Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 kwi 2026, o 12:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2014, o 16:59 
Użytkownik

Witam.

Napisałem dziś program na Atmege8 + kawrc 8MHZ + wyświetlacz LCD + czujnik ds18b20 + dioda RGB + 3 x switch. Problem polega na tym, że gdy włączę diodę RGB i ustawie jej przykładowo R=10, G=10, B=10, następnie przejdę do odczytu temperatury to widać, jak dioda co jakiś czas delikatnie mruga. Gdy wyjdę z odczytu temperatury dioda świeci normalnie. Gdy zwiększę wartości R, G i B to efekt ten jest coraz mniej zauważalny... Używam dwóch Timerów, jeden do odczytu temperatury z ds18b20, drugi do sterownia diodą. Czy te dwa Timery mogą mieć jakiś wpływ na siebie? Jak dla mnie wygląda to tak, że dioda zaczyna delikatnie migać jak dokonywany jest odczyt z czujnika ds18b20... Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 17:04 
Moderator

obsługa 1wire zwykle musi wyłączać przerwania na jakiś czas, ale jeśli stosujesz sprzętowy PWM nie powinno być problemów jeśli zaś programowy to będzie oczywisty problem

PostNapisane: 13 paź 2014, o 17:08 
Użytkownik

Stosuje PWM programowy jak widać z tego co wrzuciłem powyżej... Czyli jeśli zastosuje PWM sprzętowy to problem zniknie? Nie da się tego jakoś przeskoczyć, aby nadal używać sprzętowego PWM'a i pozbyć się migania diody? Podobny problem mam z obsługą mikroswitchy. Gdy zacznie się odczyt z czujnika nie za każdym razem działa mikroswitch i nie chce wrócić do poprzedniego menu...

Teraz zacząłem się bawić ustawieniami TIMERA1 i zastanawiam się dlaczego jeśli zmienię wartość OCR1A = 200; na przykładowo OCR1A = 50; to ma to wpływ na działanie mikrowitchy? Przy OCR1A = 50; mirkowitche trzeba dłużej przytrzymać, żeby zmieniły wartość, a przecież TIMER1 uzywam do PWM'a dla portów PC0, PC1, PC2... Ma to coś ze sobą wspólnego...

PostNapisane: 13 paź 2014, o 18:11 
Użytkownik

Witam,

Kolega ja bym wpakował odliczanie czasu dla DS18B20 i tryb PWM w jeden Timer.
Niestety nie wiem jakie masz czasy poustawianie przerwań - brak jakichkolwiek komentarzy w kodzie.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 13 paź 2014, o 19:26 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
Podobny problem mam z obsługą mikroswitchy. Gdy zacznie się odczyt z czujnika nie za każdym razem działa mikroswitch i nie chce wrócić do poprzedniego menu...

No tak to się nazywa pociągnięcie kota za ogon - sorki za porównanie ale idąc tym tropem to zaraz ktoś gotów napisać, że przez tą obsługę 1wire to nawet mu woda nie chce się zagotować w czajniku ....

Na prawdę pomysł z kapelusza ...

To że ci klawisze nie chciały działać to WYNIK tego że zbaboliłeś gdzieś paskudnie kod ... a gdzie ? a skąd możemy wiedzieć skoro go nie pokazałeś i nie pytałeś -

za to jak usłyszałeś że odczyt 1wire może przeszkadzać gdy masz programowy PWM to bez minium zastanowienia poleciałeś z wyobraźnią - rozumiesz ?

Co zresztą potwierdza dalsza część wypowiedzi o Timerze i jego wartości OCR1A w stosunku do klawiszy

mateusz_dan napisał(a):
Ma to coś ze sobą wspólnego...

Oczywiście, że ma - źle napisałeś program - i tyle można odpowiedzieć na takie pytania i stwierdzenia .... więc na przyszłość proponuję rzetelniej podejść do zadawania pytań bo inaczej to rozsiewamy jakieś dziwne plotki ... później jakiś inny początkujący gdzieś to przeczyta jednym uchem a za chwilę na innym forum napisze

"tak tak - ja też gdzieś słyszałem że Timer1 albo 1wire mają zły wpływ na działanie klawiszy" .....

