bersoft napisał(a):
zmieniłem również uC na inny i to samo
Panie kolego bój się Boga... no jak tak można - jak ci coś nie działa w kodzie - to od razu winne albo Eclipse (to sugeruje tytuł wątku) ... a teraz po tej wypowiedzi można jeszcze sądzić - że za winnego uważasz już nawet procesor ?!?! ... masakra

polecam ci zmień podejście ... jak coś nie działa - to szukaj gdzie zrobiłeś błąd w kodzie, bo na razie po tym co tu widzę to działasz TOTALNIE po omacku bez próby okiełznania najpierw podstaw C ... o czym świadczy chociażby ta twoja wypowiedź:
bersoft napisał(a):
niestety zmiana typu zmiennych na int nic nie dała,
Tak jakbyś "na chybił trafił" - zupełnie jak w totka, próbował - może to wyjdzie ? a może tamto ? ... bez zrozumienia

bersoft napisał(a):
o co tutaj chodzi ?
No na pewno nie o źle działający procesor - tylko o twój kod....
Przemyśl to sobie dobrze:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jak zadziała ten warunek gdy np zmienne przyjmą takie wartości:
srednia = 700
ADC = 1000a do tego twoja srednia jest uint16_t a nie int .... (co wyjdzie wg ciebie?)
to tylko pierwsza taka i słuszna podpowiedź kolegi gordo .... bo komu się chce analizować jakiś taki dziwny kod, bez żadnego opisu, komentarzy itp ? A widać, że skoro nie bierzesz tak podstawowej rzeczy jak wyżej pod uwagę - to baboli może być jeszcze DUŻO więcej

...
Zamiast tak się bawić - na tym dziwnym kodzie - nie lepiej wziąć zrobić prosty krótki testowy kod i z potencjometrem sprawdzić sobie skrajne przypadki ? ... toż to podstawowy sposób podejścia do szukania problemu .... zamiast sprawdzać cały kod w którym możesz mieć babole w wielu miejscach bo i założenia mogłeś źle porobić
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Poza tym masz chyba jedną diodę LED żeby sprawdzać zastawiając pułapki ? masz nawet LCD pod ręką ... więc obejrzyj sobie to i zobacz jak można podchodzić do rozwiązywania problemów żeby było szybciej i mniej nerwów:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/pu ... ednej.htmlale PODSTAWA to przestać szukać błędów w: procesorach, kompilatorach, edytorach ... czyli we WSZYSTKIM tylko nie w tym co ja sam robię
www.youtube.com/mirekk36 ]