zaznaczam jednak ze tak jak Mirek wspomniał, Eclipse to tylko (ale za to jaki fajny) edytor. Do niego trzeba też dodać kompilator, np my używamy avr-gcc, Arduino używa avr-gcc++ a w dodatku edytor jakim jest Arduino IDE zawiera nie widoczne dla użytkownika zainkludowanie pewnych bibliotek w których są różne definicje preprocesora i funkcje. To samo zawiera ten Eclipse zrobiony pod Arduino do którego link Ci dałem. Zainstaluj go wdlg tego poradnika a będziesz mógł w Arduino korzystać z dobrodziejstw Eclipse'a

PostNapisane: 10 gru 2014, o 14:48 
Użytkownik

Faktycznie to ja myślałem ,że na Ecl.Luna to będzie chodzić,a to jeszcze inna bajka.
Dzięki za podpowiedź ciekawy materiał kolejna noc.

PostNapisane: 10 gru 2014, o 15:52 
Użytkownik

Mimo wszystko mam jeszcze ostatnie pytanie do tego co Pan Mirek i kolega Nefarious napisali. Bo przecież książki czytać mi tu nie będziecie ale coś bardziej mi się rozjaśni.

Skoro Eclipse jest tylko edytorem to dlaczego procesor zrozumiał język C [Miganie diody]-Przecież nie ma tego kompilatora avr-gcc ,który do tego służy jak sama nazwa mówi.
No i gdzie jest ten avr-gcc , aby go podłączyć? I po co skoro mi tu dioda miga to znaczy,że Atmega8 rozumie co jej nakazano.No, tego właśnie nie rozumiem.
Pewnie znów coś namieszałem w pojęciach,ale chociaż to mi wyjaśnijcie bo spać nie będę mógł...

PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

darek2012 napisał(a):
Skoro Eclipse jest tylko edytorem to dlaczego procesor zrozumiał język C [Miganie diody]-Przecież nie ma tego kompilatora avr-gcc ,który do tego służy jak sama nazwa mówi.
No i gdzie jest ten avr-gcc , aby go podłączyć? I po co skoro mi tu dioda miga to znaczy,że Atmega8 rozumie co jej nakazano.No, tego właśnie nie rozumiem.
Pewnie znów coś namieszałem w pojęciach,ale chociaż to mi wyjaśnijcie bo spać nie będę mógł...

Jak instalujesz Eclipse'a to zaraz po instalacji nie skompilujesz na nim programu do AVR'a. Żeby móc to zrobić potrzebne są 3 rzeczy:

1) AVR plugin - jest to jakby dodatek do Eclipse dzięki któremu masz taki przycisk odpowiedzielny za wgranie wsadu do procka, dzięki niemu możesz wybrać gdzie jest AVRDUDE który wgrywa wsad do procka, gdzie jest nasz ukochany kompilator avr-gcc, pliki nagłówkowe z definicjami preprocesora itd.

2) Toolchain - Może to być dziadek WinAVR bądź nowszy Atmel TOOLCHAIN. Jest to po prostu łańcuch narzędzi. Znajdują się tam różne definicje preprocesora pod którymi kryją się rzeczywiste numery pinów i adresy różnych rejestrów, wektory przerwań itd ale w tym łancuchu narzedzi jest też kompilator. Bez tego toolcaina nawet jak masz AVR plugin i avrdude'a nie skompilujesz programu. Kompilator jest zawarty w tych narzedziach i przy kompilacji jest on wywoływany, czyta sobie Twój kod w C a potem zamienia go w kod maszynowy który jest w stanie zrozumieć procesor czyli ciąg wartości heksadecymalnych.

3)AVRDUDE - program który bierze ten plik hex od kompilatora i wsadza go do pamięci flash procka poprzez programator, np ATB USBasp ;)

Mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem. Jakbym się gdzieś pomylił to prosze mnie poprawić ;)

PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:25 
Moderator

darek2012 napisał(a):
Skoro Eclipse jest tylko edytorem to dlaczego procesor zrozumiał język C [Miganie diody]-Przecież nie ma tego kompilatora avr-gcc

Jakbyś nie miał zainstalowanego kompilatora to nic by Eclipse nie skompilowało ;) bo Eclipse to edytor ;)

PostNapisane: 10 gru 2014, o 16:45 
Użytkownik

No, to tak myślałem.
Jasne. Dzięki...Mogę iść spać spokojnie.Luna chodzi.

Strefa czasowa: UTC + 1