Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lip 2026, o 02:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2014, o 01:25 
Użytkownik

Nigdzie nie znalazlem podstaw jak pisac polecenia "po nowemu". Czy to tmf czy leon - odpowiedz jest jedna "ide atmela ci podpowie".

Jak krok po kroku sklecic _gc np takie: evsys_chmux_porte_pin5_gc nie powinno byc sys_ch0mux_porte_pin5_gc?

Gdzie znajde wsxystkie skroty wszystkich peryferiow?

Dlaczego DMA.CTRL= DMA_ENABLE_bm a nie =ENABLE_bm ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 07:43 
Użytkownik

Najprędzej w dokumentacji Atmela, poza tym warto przeglądnąć pliki nagłówkowe do konkretnego procesora już np. w Eclipse, a tak poważnie to zapraszam na cykl poradników o Xmega na naszym forum autorstwa kolegi PawelGaj - Start z ATXMega - mam nadzieję że c.d.n.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 paź 2014, o 11:48 
Użytkownik

Wlasnie o dokumentacje sie rozchodzi :) ale sprawdze jeszcze raz forumowy tutotial :)

W poradniku porta.dir= pin5_bm a wedlug przykladow z gory (dma enable autorstwa tmf) to by wygladalo tak porta.dir= porta_pin5_bm ?

PostNapisane: 13 paź 2014, o 12:10 
Użytkownik

Bo te maski zapewne są takie same. To tak jak zamiast pisać (1<<PB2) można napisać (1<<2) tylko wtedy nie dostaniemy żadnego ostrzeżenia gdy przeniesiemy kod na inny mikrokontroler nie posiadający wyprowadzonego drugiego pinu na porcie B. Zawsze można użyć CTRL+klik na interesującym nas elemencie, co przenosi do jego definicji w pliku nagłówkowym i rozwiewa zwykle wszelkie wątpliwości ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 paź 2014, o 18:17 
Użytkownik

A czy ktoś z was ma atmel studio i może to sprawdzić? U mnie w eclipse wywala błąd więc chyba to jednak nie to samo :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

peryferium: PORTD
rejestr: DIR
bit: 5 , o nazwie PIN5

ALE

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

peryferium: DMA
rejestr: CTRL
bit: 7, o nazwie ENABLE

Czyli COŚ TU NIE GRA !

edit://

ok, znalazłem plik iox128a1.h i tam jest definicja
język c
więc chyba i w AS będzie tak samo, co ciekawe nie mam w podpowiedziach (ctrl+space) żadnej opcji _bm. Więc chyba JEDNAK WINDOWS + ATMEL STUDIO zamiast eclipse+linux?

PostNapisane: 14 paź 2014, o 22:24 
Użytkownik

Jak Eclipse nie podpowiada, no chyba żartujesz...

Oooo proszę jak pięknie podpowiada :D

Obrazek

PostNapisane: 14 paź 2014, o 23:22 
Użytkownik

Zacznij pisać i kliknij CTRL+Spacja. Jak nie wyskoczy podpowiedź od razu, ta której szukasz to dopisz jeszcze kilka znaków a na pewno się znajdzie :) U mnie jest tak jak u Ciebie, odpaliłem nawet AS dla pewności. Ale w sumie niby czemu miałoby być inaczej jak toolchain ten sam i w AS i w Eclipse? W jakiej książce/artykule w ogóle znalazłeś te niedziałające definicje?

PostNapisane: 14 paź 2014, o 23:37 
Użytkownik

Witam,

Atmel Studio podpowiada bez ctrl+spacja, po prostu piszesz i podpowiedzi same się wyświetlają jak poniżej:

Obrazek

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

W AS dodatkowo fajne jest to, że plik nagłówkowy nie musimy szukać. Jak mamy już projekt i wpiszemy to np:
DMA.CTRL, to najeżdżamy kursorem na DMA, klikamy LPM i u góry przycisk GO z zieloną strzałką. Zostaniemy przeniesieni do danej definicji w odpowiednim pliku nagłówkowym.

PostNapisane: 15 paź 2014, o 05:25 
Użytkownik

Spradze jeszcze raz w domu. A jakie # include daliscie, tylko io.h? Zdefiniowalem na poczatku typ uC ale musze dodac jeszcze #include <ioxmega128a1> zeby nie wywalal bledow. Inaczej pisze "first use in function, not defined".

Nigdzie nie znalazlem takich instrukcji, wydawalo mi sie ze to bedzie bardziej ujednolicone ;)

PostNapisane: 15 paź 2014, o 07:45 
Użytkownik

Witam,

doman napisał(a):
Spradze jeszcze raz w domu. A jakie # include daliscie, tylko io.h? Zdefiniowalem na poczatku typ uC ale musze dodac jeszcze #include <ioxmega128a1> zeby nie wywalal bledow. Inaczej pisze "first use in function, not defined".

Nigdzie nie znalazlem takich instrukcji, wydawalo mi sie ze to bedzie bardziej ujednolicone ;)

Nie wiem jak w Eclipse, choć wydaje mi się, że będzie tak samo jak w Atmel Studio, czyli dodajesz tylko plik nagłówkowy:
język c

Kompilator sam na podstawie ustawień projektu przy kompilacji doda odpowiedni plik np. ioxmega128a1.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

Strefa czasowa: UTC + 1