afrikanerhart napisał(a):
Transmisja jest najprostsza tylko Tx i Rx.
Musze polegać tylko na odbieraniu ramki danych i na tej podstawie ustaleniu wszystkich parametrów. Mam przed sobą "czarne pudełko" i wszystko muszę ustalić. Co mi da nadawanie do "pudełka" skoro nawet jak trafię na właściwe parametry łącza to i tak "pudełko" może odpowiedzieć dopiero jak zauważy właściwą ramkę/sekwencję danych. A na inne sygnały może zwyczajnie nie reagować.
Słabo sprecyzowałeś czemu to ma służyć..., mi to zapachniało "samochodówką", więc:
Ad. greenNie tak do końca, bo jeśli wziąć pod uwagę np "K-line" (ISO 9141 i pochodne) to moduły śpią do czasu pobudki, więc trzeba je obudzić > jakiś init, np przewidziany normą baud init 5bit/s i 0x55 lub 0xAA, albo fast init....; albo potrząśnięcie za nogawki na L-line (rzadziej) potem może być "synchro" na 9.6kbit/s (w odpowiedzi bajt, bajty - dane parametrów do komunikacji dostajesz na talerzu - więc zależy do czego ma Ci to służyć), a dane jeszcze na innej częst. (np 10.4kbit/s), by programowanie odbywało się po baud np 41.6kbit/s, albo wiele innych prędkości... (jeśli chcesz dobrać się właśnie do samochodówki to googluj: PassThru_API-1.pdf).
/*
Coś jakbyś szarpał gościa za rękaw (wg jakiejś normy, np 0x55 > baudrate 5bit/s), a on (również wg normy) odpowiada po baudrate 9.6kbit/s bajtem (który również wg normy) mówi Ci jak szybko będziecie gadać, jakie długie będą zdania i jakich znaków interpunkcji będziecie używać; Ty się do tego stosujesz i "biadolicie"...
*/
Jeśli jednak to jakieś zadanie do wykonania, a nie Twój zamysł "na coś" i "puszka" coś stale nadaje to do sprawdzenia wystarczy samo Rx i GND. Wszystko koledzy ujęli powyżej. Interesują Cię (jak to kolega powyżej napisał "odległości") czasy...
,ALE ponieważ napisałeś o całej ramce danych.... domniemam, że chcesz nie tylko rozpoznać sposób przesyłania danych (poszczególnych bitów/bajtów), ale cały protokół transmisji, a tych jest mnóstwo....
Ad. blue...., a jeśli źle trafisz to może się nawet wykrzaczyć

Tak mi przyszło do głowy, że możesz sobie sprawić jakiś prosty analizator stanów logicznych, choćby za 30 złociszy ale te mają tylko odbiór, w zamian rozróżniają wiele protokółów lub sam możesz sobie stworzyć jakiś plugin.
Pudełka, którymi możesz coś dodatkowo nadawać są sporo droższe i "fizycznie sprecyzowane" na jeden do kilku protokołów....
Zaś te, które zrobią większość za Cb są drogie - rząd wielkości kilku tys E i znacznie górę np Vector, a ich obsługa i nauka softu to szmat czasu.
PS.
Proszę mnie nie rugać, bo ja początkujący i dłuuuugo się zastanawiałem, czy w ogóle coś bazgrolić