Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 18:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sie 2014, o 21:00 
Nowy

Witam,

Dorwałem wydawać by się mogło bardzo prosty kod składający się tylko z kilkunastu linii, napisany w C++ na Arduino. Chciałem go przepisać do C i stworzyć własny układ. Jednak nie wszystko działa tak jak powinno. Poniżej omawiany kod w C++:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A oto moje wypociny:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Układ po podłączeniu do licznika prędkości powinien uruchomić w nim tryb "dealer mode". Tak się jednak nie dzieje. Może mój uproszczony sposób na ustawienie czwartego bitu w pierwszym elemencie tablicy jest błędny?

Mój zestaw to Atmega8 taktowana wewnętrznym zegarem z częstotliwością 8 MHz.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 sie 2014, o 21:19 
Użytkownik

Prędkość transmisji jest poprawna (nietypowa 7800bps)?
Nie mam pojęcia za co jest odpowiedzialny pin nr 2 w Arduino w Twoim układzie, ale może brak jego ustawienia jako wyjście stanowi problem...
Poza tym nie wiem jak są napisane funckje "uart_putlong", ale jeśli mają one wyświetlać wartość liczbową to nie jest to zgodne z kodem Arduino, gdyż tam wysyłane są pojedyncze bajty (coś na wzór "uart_putc" powinno być). Jeśli są to pewne dane sterujące w formie komend, to taka różnica ma kolosalne znaczenie, ponieważ powinno być wysłane dokładnie 7 bajtów.

PostNapisane: 4 sie 2014, o 21:31 
Nowy

Kod w C++ pisany był na arduino, ja używam zwykłej atmegi8 na płytce stykowej. Prędkość transmisji mam ustawioną na 7800 bps. Pin 2 to pozostałość po obsłudze obrotomierza (nie bierze udziału w obsłudze "dealer mode").

Poniżej wstawiam plik z opisem funkcji:
język c

Oraz plik nagłówkowy:
język c

EDIT: Miałeś rację. Zmieniłem na uart_putc i licznik zaczął reagować. Dzięki! :)

PostNapisane: 4 sie 2014, o 21:54 
Użytkownik

Proszę bardzo :)

No i wszystko jasne - użyta w funkcji "uart_putlong" funkcja "ltoa" zamienia liczbę na jej reprezentację znakową (tekst), czyli szereg zer i jedynek, ponieważ dla parametru systemu liczbowego (radix) podana została dwójka tj. zapis binarny.
W takiej sytuacji wszystkie zera były wysyłane jako bajty o wartości 48 i 0 (znak końca łańcucha tekstowego), a liczba 16 odpowiadała szeregowi bajtów: 49, 48, 48, 48, 48, 0 :)
Na końcu oczywiście jeszcze reprezentacja binarna sumy kontrolnej.
W takim razie wysłanych było, ponad 2 * 6 + 6 + [2..9](checksum) = [20..27] bajtów zamiast 7. Ot taka moja mała uwaga ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 4 sie 2014, o 22:00 przez atmel, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 sie 2014, o 21:57 
Nowy

No i wszystko jasne. To nie miało prawa działać :)

Strefa czasowa: UTC + 1