Proponuję zacząć od podstaw - jeśli masz Bluebooka a jeśli jeszcze nie masz to poczytaj o jednym ze sposobów na obsługę i to nieblokującą klawiszy - tutaj:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

PostNapisane: 14 paź 2014, o 13:25 
Nowy

ja bym zrobił to tak:
- sprawdź jak długo trwa odczyt z 1-Wire (sam już nie pamiętam, więc oscyloskop lub liczenie cykli lub internet ;-))
- jak będziesz to wiedział, to policz czy przerwanie potrzebne do obsługi 1-Wire wystarczy Ci na generowanie PWM.
- zejdź z częstotliwością PWM i ilością poziomów jasności (wątpię abyś potrzebował ich aż 255...)
- wszystko rób w jednym przerwaniu Timera:
1) najpierw ustawiasz porty połączone z PWM
2) sprawdzasz czy licznik "tyknięć" jest odpowiedni dla odczytu klawiszy (nie częściej niż co 10ms, może być 15) i je odczytujesz
3) sprawdzasz czy licznik "tyknięć" jest odpowiedni dla odczytu 1-Wire (najczęściej raz na sek) oczywiście wysyłasz na zmianę albo polecenie konwersji temp, albo jej odczyt.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 18:17 
Użytkownik

Racja, trochę mnie poniosła fantazja :D ale im bardziej rozbudowuje swój kod tym więcej jakiś problemów i niejasności się pojawia i chyba na siłę szukam miedzy nimi powiązania... Co do obsługi klawiszy to trochę za daleko zabrnąłem. Doczytam w książce oraz artykuł z bloga, jak będę miał jakieś pytania to wrócę do tego.

Wracając do diody RGB i czujnika ds18b20. Używam dwóch timerów, Timer2 jest raczej dobrze skonstruowany, Timera1 nie jestem pewny, ale nikt nie napisał, że coś jest nie tak... Wydaje mi się, że nie uda mi się użyć tylko Timera2 dla czujnika ds18b20 i diody RGB. Próbowałem, różnych preskalerów i różnych wartości OCR2 ale chyba nie uda mi się znaleźć czegoś pośrodku, ja przynajmniej nie umiem...

Poniżej zamieszam kod który napisałem. Może ktoś znajdzie jakiś błąd... Coś doradzi... Na początku na wyświetlaczu pokazuje temperaturę wewnątrz i na zewnątrz, po naciśnięciu mikroswitcha KEY1 przechodzi do ustawienia diody RGB gdzie można ustawić osobno R, G i B wartości od 0 do 255. Przechodzenie między R, G i B realizuję za pomocą KEY3. Po wciśnięciu KEY2 wraca do odczytu temperatury. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę jasno...

język c

Jak widać na filmiku odczyt temperatury przebiega poprawnie, jedyne co mnie zastanawia to dlaczego po powrocie z Sterownika RGB do odczyty temperatury trzeba poczekać powiedzmy ~2 sekundy na pojawienie się wartości temperatur. Choć nie za każdym razem ma to miejsce... To pierwszy z problemów. Potem gdy ustawie jakieś wartości w Sterowniku RGB i wracam do odczytu temperatury diody zaczynają delikatnie pulsować...??? Przyglądając się im bliżej to pulsują bardzo delikatnie gdy jestem w Sterowniku RGB i ustawia ich wartości, a gdy przejdę do odczytu temperatury pulsowanie jest mocniejsze...
Gdybym wywalił z programu odczyt temperatury z ds18b20 to problem pulsujące diody znika całkowicie.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 18:43 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
jedyne co mnie zastanawia to dlaczego po powrocie z Sterownika RGB do odczyty temperatury trzeba poczekać powiedzmy ~2 sekundy na pojawienie się wartości temperatur

a rozumiesz jak to działa? tzn tego typu kod ?

język c

coś mi się wydaje - że nie do końca

PostNapisane: 14 paź 2014, o 22:39 
Użytkownik

Witam,

mateusz_dan napisał(a):
Jak widać na filmiku odczyt temperatury przebiega poprawnie, jedyne co mnie zastanawia to dlaczego po powrocie z Sterownika RGB do odczyty temperatury trzeba poczekać powiedzmy ~2 sekundy na pojawienie się wartości temperatur. Choć nie za każdym razem ma to miejsce... T

Kolega, to wrzucaj odczyty do bufora danych, a na wyświetlacz dane z tegoż bufora. W ten sposób unikniesz oczekiwana, bo w buforze zawsze będziesz miał ostatni odczyt.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 15 paź 2014, o 17:26 
Użytkownik

Rozumiem jak działa, ale myślałem, że temperatura będzie wyświetlana cały czas i tylko aktualizowana co 3 sekundy... Tylko na razie nie wiem jak tam to zrobić, żeby wrzucał odczyt do bufora danych...
Nadal pozostaje nie rozwiązany problem pulsującej diody? Czy ktoś widzi jakiś ewidentny błąd?

