Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sie 2026, o 20:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2014, o 19:30 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem mam z nadajnikiem temperatury , moduł radiowy RFM73 cały kod/urządzenie bez linijek

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pobiera 1,2 mA ...

Kiedy inicjalizuję moduł , prąd wzrasta do 22mA , wszystko było by okej gdyby nie zasilanie bateryjne.

W takiej wersji kodu. Urządzenie działa prawidłowo. Pomiar wysyłany co 40 sec. Po włączeniu układu pobór prądu 1,2mA przez 40 sec. PO upływie 40 sec. następuję pomiar do 22mA (zrozumiałe to dla mnie ) , no i miałem nadzieje że znowu spadnie do 1,2 mA .. a tak się nie dzieje ciągle jest 22mA , macie pomysły jak to ogarnąć. Według mnie powinno to działąć tak jak chce a tak się nie dzieje... Pomocy :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lis 2014, o 22:07 
Użytkownik

Problem rozwiązałem.

Zasilanie do modułu miałem bezpośrednio z baterii. Co było błędem , pin VCC podpiąłem pod pin avr.
i w programie zmieniłem ze podczas pomiaru włączam zasilanie i po pomiarze wyłączam.
Efekt:
pobór prądu 0,5mA w trybie power down, natomiast przy nadawaniu 21mA .

Pozdrawiam

PostNapisane: 1 lis 2014, o 22:08 
Użytkownik

No zasilanie ADC wyłączasz. Procka usypiasz.
A co z RFM? To on Ci podsysa ten upragniony prądzik.
Jego też musisz wysłać spać ;-)

PostNapisane: 2 lis 2014, o 12:07 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
Problem rozwiązałem.

Zasilanie do modułu miałem bezpośrednio z baterii. Co było błędem , pin VCC podpiąłem pod pin avr.
i w programie zmieniłem ze podczas pomiaru włączam zasilanie i po pomiarze wyłączam.
Efekt:
pobór prądu 0,5mA w trybie power down, natomiast przy nadawaniu 21mA .

Pozdrawiam

kolego no oczywiście mozna tak zrobić, jednocześnie nie wiem czy to było Twoim głównym problemem. Poprostu problem ominąłeś wyłączając rfm przez pin uC. Ja mam podpięty pin VCC do baterii i nie ma problemu (pobór na poziomie 0,3mA), wnioskuje ze masz cos zle w kodzie a poprzez wyłączanie pinem problem znika. W sumie osiągnąłeś cel.
Tylko pomysl sobie.... jakbyś naprzykład chciał "nadsłuchiwac" sygnałów to jak?? na wyłączonym rfm nie odbierzesz nic. A paczka danych nie będzie czekać aż włączysz moduł i wtedy łaskawie sobie przyjdzie :P

Tutaj mysle ze dobrze byłoby wykozystac przerwania odebrania/wytsłania oferowane przez moduł RFM i moze sprzęgnąć je z przerwaniami w uC, sam tak bym chciał to rozwiązać, bo poki co pobór 0,3mA jest dla mnie troche za duzy jeszcze.

Nie żebym Cie krytykował ;) ale masz ogromnyyy podbór w trybie Power Down, u mnie jest mniejszy w trybie Power Save.
Jesli dobrze przeliczyłem masz pobór na poziomie 500uA, zobacz sobie na wykresy w nocie. Przy włączonym WDT i tym trybie przy 3V powinieneś mieć ok. 18-20uA. Z wykresów zobczysz tez ze sam WDT zzera Ci 98% energii w tym trybie ; ) bo widać ze z wyłączonym WDT pobór jest na poziomie 1-2 uA. Mi kiedyś tez koledzy zwrócili uwagę na te wykresy, są bardzo pomocne.

Jaka prędkością napędzasz procka?, wyłączaj na pewno ADC i komparaktor bo z tych samych tabelek dowiesz sie ile te moduły pobierają prądu... a jak zasilasz z baterii to masz duze znaczenie. Jak z zasilacza to pewnie bym sie tym nie przejął i bym zostawił pobór nawet 2 mA, z takim poborem to by bateria zjechała w ciagu 2-3 dni :P

co do kodu to ja robie tak:

język c

Strefa czasowa: UTC + 1