Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 kwi 2026, o 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2014, o 20:24 
Użytkownik

Hey ,

Nie wiem czemu ale moj Eclipse akurat dzis chyba odmowil posluszenstwa :(

Probuje zaprogramowac Atmega88P. Plan jest prosty :) patrze na note i chce wlaczyc przerwania. Nota i Device Explorer z eclipse podpowiadaja zeby uzyc rejestru EICRA ?

No ale kiedy probuje go uzyc dostaje

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Oto moje includy

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Robilem juz projekt clean / clean workspace Eclipse'a :(

<bezdradny> brak mi pomyslow gdzie jest problem

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 20:56 
Moderator

sprawdź czy ci się workspace nie rozwalił

PostNapisane: 7 sie 2014, o 20:56 
Użytkownik

Zrobilem nowy workspace i testowy projekt i mam to samo :(

PostNapisane: 7 sie 2014, o 20:59 
Moderator

dziwne, a jaki masz toolchain ?

PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:08 
Użytkownik

Mirku :) Zadajesz bardzo trudne pytania :)

cos takiego mam w sciezkach - reszte poinstalowana wedlug Twoich poradnikow

Obrazek

A i probowalem uruchomic Eclips'a z opcja "-clean" - nie pomoglo ;(

PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:18 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zmień procesor na całkiem inny kliknij Apply i z powrotem na Atmegę88P.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 sie 2014, o 21:26 
Użytkownik

No i problem rozwiazany :)

Podmiana procka z Apply jakby odblokowala Eclipsidlo ;)

PostNapisane: 8 sie 2014, o 07:18 

Jakiego używasz eclipsa, polecam keplera od suna, wszystkie problemy jak ręką odjął, na juno i starszych często miałem ten problem, po zmianie na keplera praktycznie ustąpiły wszystkie.
Aktualnie testuję Lunę od SunRivera i też śmiga pięknie.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 08:10 
Użytkownik

Pewnie smigam na dziadku :)

Eclipse IDE for C/C++ Developers

Version: Indigo Service Release 2
Build id: 20120216-1857

PostNapisane: 8 sie 2014, o 08:15 

Z nim też miałem sporo problemów, dlatego najpierw Juno od Suna, potem Kepler, a teraz Luna :D i śmiga.

PostNapisane: 8 sie 2014, o 08:39 
Użytkownik

A musiales jakies magie podmian plikow / zmienione instalowanie czegos ? Czy po prostu takie same zasady a inny program :) ?

PostNapisane: 8 sie 2014, o 08:44 

Te same zasady, w keplerze wszystko działa od strzała, tj. paczka od SunRivera, podobnie Luna, tyle że jak nie masz w domyślnych ścieżkach poinstalowane np. jak u mnie, paczki z avr-toolchain są w c:\Program Files, zamiast c:\Program Files(x86)

A spowodowane było to tym, że workspace miałem wspólny dla dwu różnych komputerów, gdzie na jednym był system x64, a na drugim x32, stąd chciałem mieć w tym samym miejscu, bo potem ścieżki w includach wywalały warningi.

Mogę ci udostępnić obie paczki bo mam na dropboxie

No i eclipsów mozesz mieć dowolną ilość ;), pamiętać tylko należy że jeden workspace do jednego eclipsa

PostNapisane: 8 sie 2014, o 08:53 
Użytkownik

Jasne - jak mozesz to zapodaj paczki - chetnie sobie to sprawdze :D

Ja uzywam na razie tylko z pluginow terminal i TFS (do wersjonowania) wiec praktycznie co kilka dni mam nowy workspace ;)

PostNapisane: 8 sie 2014, o 09:11 

kepler https://www.dropbox.com/s/7izv7iqeuqxpl ... pler4.3.7z

Luna na blogu Suna ;) http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/?file_id=52

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 20:45 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):

Czy "koszamrek" nie jest już/jeszcze dostępny? Jak klikam powyższy link wyświetla mi się pusta stronka :(