PostNapisane: 15 paź 2014, o 17:39 
Moderator

mateusz_dan napisał(a):
Rozumiem jak działa, ale myślałem, że temperatura będzie wyświetlana cały czas i tylko aktualizowana co 3 sekundy...

No ale zobacz - piszesz, że rozumiesz jak działa - ale myślałeś .... że co ?

przecież nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu żeby ją wyświetlać cały czas - co za problem? wystarczy inaczej podejść do programu. Zapamiętać sobie wartość temperatury w jakiejś zmiennej i częściej odświeżać ją na ekranie, szczególnie po wyjściu z jakiejś tam opcji MENU. To nie jest tak - że w kodzie samo coś się jakoś robi - toż wszystko zależy TYLKO i wyłącznie od ciebie jak to napiszesz ;) ok?

mateusz_dan napisał(a):
Nadal pozostaje nie rozwiązany problem pulsującej diody? Czy ktoś widzi jakiś ewidentny błąd?

Już mówiłem - praca biblioteki 1wire (a chyba nie zajrzałeś do niej do środka) powoduje że MUSZĄ być na krótkie chwile wyłączane przerwania - wszystkie przerwania. A ty nadal się dziwisz dlaczego dioda ci pulsuje - skoro przerywane jest przerwanie odpowiadające za programowy PWM. Wydaje mi się jednak - że musisz starać się zwracać więcej uwagi na to jak działają składniki programu, którym próbujesz się posługiwać - bo na razie - to widzę tylko próbę tak na chybił trafił sklejania kilku rzeczy naraz - bez zrozumienia podstaw ich działania i to cię gubi, nie tędy droga

Trzeba DOKŁADNIE zrozumieć co to są przerwania i jak działają, na początek porobić sobie odrębne testy, próby itp ....

PostNapisane: 23 lis 2014, o 14:08 
Użytkownik

Wracając do tematu, chce spróbować zrobić sterowanie diodą LED RGB za pomocą sprzętowego PWM'u. Programowy PWM niestety nie działa tak jak powinien, jak już pisałem wcześniej. Zastanawiam się teraz nad podłączeniem i inicjalizacją Timerów z których będę korzystał.

Mam już podłączony czujnik DS18B20, do jego obsługi wykorzystuje TIMER2.

język c

Do sterowania diodą RGB chciałbym wykorzystać PB1, PB2, PB3.
Obrazek

PB1 i PB2 to Timer1, PB3 to Timer2. Teraz zastanawiam się czy uda mi się to zrealizować? Timer2 wykorzystuje już do 1wire... Uda mi się wykorzystać go jeszcze do PWM? Może ktoś już pisał coś podobnego?

PostNapisane: 23 lis 2014, o 19:45 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Ten obrazek to chyba nie z atmegi8

Jak najbardziej możesz mieć PWM i przerwanie co określony czas, ale wówczas przerwanie ustawiasz na przepełnienie:
język c

Przerwania ISR(TIMER2_COMP_vect) już nie używasz, a to dlatego, że byłoby generowane z różnym okresem w zależności od wartości w OCR2, która teraz dla sterowania pwm będzie się zmieniać celem regulacji wypełnienia.

Częstotliwość generowania przerwania TIMER2_OVF wynosi 8 MHz / preskaler / TCNT2_max = 8 M / 64 / 256 = 488 Hz. To oznacza, że zmienna cnt jest inkrementowana co około 2ms, a chcesz mieć 10ms. Wystarczy dodać kolejny licznik:
język c

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:06 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Ten obrazek to chyba nie z atmegi8

No rzeczywiście to nie jest ATmega8, pomyliłem się. Zły obrazek zamieściłem. Bawię się własnie z ustawieniem tych timerów, i coś nie tak... Timer1 dla PB1 i PB2 zrobiłem, działa. Problem tylko z Timer2. Jak działa mi PWM, to nie chce czytać czujnika, lub na odwrót.

