Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 sty 2026, o 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 wrz 2014, o 17:06 
Nowy

Hej

Obejrzałem poradniki dot. obsługi klawisza, ale wpadłem na pomysł sposobu, który nie był wymieniony (albo się nie skupiłem ;) ). Zastosowałem go w programie, który widać poniżej. Co o tym sądzicie?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2014, o 20:49 
Moderator

Ja bym z chęcią napisał co o tym sądzę ale uwierz mi - no gubię się w tym i nie mogę dojść o co tu chodzi - żeby chociaż jakieś komentarze w kodzie były ? :(

Poza tym chyba widzę tam w środku mega blokującą pętlę nieskończoną while() która czeka na zwolnienie przycisku - o ile dobrze myślę - a to powoduje że taka obsługa jest mega blokująca ...

Ale mówię mogę czegoś nie rozumieć bo nie ma nawet żadnego opisu na czym miałoby to polegać - więc jeśli napiszesz, opiszesz - łatwiej będzie się do tego odnieść ok ? ...

PostNapisane: 26 wrz 2014, o 21:10 
Nowy

W sumie chodzi właściwie o to, że wykonuje się najpierw jedna z funkcji. Po naciśnięciu klawisza diody gasną, a po jego puszczeniu wykonuje się droga funkcja. Po naciśnięciu diody znów gasną, a po puszczeniu wykonuje się z powrotem pierwsza funkcja.
To mój sposób na uniknięcie tych nie-drgań styków - ten jakby "reset" po wciśnięciu klawisza blokuje możliwość niekontrolowanych zmian.

Za brak komentarzy przepraszam, dopiero się uczę i nie mam jeszcze nawyku ich pisania.

A to, że jest blokująca się pętla - to bardzo źle? Chodzi mi o to, czy wstawianie takowych jest jakimś błędem?

PostNapisane: 26 wrz 2014, o 22:44 
Moderator

tymonek584 napisał(a):
Chodzi mi o to, czy wstawianie takowych jest jakimś błędem?

Błędem ? - nie

ale jak tylko dojdziesz do tego że będziesz chciał zrobić "kilka rzeczy naraz" w procku to staniesz jak przed WYSOKIM MUREM - którego nie da się przeskoczyć z tak napisaną funkcją ...

Popatrz sobie w książce w BB na funkcję SuperDebouce() a jeśli jeszcze jest za trudna na razie to koniecznie zobacz to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... w-cd2.html

PostNapisane: 28 wrz 2014, o 21:32 
Nowy

To czytałem, ale wpadłem na taki pomysł, jak pokazałem - póki co działa. No ale rzeczywiście być może kiedyś (zapewne już niedługo) się z taką funkcją nie uda. Muszę zacząć ogarniać BlueBooka, chociaż nie wiem, czy będę miał teraz czas, bo studia zaczynam :) Ale i tak jak tylko dostanę kartę biblioteczną, to wypożyczę (bo jest zarówno BlueBook jak i GreenBook) i może coś mi się uda zrobić ;)

PostNapisane: 29 wrz 2014, o 07:02 
Użytkownik

Witam
tymonek584 napisał(a):
... brak komentarzy (...), dopiero się uczę i nie mam jeszcze nawyku ich pisania.

Ja też jestem na poziomie grafomanii programowej; daleko mi do poezji którą tworzą inni koledzy, ale komentarze to podstawa dla Ciebie. Często pisząc następny program zdajesz sobie sprawę, że taki fragmencik gdzieś już stosowałeś - "przesłuchujesz podejrzany program" a on Ci dokładnie pokaże który to fragment. Bez komentarzy ( zwłaszcza na początku nauki ) musiałbyś cały kod analizować prawie w całości a tu np.: mam komentarz ( taki wzięty "z powietrza"):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i wiem co trzeba "przeszczepić" do nowego programu.
Wiadomo że nota kat. to podstawa ale takie gotowce też się przydają.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1