Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 kwi 2026, o 06:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2013, o 23:17 
Użytkownik

Witam, zamontowałem w domu dwa śrubowe siłowniki elektryczne, które mają za zadanie podnieść jedną płytę. Jednak pomimo tego, że są identyczne nie wysuwają się z tą samą prędkością co jest przyczyną ukosowania się płyty ;/ Obydwa silniki zasilane są z jednego zasilacza 12V, i sterowane za pomocą jednego przerzutnika(góra/dół). W siłownikach znajdują się wbudowane transoptory, i stąd mój pomysł, żeby za ich pomocą porównywać prędkości obrotowe obydwu śrub siłowników i odpowiednio sterować zasilaniem silników. Znalazłem w necie kilka wersji obrotomierzy, które opierają się na pomiarze stanu licznika pomiędzy dwoma takimi samymi zboczami(jeden pełny obrót), jednakże, prosiłbym o rozsądne dobranie odpowiednio timerów uC Atmega8, do sterowania prędkości silników za pomocą (PWM), oraz zliczania i za pomocą przerwań ilości obrotów śrub siłowników, i jak mogłoby odbywać się ich porównanie? ;/

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 02:13 
Użytkownik

Może to pomoże? http://www.forbot.pl/forum/topics61/mie ... vt4924.htm

PostNapisane: 19 paź 2014, o 20:39 
Użytkownik

Witam, w końcu zebrałem chęci i czas na budowę projektu, ale żeby wystartować chciałbym dopytać jak wykorzystać zasoby sprzętowe mikrokontrolera, dodam, że sygnały z zewnątrz to:

Wejścia:
2 x transoptory ( czujniki prędkości każdego z dwóch siłowników )
Wyjścia:
2 x PWM ( do regulacji prędkości silników siłowników )

Myślałem, żeby jeden Timer wykorzystać do odmierzania czasu np. 1s a kolejne dwa w trybie liczników do zliczania "sygnałów" z transoptorów podłączonych do wyprowadzenia T0..1, a tryb PWM zrealizować programowo.
lub:
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale, żeby sygnały pochodzące z transoptorów wywoływały przerwania INT0, INT1,

Ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać zliczanie sygnałów z transoptorów i wysterowanie silniczków za pomocą PWM?

PostNapisane: 19 paź 2014, o 22:34 
Użytkownik

Nie da się zrobić mechanicznego sprzężenia śrub tych siłowników za pomocą paska zębatego?

PostNapisane: 19 paź 2014, o 22:42 
Użytkownik

Nie za bardzo, bo pomiędzy nimi muszę mieć wolną przestrzeń, a poza tym byłoby dość ciężko, bo są to takie siłowniki:

Obrazek

PostNapisane: 20 paź 2014, o 18:48 
Użytkownik

Enkoder liniowy jak w drukarkach albo obrotowy. Najtaniej to magnes na zebatke i przelacznik haala albo transoptor na zebatke.

PostNapisane: 21 paź 2014, o 21:48 
Użytkownik

W silownikach znajduja sie juz fabrycznie kontaktrony wspolpracujace z ruchoma namagnesowana tarcza, wiec z pobraniem informacji o aktualnym polozeniu, nie ma wiekszego problemu, bardziej zastanawiam sie jak porównywać te prędkości w mikrokontrolerze? bo chyba raczej nie "opłaca" się, żeby każdy obrót generał zewnętrzne przerwanie chociaż nie jest to jakaś zawrotną prędkość-kilkadziesiat razy na minute, z drugiej strony myślałem, żeby jeden z Timerow generowal co sekunde przerwanie ktore przechwytywaloby i porownywalo zliczane przez pozostale dwa Timery ilosci impulsów reprezentujace obroty silownikow, z tym, że w tym rozwiazaniu sterowanie silników za pomoca PWM trzeba byłoby zrealizowac programowo z racji wykorzystanych do innych celów wszystkich Timerow :(

PostNapisane: 21 paź 2014, o 23:16 
Użytkownik

Przy tych prędkościach wewnętrznego enkodera spokojnie obsłużysz to nie używając przerwań zewnętrznych. Możesz albo mierzyć częstotliwość obu enkoderów na dwa sposoby czyli impulsy w jednostce czasu albo mierzyć odstępy między impulsami. Ja niedawno robiłem ster dwukanałowy gdzie właśnie mierzę "przy okazji" częstotliwość (bo główny cel przerwań jest inny) do około 2,5khz w jednostce 100ms i to w przerwaniach tyle, że przerwania wywoływane są co 100us (10kHz), a badanie odbywa się na zwykłych pinach (nie INT) i wszystko pięknie działa.

Strefa czasowa: UTC + 1