Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lip 2026, o 06:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 wrz 2014, o 22:14 
Użytkownik

Witam wszystkich!

Jak to ostatnio Mirek nam zaprezentowal mozliwosci "wybebeszania" Arduinojak sie okazuje moga przyniesc niebywale korzysci. Zafascynowany tym postanowilem sprobowac swoich sil z tym wyzwaniem.
Na celownik poszedl czytnik lini papilarnych model GT511C3, ktory zakupilem kiedys jako "arduin'owiec" a pozniej lezal dlugo zapomniany kiedy przesiadlem sie na AVR.

Obrazek

Zaczalem od proby znaleznienia czegos co ktos juz napisal na AVR ale niesytety albo moje zdolnosci Google mnie zawiodly albo nie bylo nic co uznalbym za warte uwagi.

Oto jak po wielkich starciach wyglada wersja 00000001alfa :)

A teraz do informacji :) Biblioteka jest niekompletna a to z uwagi na to ze moze uda mi sie kogos zachecic do rozbudowy lub po prostu ilosc sugestii co do zmian kodu sprawi ze latwiej bedzie zmienic cos malego niz wielkiego kolosa :)
Biblioteka jest na podstawie nizej wymenionych zrodel i nie jestem autorem wszystkich funkcji (jako ze jestem tez poczatkujacy :) ) dlatego moge nie byc w stanie odpowiedziec na niektore pytania dotyczace kodu zrodlowego.

Zrodla informacji :
Strona producenta http://www.adh-tech.com.tw/?9,gt-511c3-gt-511c31-(uart)
Biblioteka ze strony sparkfun https://github.com/sparkfun/Fingerprint_Scanner-TTL

Zalozenia :
+ Starac sie budowac biblioteke w oparciu o powarzalne funkcje
+ Starac sie nie uzywac _delay_ budujac w ten sposob rozwiazanie ktore moze zostac wykorzystane do projektow wielozadaniowych

Zrealizowane funkcje :
+ Inicjalizacja komunikacji
+ Wlaczenie diody LED (wymagane do operacji na paluszkach :) )
+ Sprawdzenie czy palec jest nacisniety
+ Zlapanie obrazu palca do RAM czytnika
+ Weryfikacja czy ID palca jest znany

Komunikacja z urzadzeniem :
Urzadzenie uzywa komunikacji binarnej wg protokolu zdefiniowanego w dokumentacji przy wykorzystaniu UART. Ja na potrzeby komunikacji stworzylem typ TUPACKET zdefiniowany w GT511C3.h

Punkty do poprawy :
Na chwile obecna pewnie duzo... samo moge powiedziec ze pewnie niektore funkcje mozna napisac w bardziej optymalny sposob lub mozna tez lepiej wykorzystac struktury ze wskaznikami.
Nie zwracam bledow chociaz biblioteka i sam protokol sa na to mozliwosc przygotowane.

DIY :
Aby biblioteka dzialala poprawnie musi byc skonfigurowana komunikacja UART. Nie zalaczylem naglowka / pliku zrodlowego jako ze korzystam z domyslnych funkcji sprawdzajacych stany rejestrow UART.
No i oczywiscie jesli ktos chce wyswietlac dane na LCD to ja korzystalem z biblioteki Mirka do LCD dostepnej w BB .

W wasze rece oddaje kod zrodlowy i jesli ktos ma pytania lub uwagi/propozycje do zmian w kodzie - piszcie :) Prosze tylko o wyrozumialosc jako poczatkujacy

main.c
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

GT511C3.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

GT511C3.h
język c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:25 
Użytkownik

Szkoda tylko że te ustrojstwo jest tak drogie ... :( 46$ znalazłem najtaniej :(

PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:27 
Użytkownik

Uwierz mi chyba sie oplaca ;) mam juz wmontowany elektrozaczep i czekam tylko na obudowe do tego cacenka :) a slowa "sezamie otworz sie..." nabiora nowego znaczenia przy uzyciu palucha :D

PostNapisane: 13 paź 2014, o 14:44 
Użytkownik

Tak zgadza się jest to opłacalne w stosunku do kart itp bo palca nigdy nie zapomnisz :)
A jak jest z działaniem czytnika ?
Zawiesza się ?
Jaki ma stosunek odczytanych dobrych do błędnych palców ?

PostNapisane: 13 paź 2014, o 15:54 
Użytkownik

Na chwile obecna uzywajac swojego algorytmu nie zawiesilem go :) choc tak naprawde w main chcesz wlaczac sensor jak ktos podejdzie kolo niego. A nie zdarzyl mi sie jeszcze bledny odczyt

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 14 paź 2014, o 06:08 
Użytkownik

Pytam z ciekawości bo zdarza sié że markowe dedykowane czytniki mają 95% skuteczności więc to daje jakoś 5 błędnych odczytów na 100 :/

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 14 paź 2014, o 16:54 
Użytkownik

Ogolnie moge zachwalac czytnik. Jak tylko w przyszlym tygodniu dojdzie pudelko to wrzuce foty dzialajcego otwierania drzwi :) Teraz jak zona zapomni kluczy nie bedzie musiala czekac 3 godz az wroce z pracy hahahaha :D

PostNapisane: 15 paź 2014, o 19:17 
Użytkownik

A teraz robi się poważnie :) Podobno łatwiej jest oszukać takie czytniki niż otworzyć zamek klasyczny ;) Chyba nawet w ... pogromcach mitów to robili :)

PostNapisane: 15 paź 2014, o 20:25 
Użytkownik

doman napisał(a):
Chyba nawet w ... pogromcach mitów to robili
A masz moze jakies linki ? Bo rzeczywiscie ciekawe... :)

PostNapisane: 15 paź 2014, o 20:37 
Użytkownik

linków nie mam, ale z tego co pamiętam na wstępie dzielili czytniki na kilka kategorii bezpieczeństwa, niektóre wykrywały puls i ciepło palca inne nie, niektóre dało się oszukać pobierając odcisk palca z klamki ! Ale dla "uspokojenia" dodam że i te bardziej zaawansowane udało im się oszukać :?

Może znajdzie się ktoś kto znajdzie na yt albo zalinkuje? Albo chociaż też pamięta ten odcinek?

coś znalazłem, nawet kilka odcinków, raz sie udawało a raz nie, w najnowszych nawet drukowali odciski w 3d :D szukaj "fingerprint mythbusters" "fingerprint reader mythbusters" wyniki różne - chyba zależą od dotacji producentów zamków :D

PostNapisane: 15 paź 2014, o 21:07 
Użytkownik

Dzieki! na pewno sprawdze :) bo jak pisalem wczesniej ... sam sobie to chce wmontowac :)

Strefa czasowa: UTC + 1