Jestem zupełnie nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z językiem C dla AVR, proszę więc o wyrozumiałość nawet jeśli moje pytania wydawać by się mogły zupełnie banalne dla kogoś. Jakiś już czas kupiłem książkę Pana Mirka, przeczytałem "część toretyczną" do rozdziału warsztaty no i odłożyłem na półkę, pomyślałem że jest dla mnie za trudna. W zeszłym tygodniu wróciłem spowrotem do niej, przeczytalem wszystko raz jeszcze do tego samego rozdziału i tym razem już stwierdziłem że nie jest wcale za trudna ale
wybitna, mogę to potwierdzić raz jeszcze, ponieważ książek o programowaniu AVR mam wiele. W porównaniu z innymi w skali ocen 1 do 6 wystawiłbym jej ocenę celującą, o ocenie innych tutaj nawet nie wsponę bo względem tej naprawdę wypadły by blado.
Ale do rzeczy, przy opisie działania funkcji (na stronie 108 książki) autor podaje następujący przykład wywołania funkcji (fragment kodu):
PORTB=waga_bitu(5); // wywołanie funkcji i wynik na port B
uint8_t zapal_bit (uint8_t nr) // definicja funkcji
Moje pytanie brzmi: skąd wzieła się nazwa waga_bitu i dlaczego ona (nazwa waga_bitu) wywołuje funkcję o nazwie zapal_bit
Drugi podobny przykład (ze strony 181 i fragment kodu):
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
[ kody programów proszę na przyszłość umieszczać w znacznikach [ syntax = c ] dobrze ? - możesz wyedytować sobie ten post i podejrzeć jak poprawiłem - mirekk36 ]Dzialania dokładnego tej funkcji również nie za bardzo rozumiem, bardzo bym prosił o wyjasnienie krok po kroku działania i sposobu wywołania tej funkcji.