Witam. Zmagam się z pewnym problemem dotyczącym generowania pwm na 74hc595. Chcę wykonać sterownik kilku taśm ledowych typu rgb. Do tego chciałem użyć 74hc595, ponieważ chciałbym w przyszłości dorzucić kilka innych "bajerów" . Rejestr sterowany jest przez programowe spi (funkcje z bluebook'a). Póki co testuję program na atmedze16 (taktowanie 12MHz). Problem polega na tym, że gdy generuję pwm i np. podłączę taśmę do pinu nr.1 portu D to wszystko działa jak trzeba. Natomiast gdy taśma jest podłączona przez tranzystor do wyjścia 74hc595 to przy małym wypełnieniu ( od 0 do 10) widać jak diody mrugają. Niestety nie wiem czemu się tak dzieje ( na zwykłej diodzie led tego nie widać) i tu zwracam się do was o pomoc.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Na początku myślałem, że to wina zbyt małej częstotliwości ale moja wynosi ok. 468 Hz. Dodatkowo nasuwa mi się pytanie. Dlaczego gdy do OCR2 wpiszę wartość mniejszą niż 70 to układ po zaprogramowaniu zawiesza się ( dioda kontrolna z timera1 nie świeci). Czy to wina zbyt wysokiej częstotliwości ?