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 21:38 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Kolega SunRiver zmienił hosting. Zajrzyj na:
http://sun.crystalcraft.com.pl/wordpres ... e-edition/

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 21:47 
Użytkownik

Krauser napisał(a):
Kolega SunRiver zmienił hosting. Zajrzyj na:
http://sun.crystalcraft.com.pl/wordpres ... e-edition/

Dzięki Krauser!
Jak zawsze jesteś niezawodny :!:

PostNapisane: 27 lis 2014, o 11:18 
Nowy

Witam,
Wystąpił u mnie podobny problem jak u autora postu i co ciekawe to na wersji LUNA (za radą Mirka pobieram eclipsa w wersji starszej o 1 od najnowszej dostępnej bo też mam takie odczucie, że najnowsza wersja może być jeszcze poprawiana).
Z uwagi, że do mojego zestawu uruchomieniowego nie założę ATmegi32 to korzystam z 328p i kody z płyty BlueBooka dostosowuję właśnie do mojego procesora. Początkowo w eclipse wszystko działało jak należy aż do czasu, kiedy ruszyłem projekt z dekodowaniem podczerwieni:

Obrazek

Próbowałem opcji z Clean i Build i nic... Na koniec bezskutecznych prób poprawy tego stanu oświeciło mnie aby zastąpić nazwy z Rejestru bezpośrednio adresami - to poskutkowało (jak widać na powyższej grafice) ale brzydko się to prezentuje. Poddałem się i pozostawiłem ten stan do dziś, kiedy potrzebowałem dodać obsługę UART. Skopiowałem z innego projektu dostosowany już do mojego procesora katalog z jego obsługą, w głównym main.C dodałem include'a ze ścieżką, niżej parę linijek z opcjami PUT, save, kompilacja i do procesora. Wszystko przebiegło bez problemów. W trakcie testów okazało się, że potrzebuję wysyłać do UART liczby bez znaku (uint zamiast int) więc postanowiłem dopisać VOID'a uart_putuint z konwersją utoa... tu pojawił się problem a raczej problemy 'Semantic error':

Obrazek

Procesor w properties właściwy (w moim przypadku 328p),
W Indigo - występuje ten sam problem,
Ścieżki ustawione jak na sreenie RafPe
Jestem bezradny...

PostNapisane: 27 lis 2014, o 11:36 
Moderator

wild_zephyr napisał(a):
Początkowo w eclipse wszystko działało jak należy aż do czasu, kiedy ruszyłem projekt z dekodowaniem podczerwieni:

Zobacz pan panie kolego, poniżej masz TEN SAM KOD, gdzie SPECJALNIE dla ciebie zmieniłem w propertiesach projektu procek na ATmega328P ;)
Obrazek

widzisz gdzieś jakieś błędy z nazwami rejestrów ? żeby sięgać zaraz po bezpośrednie adresy rejestrów ?? :shock: co jest delikatnie mówiąc MEGA NIESZCZĘŚLIWYM pomysłem ? :( .... Gdyby mnie coś takiego się zdarzyło to nie OBCHODZIŁBYM problemu - tylko starałbym się go na twoim miejscu rozwiązać. Bo obchodzenie spowoduje tylko że co chwilę będziesz miał z nim do czynienia ... zresztą już masz - bo piszesz że na Indigo masz to samo ....

Czyli ja bym sobie pomyślał .... hmmmm skoro wszystkim innym działa (bo gdyby wszystkim nie działało tak jak mi to już chyba forum byłoby wręcz ZALANE takimi postami) ... to znaczy że ja robię gdzieś BABOLA ... muszę go znaleźć

a więc:

