Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 15:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2014, o 21:59 
Użytkownik

Witam
Planuje wykonać pewien projekt komputerka samochodowego i wykorzystać do tego atmega328 lub atmega32. Potrzebuje do tego celu lcd 3,2'' pytanie który zostosować na spi ili9320 czy ssd1289 ? Który będzie według was łatwiejszy w obsłudze. Bardziej kieruje się ku ili9320 - mniejsza ilość pinów dałbym go rade wykorzystać na atmega328. Z kolei jeśli ten drugi to tylko atmega32. Czy będzie różnica w prędkości wyświetlania ? Nie będą wyświetlane żadne filmy tylko cyfry z jakaś prosta grafika. Proszę o poradę.
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sie 2014, o 23:24 
Użytkownik

Sam posiadam i oprogramowywałem SSD1289 w związku z czym zupełnie subiektywnie wydaje mi się, że jest "lepszy" :D
Nie miałem z nim praktycznie żadnych problemów, nie licząc tego że na Xmega nie wyłączyłem JTAG'a i dziwiłem się dlaczego nie działa :)
Ogólnie bardzo przyjazny sterownik, ale przy wyświetlaniu dynamicznych obrazów (jeżeli mimo wszystko zajdzie taka potrzeba) to ciężko jest uzyskać zadowalającą częstotliwość odświeżania. Celowo wybrałem te procesory, gdyż można je "podrasować" do 64MHz, a i tak uzyskałem FPS = 10 :( (mimo portów wirtualnych i obsługi wyświetlania w ASM).

Buforowanie w przypadku tak dużych wyświetlaczy, a bez wbudowanej w sterownik dodatkowej pamięci jest naprawdę nie lada wyzwaniem, gdyż przy takiej rozdzielczości potrzeba już kilku MB dla takiego buforka, a dostęp do pamięci zewnętrznej jest zbyt wolny...

Wydaje mi się, że oba sterowniki są równie dobre i dla wyświetlania prostych obrazów nie będzie problemów z ich obsługą, ponieważ jest sporo informacji na ich temat.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1