Tutaj chyba miałeś błąd: TCCR2 |= (1<<COM22); // Clear OC2 on Compare Match, set OC2 at BOTTOM, (non-inverting mode), ma być COM21.
Preskaler 64 to CS22, a nie CS21.

Tak mam to ustawione:
język c

język c

Ostatecznie wygląda to tak, że czujnik działa, ale dioda nie ściemnia się do zera. Gdy ustawie wartość 255 świeci na full, natomiast dla 0 lekko świeci. Czym to może być spowodowane? Ma ktoś jakiś pomysł?

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:29 
Użytkownik

Jeśli dobrze pamiętam, problem z PWM jest opisany w BB, po prostu nie da sie uzyskać 0% wypełnienia i stąd "świecenie" diody...

PostNapisane: 24 lis 2014, o 11:30 
Użytkownik

Na programowym PWM działało, na sprzętowym PWM działa dla Timera1, a dla Timera2 już nie...

------------------------ [ Dodano po: 55 minutach ]

Gdy mam ustawione TCCR2 |= (1<<COM21); // Clear OC2 on Compare Match, set OC2 at BOTTOM, (non-inverting mode) to tak jak już pisałem dioda przy wartości 0 cały czas się delikatnie świeci.
Gdy zmienię na TCCR2 |= (1<<COM21)|(1<<COM20); //Set OC2 on Compare Match, clear OC2 at BOTTOM, (inverting mode) to działa to poprawnie tylko dla wartości 0 dioda świeci na maxa, a dla 255 jest zgaszona.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny?

PostNapisane: 24 lis 2014, o 12:48 
Użytkownik

Nie wiem co o tym sądzić, ale wyczytałem na elektrodzie odnośnie ATmegi16 że: "Przy wartości 0 w rejestrze OCR0 odpowiedzialnym za wypełnienie sygnału PWM na wyjściu pojawia się szpilka -już nie pamiętam ile trwa w stosunku do wartości 1 w tymże rejestrze (ale dużo krócej-chyba około 1/5 czasu dla wartości 1 w OCR0). Problem jest opisany i udokumentowany i nic wprost nie da się z tym zrobić- szpilka jest i koniec."

Nie wiem czy mogę to powiązać, ze swoim przykładem? Może ten sam problem pojawia się w ATmedze8 w rejestrze OCR2?
Czy mógłbym wyłączyć PB3 jesli OCR2=0? Jak napisać taki warunek?

PostNapisane: 24 lis 2014, o 15:25 
Użytkownik

Tak, to jest ten problem z tą szpilką, jak będę w domu to sprawdzę rozwiązania problemu bo sam kiedyś przez to przechodziłem

http://forum.atnel.pl/topic1084.html -tutaj post z problemem i jego rozwiązaniami

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lis 2014, o 15:38 
Użytkownik

Dzięki za podpowiedz. Z tych rozwiązań to chyba najbardziej interesowałoby mnie "Musiałbyś wyłączać pwma na okres gdy dioda ma nie świecić. Wtedy nie będzie tych szpilek." Tylko jak wyłączyć PWM'a gdy wartość PWM'a jest równa 0?

PostNapisane: 24 lis 2014, o 16:19 
Użytkownik

W trybie Fast Pwm przy "non-inverting mode" zawsze występuje krótka szpilka na wyjściu przy zerowej wartości rejestru OCR.

Możesz skorzystać z trybu "inverting mode". Ale żeby dioda nie świeciła przy zerowej wartości OCR to:
- będzie trzeba ją podłączyć odwrotnie,
- albo wykorzystać np. dodatkową zmienną uint8_t temp_ocr.
I potem proste działanie
język c

Dzięki temu przy zerowej wartości temp_ocr do rejestru OCR trafi wartość 255 i dioda nie będzie świecić, a przy wartości 255 w temp_ocr do rejestru OCR trafi wartość zero i dioda będzie świecić.

Możesz też skorzystać z trybu Phase Correct Pwm. W tym trybie nie występuje szpilka na wyjściu przy zerowej wartości OCR.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lis 2014, o 16:40 
Użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Możesz też skorzystać z trybu Phase Correct Pwm. W tym trybie nie występuje szpilka na wyjściu przy zerowej wartości OCR.

Mogę skorzystać z tego trybu tylko czy nie będzie to miało jakiegoś wpływu na czujnik? Cały czas muszę pamiętać, że oprócz sterowania diodami mam jeszcze czujnik. Jeśli chodzi o tą zmienną to mam jej przypisać jakaś wartość? Trochę na razie nie rozumiem jak ona ma działać. Sprawdzę to jutro i się odezwę.