1. co ja mówiłem w poradniku o Eclipse LUNA ? .... że PRZEDE WSZYSTKIM tworzymy sobie NOWY WORKSPACE i do niego importujemy taki kod ze starego workspace i wtedy WSZYSTKO ci będzie działać bo podejrzewam - chociaż mogę się mylić - że ty właśnie otwierasz za pomocą LUNA jakiś stary szrot workspace z tym projektem i pomimo że LUNA ci krzyczała że nie chce to pewnie to zrobiłeś i teraz zapewne ten workspace jest delikatnie mówiąc ZRYPANY. Ale czy to jakaś tragedia ? z Eclipse ? żadna tragedia - znowu tak jak w poradniku ZAŁÓŻ nowy - WORKSPACE i zaimportuj dokładnie ten projekt, zamień sobie te SIOFOR .... na normalne nazwy i nagle się zdziwisz "OOOO A TERAZ DZIAŁA!" ;) eeeeeeeh

2. druga sprawa albo problem u ciebie to np to że albo używasz DZIADKA WinAVR zamiast Atmel Toolchain, albo masz i jeden i drugi zainstalowany i gdzieś tam wszystko ci się pokiełbasiło ;)

dlatego jeszcze raz - podkreślam WYSTARCZY zrobić RAZ jeden RAZ DOKŁADNIE to o czym mówię w poradniku z Eclipse LUNA i nie będzie żadnych ale to żadnych problemów z nazwami rejestrów obojętnie dla jakiego procka czy to ATmega328P czy ATmega168 i inne

no panowie litości ;) .... jeszcze raz - NIE OBCHODŹ problemu rakiem wstawiając SIOFOR z bezwzględnymi adresami bo to droga do nikąd przy programowaniu w C .... A jak widzisz po moim zrzucie ekranu WSZYSTKO działa idealnie pod Eclipse LUNA

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

wild_zephyr napisał(a):
Jestem bezradny...

mówię obejrzyj nawet po raz 42-gi poradnik o LUNA - ale ZRÓB wszystko krok po kroku, bo zwykle ludzie piszą że WSZYSTKO zrobili jak w poradniku a gdy już sięgają po ostatnią deskę ratunku czyli np kontakt ze mną na Skype to okazuje się, że:

1. a to nie zrobili "TEGO" bo wydawało im się że to akurat nie jest takie ważne
2. a to nie zrobili "SIAMTEGO" bo wg nich to nie powinno być problemem że inaczej niż w moim poradniku

itp itd

ale jeśli po raz 48 zrobisz i zrobisz WSZYSTKO jak w poradniku a ci nie wyjdzie to zapraszam - złap mnie wieczorem na Skype ;) i zobaczysz jak szybko poradzimy na twoją bezradność ;) .... ale mówię - najpierw obejrzyj poradnik odpowiednią ilość razy bo często po tej odpowiedniej ilości razy często też ludzie w końcu sami rozwiązują ku swojej uciesze problem

PostNapisane: 27 lis 2014, o 18:51 
Nowy

Nie chciałem wierzyć Mirku, że mam problem z niepoprawną instalacją czy ustawieniami Eclipsa i jego niezbędników (Java, WinAVR...) ponieważ nie miałem żadnych problemów przez dwa miesiące użytkowania Luny. Stworzyłem więc nowy czysty projekt, strukturę katalogów a w nich pliki .h i .c. Łopatologicznie przekopiowałem deklaracje, kody itp. Problem z 'SIOFOR'ami zniknął. Pojawił się jedynie przy

Obrazek

Ech... usunąłem więc ten katalog i przekopiowałem Twój oryginał z płyty MKUART (przeedytowany do 328p). Kompilacja bez zakłóceń... Dziwne porównałem kody w plikach .C i .H - identyczne...

Mam tylko jeden wniosek, że "nakopać" mogło częste auto-usypianie czy hibernacja laptoka podczas mojej nieobecności - działam tylko w wolnych chwilach w pracy bo w domu mam skuteczny firewall i watchdog w postaci mojej żony :)

PostNapisane: 27 lis 2014, o 20:28 
Moderator

no to możliwe że gdzieś po drodze sieknęło workspace a wtedy mogą się dziać dziwne rzeczy. Ale po to zawsze jest IMPORT ;) i po zawodach ;)

Strefa czasowa: UTC + 1