Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sie 2026, o 23:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 paź 2014, o 00:16 
Nowy

Witam :)

Bawię się przetwornikiem TDA1543 na razie testuję jego działanie.
Mam mianowicie taki problem iż nie wiem czemu, ale przy wysyłaniu danych od 0 do 255 (8 bitowych) w pewnym momencie ucina mi sygnał i tak jakby się nie mógł zmieścić w zakresie Vpp i zostaje przeniesiony bezsensownie. Można jakoś zwiększyć zakres w jakim napięcie wyjściowe wychodzi z przetwornika ?
Obrazek

I nie wiem czy to jest wina złego doboru elementów czy programu??
Obrazek
SCK i MOSI naturalnie idą do SPI a DAC_WS jako pin output do procesora.
Całość taktuje 20MHz kwarcem.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A funkcja Send8SPI jest następująca:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przy mniejszych wartości RR(32) wychodzi piła wg. mnie 'w miarę'
Obrazek

Co może być przyczyną ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 paź 2014, o 00:58 
Moderator

borcio992 napisał(a):
a DAC_WS jako pin output do procesora.

A ten pin to jest WYJŚCIE z tego scalaka ?

PostNapisane: 28 paź 2014, o 01:51 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
borcio992 napisał(a):
a DAC_WS jako pin output do procesora.

A ten pin to jest WYJŚCIE z tego scalaka ?

Tak
język c

Właśnie gdzieś doczytałem że ten scalak w U2 jedzie może w tym jest problem ...
Ma ktoś może jakiś testowy pewny program tworzący sinusa??

PostNapisane: 28 paź 2014, o 06:26 
Moderator

Skoro piszesz, że pin WS to wyjście z tego scalaka - to powiedz mi w jaki sposób przełączasz wysyłanie danych do lewego i prawego kanału ? Zaglądałeś w ogóle do noty PDF TDA1543? ... czy może mówisz o całkiem innym scalaku ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Poza tym że jednak traktujesz w kodzie WS jako wejście - więc dobrze ;) pewnie to twoja literówka

Nie mniej jednak zajrzyj do noty PDF i zobacz DOKŁADNIE jak albo precyzyjniej, KIEDY należy przełączać sygnałem WS dane pomiędzy kanałem lewym i prawym ... bo na pewno robisz to teraz źle :(

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 31 paź 2014, o 00:07 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Skoro piszesz, że pin WS to wyjście z tego scalaka - to powiedz mi w jaki sposób przełączasz wysyłanie danych do lewego i prawego kanału ? Zaglądałeś w ogóle do noty PDF TDA1543? ... czy może mówisz o całkiem innym scalaku ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Poza tym że jednak traktujesz w kodzie WS jako wejście - więc dobrze ;) pewnie to twoja literówka

Nie mniej jednak zajrzyj do noty PDF i zobacz DOKŁADNIE jak albo precyzyjniej, KIEDY należy przełączać sygnałem WS dane pomiędzy kanałem lewym i prawym ... bo na pewno robisz to teraz źle :(

Przesunąłem bajt w prawo o 1 miejsce i zaczęło grać z wielkimi szumami, ale słychać melodię lekko i myślę że to jest spowodowane asynchronicznym wysyłaniem danych przez UART'a więc zacząłem pisać obsługę odczytu karty SD ale utknąłem :/. 5ms trwa odczyt 512 bajtów z karty SD, tworzy to sporą dziurę w podawaniu sampli.
Jest jakaś możliwość szybkiego czytania z kart pamięci ??. Fifo bym zrobił ale jest problem że mam wszystko na SPI, kartę SD jak i TDA więc odrywając się na chwilę od odczytywania karty by wysłać sample do TDA wiąże się z rozsypaniem transmisji z kartą SD.

Będę musiał chyba wyjść z TDA programowo na porty ...

PostNapisane: 31 paź 2014, o 00:13 
Moderator

ale po SPI sprzętowym nie zrobisz panie kochany transmisji danych I2S i tu masz ZONK'a .... bo przełączanie sygnału WS musi następować na jeden bit przed końcem bajtu z tego co pamiętam .... więc jak chcesz to zrobić przy sprzętowym SPI ? hmmm ?

PostNapisane: 31 paź 2014, o 00:23 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
ale po SPI sprzętowym nie zrobisz panie kochany transmisji danych I2S i tu masz ZONK'a .... bo przełączanie sygnału WS musi następować na jeden bit przed końcem bajtu z tego co pamiętam .... więc jak chcesz to zrobić przy sprzętowym SPI ? hmmm ?

