Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sie 2026, o 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2014, o 16:24 
Użytkownik

Hej!

Mam problem z ADC i prosze o pomoc. Zgodnie z lekcja 03 poradnika ADC wklepalem kod podstawowego programu mierzacego napiecie z wew. zrodlem odniesienia.

Uruchamiane jest to na atmedze32 na zestawie uruchomieniowym ATB v. 1.04.

Caly kod mojego programu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jako wejscie pomiarowe pin PA7.

Program kompiluje sie bez bledow. Na wyswietlaczu pojawia sie wartosc od 0 do 1023 naprzemiennie, losowo - bez podpietego zadnego napiecia do PA7.

W poradniku jest duzo o skokach ale te u mnie sa od zera do 1023.

Moze ma to jakies znaczenie ale do pinow 0-6 portu a mam podpiety wyswietlacz 2x16.
Reszta programu dziala dobrze.

To moje poczatki, prosze o wyrozumialosc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2014, o 16:36 
Moderator

corey napisał(a):
bez podpietego zadnego napiecia do PA7.

Panie kolego .... no panie kolego .... proszę litości .... no pomyśl chwilę ... NIC NIE podłączasz na wejście, sam to piszesz i czego się spodziewasz ? jakiego napięcia ? 0V ? 5V ? 2,5V czy może 3,3V albo 1,2V ????

no litości ... podłącz że tam jakieś napięcie i wtedy sprawdzaj .... bo teraz to tak jakbyś chciał się przejechać samochodem tylko nie masz samochodu, albo jakbyś chciał się napić wody ze szklanki tylko nie masz szklanki itp itd

corey napisał(a):
Moze ma to jakies znaczenie ale do pinow 0-6 portu a mam podpiety wyswietlacz 2x16

pewnie że ma - bo dodatkowo sieje zakłócenia cyfrowe na porcie analogowym - ale nie ma to NIC WSPÓLNEGO z tym co wyżej ....

corey napisał(a):

Ja to rozumiem - naprawdę uwierz mi, ale jeszcze raz powtórzę - chcesz zmierzyć jakieś napięcie na PA7 ? Tak ? ... to doprowadź tam to napięcie ok ? i wtedy mierz.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

PS ... obejrzyj najpierw może cykl tych poradników do końca ... a mówię w nich też o tym, że napięcie mierzymy konkretne a nie z niepodłączonego nigdzie wejścia procka w stanie wysokiej impedancji

PostNapisane: 25 sie 2014, o 17:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
corey napisał(a):
bez podpietego zadnego napiecia do PA7.

Panie kolego .... no panie kolego .... proszę litości .... no pomyśl chwilę ... NIC NIE podłączasz na wejście, sam to piszesz i czego się spodziewasz ? jakiego napięcia ? 0V ? 5V ? 2,5V czy może 3,3V albo 1,2V ????

no litości ... podłącz że tam jakieś napięcie i wtedy sprawdzaj .... bo teraz to tak jakbyś chciał się przejechać samochodem tylko nie masz samochodu, albo jakbyś chciał się napić wody ze szklanki tylko nie masz szklanki itp itd

corey napisał(a):
Moze ma to jakies znaczenie ale do pinow 0-6 portu a mam podpiety wyswietlacz 2x16

pewnie że ma - bo dodatkowo sieje zakłócenia cyfrowe na porcie analogowym - ale nie ma to NIC WSPÓLNEGO z tym co wyżej ....

corey napisał(a):

Ja to rozumiem - naprawdę uwierz mi, ale jeszcze raz powtórzę - chcesz zmierzyć jakieś napięcie na PA7 ? Tak ? ... to doprowadź tam to napięcie ok ? i wtedy mierz.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

PS ... obejrzyj najpierw może cykl tych poradników do końca ... a mówię w nich też o tym, że napięcie mierzymy konkretne a nie z niepodłączonego nigdzie wejścia procka w stanie wysokiej impedancji

Podlaczylem zasilacz labolatoryjny i dziala ;)

tzn. teraz sie wacha +- 20 jednostek.
Biore sie dalej za dalsze czesci poradnika.

Sprubuje przelaczyc wyswietlacz na inny port.
Sugerowalem sie tym ze na lekcji gdy nic nie bylo podlaczone do pinu to wachania byly jedna jednostke, 0 do jednego. Widocznie zaklocenia duzo wieksze przez to lcd.

PostNapisane: 25 sie 2014, o 18:42 
Moderator

mokrowski napisał(a):
A tak gdybyś nie wiedział co się stało, uzyskałeś ładny generator liczb losowych

DOKŁADNIE - warto zapamiętać i kojarzyć te przypadki ;) bo za jakiś czas kolega autor pewnie będzie potrzebował losowych liczb, sięgnie po funkcję rand() i się okaże, że jakaś takaś kiepska ta losowość ....
Tymczasem sam odkrył dobre źródło losowości :D

PostNapisane: 26 sie 2014, o 00:52 
Użytkownik

zamiana na volty ze struktura bardzo fajnie dziala, wachania mam 0,2v - narazie mi wystarczy i nie bede dalej z tym walczyl.

Dzieki za pomoc.

PostNapisane: 26 sie 2014, o 22:44 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
A tak gdybyś nie wiedział co się stało, uzyskałeś ładny generator liczb losowych :-) Podłącz jeszcze do tego pinu ,,wiszący kabelek" i będziesz miał antenkę zbierającą zakłucenia :-)

Cholera... a ja kombinowałem niedawno, jak tu zrobić generator liczb losowych :D

PostNapisane: 27 sie 2014, o 09:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tylko trzeba pamiętać, że jest to jednak tylko generator liczb pseudolosowych.

Strefa czasowa: UTC + 1