Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sie 2026, o 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2014, o 03:34 
Użytkownik

Witam

Kolejny problem na jaki natrafilem to sposob sterowania silownikami centralnego zamka z samochodu.

Silowniki takie jak wiadomo maja zmiena biegunowosc.
Wymyslilem ze bede nimi sterowal za pomoca 2ch przekaznikow w trybie mostka H.
Jesli podaje plus na jeden to sie zamyka , jesli podam plus na drugi to sie otworzy.
Schematu tego rozwiazania chyba nie musze nikomu przyblizac.

Problem to sterowanie tym z atmegi.

Program analizuje kilka zmienych i zgodnie z nimi uruchamia silowniki

Pierwsza sprawa to impulsowy charakter tegoz sterowania, chcialbym aby atmega wysylala ktorki sygnal do tegoz silownika. Podajac napiecie caly czas wiadomo ze sie spali. Program sprawdza warunki i podaje staly "stan" pinu. Ja chcialbym aby dawal krotki sygnal tylko przy zmianie "zmiennych".
Tzn. Jest spelniony jakis warunek -> program otwiera impulsem silownik, w nastepnej petli sprawdza znowu ten warunek i jesli silownik jest juz otwarty to nie przekazuje do niego nic, dopiero gdy warunek sie "skonczy" ma podac sygnal na zamkniecie.

Moznaby to zrobic dodajac krancowki ale wiem ze sie da to zrobic w programie, docelowo chce zastosowac zamiast silownikow duze tranzystory ale narazie musi to dzialac na silownikach i nie chce tej "prowizorki" za bardzo komplikowac.

Mam nadzieje ze da sie zrozumiec o co mi chodzi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2014, o 06:36 
Użytkownik

Nie wiem dlaczego aż tak kombinujesz. Standardowy sygnał sterujący takim siłownikiem to 0,5-0,7 sek.
Jeżeli chcesz mieć kontrolę czy siłownik jest otwarty/zamknięty, stosujesz tzw. Mastera który posiada 3 dodatkowe przewody (często czarny, biały i brązowy).
W zależności od tego czy jest zamknięty/otwarty, między przewodami czarnym a białym lub brązowym jest zwarcie (mikrostyk).

corey napisał(a):
..........docelowo chce zastosowac zamiast silownikow duze tranzystory ale narazie musi to dzialac na silownikach i nie chce tej "prowizorki" za bardzo komplikowac.....

Tutaj to już zupełnie nie wiem o co chodzi, co mają siłowniki (czyli mechanizm z silnikiem) do tranzystorów??

PostNapisane: 26 sie 2014, o 08:22 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Nie wiem dlaczego aż tak kombinujesz. Standardowy sygnał sterujący takim siłownikiem to 0,5-0,7 sek.
Jeżeli chcesz mieć kontrolę czy siłownik jest otwarty/zamknięty, stosujesz tzw. Mastera który posiada 3 dodatkowe przewody (często czarny, biały i brązowy).
W zależności od tego czy jest zamknięty/otwarty, między przewodami czarnym a białym lub brązowym jest zwarcie (mikrostyk).

corey napisał(a):
..........docelowo chce zastosowac zamiast silownikow duze tranzystory ale narazie musi to dzialac na silownikach i nie chce tej "prowizorki" za bardzo komplikowac.....

Jade po te mastery i moze to zalatwi sprawe, ograniczenie sygnalu do impulsu juz ogarnalem.

Ogolnie to musze zalaczac kilka obwodow przez ktore plynie troche pradu (30v/300A) i te silowniki imituja taki konkretny przekaznik.

Docelowo beda tranzystory (raczej tranzystoro-potwory)aby nie bylo iskrzenia podczas pracy. Jednak te zakupie jak sie przekonam ze calosc ma rece i nogi (jeden kosztuje okolo 600zl) i nie chce w ciemno wydawac pieniedzy.

PostNapisane: 26 sie 2014, o 17:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Możesz dokonywać pomiaru poboru prądu, gdy gwałtownie wzrośnie to będzie oznaczać, że siłownik jest w skrajnej pozycji. Tak m. in. jest zrealizowane sterowanie szyb w samochodzie.

MXST4

Strefa czasowa: UTC + 1