Robię przesunięcie bitowe i zapamiętuje ten bit i cała transmisja jest przesunięta o 1 bit. Clock do TDA odcinam tranzystorem z pozytywnym skutkiem (takie emulowane "chip select")

PostNapisane: 31 paź 2014, o 01:04 
Moderator

borcio992 napisał(a):
Robię przesunięcie bitowe i zapamiętuje ten bit i cała transmisja jest przesunięta o 1 bit

Nie widzę za bardzo jak to robisz - ale czy nie tracisz w tym momencie cennego czasu ?

PostNapisane: 31 paź 2014, o 01:13 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
borcio992 napisał(a):
Robię przesunięcie bitowe i zapamiętuje ten bit i cała transmisja jest przesunięta o 1 bit

Nie widzę za bardzo jak to robisz - ale czy nie tracisz w tym momencie cennego czasu ?

Panie Mirku jak wszystko będzie działać będę zapisywał od razu przygotowane dane (przesunięte) na karcie SD, zapis i odczyt mam zrobiony taki łopatologiczny beż żadnych FS na karcie, czas odczytu 512 bajtów (wrzucenia ich do tablicy zmiennych) to 5 ms ... trochę za długo. 5 ms to 220 sampli ominiętych dla odczytania 512 sampli więc robi się w sumie spora dziura.

PostNapisane: 31 paź 2014, o 01:32 
Moderator

ok .. tzn nie rozumiem i tak twojego sposobu no ale to nieistotne - może masz jakiś fajny patent. Ja podszedłem do tego inaczej ... I2S generuję czysto programowo w przerwaniu timera z częstotliwością samplowania dźwięku. Daje mi to możliwość zapisu na karcie przy najnormalniejszym zastosowaniu systemu plików FAT z częstotliwościami samplowania do hmmm powiedzmy 10 kHz a tak bez ograniczeń to do ok 8 kHz ...

tutaj kiedyś sobie taki projekt popełniłem

http://atnel.pl/avr-wav-player-recorder.html

PostNapisane: 31 paź 2014, o 01:40 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
ok .. tzn nie rozumiem i tak twojego sposobu no ale to nieistotne - może masz jakiś fajny patent. Ja podszedłem do tego inaczej ... I2S generuję czysto programowo w przerwaniu timera z częstotliwością samplowania dźwięku. Daje mi to możliwość zapisu na karcie przy najnormalniejszym zastosowaniu systemu plików FAT z częstotliwościami samplowania do hmmm powiedzmy 10 kHz a tak bez ograniczeń to do ok 8 kHz ...

tutaj kiedyś sobie taki projekt popełniłem

http://atnel.pl/avr-wav-player-recorder.html

Daje możliwość zapisu czy odczytu ??

Specjalny program do wkładania wavów na procka napiszę sobie który będzie wszystko obsługiwał.
Tyle że jest jeden problem... przez który będę musiał zrobić obsługę I2S programowo na innych pinach, bo nie mogę na chwilę zrobić przerwania które skorzysta z interfejsu SPI podczas odczytu danych co mi psuje całą komunikację.
Chyba że ktoś wie w którym miejscu mogę sobie pozwolić na przerwanie ?? bo w żadnej nocie katalogowej kart sd nie znalazłem takiej informacji ...

Tak to teraz wygląda z drobnymi przeróbkami ze strony wyjścia (AOL i Vref itp.) bo muszę jeszcze płytkę z NE5532 dorobić ale mam ją na prototypowej:
Obrazek
I mam albo rybki albo akwarium :P albo wrzucanie sampli do TDA albo czytanie karty SD

---------------------Dodano po iluś tam minutach, godzinach ettecera ------------------------
Zoptymalizowałem kod i zszedlem do 2.5ms max z 5ms co najmniej, ale to i tak za długo ... SPI działa na full speedzie podczas odczytywania :< a i tak to nic nie daje

Obrazek
Tak wygląda dziura ściągania 512 bajtów z karty SD

Melodia jest taka sama jak od 29 sekundy tego:
https://www.youtube.com/watch?v=IuEOxRQ5SyU

To jest 8 bitów i są kłopoty a co dopiero przy 16 :3

Strefa czasowa: UTC + 1