PostNapisane: 24 lis 2014, o 17:46 

W trybie Phase Correct Pwm timer liczy od 0 do 255 i potem od 255 do 0. Faga przerwania jest ustawiana dla 0. Oznacza to tyle, że zamiast przerwanie jest 2 razy rzadziej. Najprościej to zmienić preskaler z 64 na 32.

PS.
W przerwaniu ISR(TIMER2_OVF_vect) linie odpowiedzialene za timery programowe powinny być w warunku if(++cnt2 > 4)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Cytuj:
Tutaj chyba miałeś błąd: TCCR2 |= (1<<COM22); // Clear OC2 on Compare Match, set OC2 at BOTTOM, (non-inverting mode), ma być COM21.
Preskaler 64 to CS22, a nie CS21.

Racja. Miałem wstawić 2 i wpadła nie tam gdzie powinna.

PostNapisane: 27 lis 2014, o 10:25 
Nowy

Czy mi się wydaje czy w kodzie jest naparzanie po lcd przy każdym obiektu pętli głównej?
Jeśli tak, to tutaj zacząłbym od szukania przyczyny mrygania diody.

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 lis 2014, o 12:01 
Użytkownik

maxter napisał(a):
Czy mi się wydaje czy w kodzie jest naparzanie po lcd przy każdym obiektu pętli głównej?

Co rozumiesz przez słowo "naparzanie"? Rozwiń myśl bo nie rozumiem. Po czym tak w ogóle stwierdziłeś?

PostNapisane: 27 lis 2014, o 12:17 
Nowy

Chodzi mi o to, że chyba w kodzie w każdym obiegu pętli głównej programu piszesz po wyświetlaczu, a wyświetlacze do demonów prędkości to nie należą...

PostNapisane: 27 lis 2014, o 12:24 
Użytkownik

Kod do programu jest zawarty w tym temacie to możesz zerknąć jak to jest napisane. W sumie chyba masz racje. W pętli while mam zrobionego switch'a i dwa razy case dzięki czemu zmieniam parametry wyświetlane na wyświetlaczu. W case 0 mam wyświetlane temperatury, a w case 1 jest sterownik RBG. Wszystkie rzeczy związane z wyświetlaniem na LCD są w pętli while. To, że wyświetlacz nie należy do demonów prędkości to wiem, ale nie mam innego pomysłu jak to inaczej napisać.

Jeśli masz jakieś propozycje, lub możesz coś doradzić jak to inaczej rozwiązać to chętnie skorzystam z każdej porady.

PostNapisane: 27 lis 2014, o 12:56 
Nowy

Zrobić bufor wielkości wystarczającej do wpisania wymaganych danych na wyświetlacz (bądź nawet dwa jeśli nie ma dużego nacisku na oszczędność ramu) i to co teraz wpisujesz bezpośrednio na wyświetlacz, to pisz do bufora (np. temperatury do jednego, menu do drugiego). W przerwaniu co kilkadziesiąt milisekund (np. 20) wrzuć na lcd odpowiedni bufor.

Pozdrawiam

PostNapisane: 27 lis 2014, o 13:32 
Użytkownik

Pytanie trochę z innej beczki. Może powinienem założyć nowy temat, a może ktoś mi pomoże. Jak mogę podzielić na jakieś sensowne części swój program. Na razie nie jest on nie wiadomo jak rozbudowany ale gdybym go rozbudował to trochę bez sensu analizować kod przesuwając tak długi main.c. Jak podzielić main.c na części?

Tutaj program:
język c

PostNapisane: 27 lis 2014, o 19:48 

maxter napisał(a):
Jeśli tak, to tutaj zacząłbym od szukania przyczyny mrygania diody.

Nie zgodzę się z kolegą. Problem migania diody był podany (wyłączanie przerwań na czas transmisji 1-Wire) i rozwiązany (sprzętowe PWM).
mateusz_dan napisał(a):
Jak mogę podzielić na jakieś sensowne części swój program.

Całego switcha zamknij w funkcji wyświetl_menu. Zrobiłbym jeszcze takie usprawnienie, że oddzieliłbym wyświetlanie od pomiarów:
język c

i gdzieś tam w menu będzie tylko:
język c

Strefa czasowa: UTC + 1