Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 gru 2024, o 08:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: PCF 8563
PostNapisane: 3 lip 2014, o 18:54 
Nowy

Usiłuje wydusić z PCF 8563 czas i datę i jakoś mi to nie wychodzi ... potrzebne świeże spojrzenie i OPR oraz nieco "oświecenia " co spartoliłem:
Płytka testowa EVB z ATMEGA 32 - takt 16MHz.
Odczyt PCF-a w pętli - adresy komórek w tablicy
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a teraz pora coś odczytać :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i jak na złość pokazuje jakieś cuda :o

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: PCF 8563
PostNapisane: 3 lip 2014, o 19:50 
Użytkownik

Na podstawie takiego wycinka kodu nikt ci nic nie doradzi, tu nic nie ma. Gdzie prawidłowa inicjalizacja komunikacji I2C? Jak wygląda Twi_read? Ten scalak ma autoinkrementacje adresu przy odczycie. Na forum był już rozwiązywany problem z tym scalakiem, poszukaj.

PostNapisane: 5 lip 2014, o 21:59 
Nowy

Takie rady to mi nie pomogą .. a skoro każesz szukać czego nie ma to znaczy że mnie spławiłeś bo albo nie wiesz lub tak jak ja nie potrafisz tego kodu napisać. Może po prostu ci się nie chce. Więc jak masz tak odpowiadać na posty to szkoda klawiatury i twoich palców ... soory ale tak to wygląda. Nie jestem alfą i omegą z AVR-em w głowie mam problem dlatego szukam pomocy i liczę na zrozumienie i pomoc a nie spychologie. Widzę że na tym forum też już obrośli w piórka...

PostNapisane: 6 lip 2014, o 13:50 
Użytkownik

margas napisał(a):
Takie rady to mi nie pomogą .. a skoro każesz szukać czego nie ma to znaczy że mnie spławiłeś bo albo nie wiesz lub tak jak ja nie potrafisz tego kodu napisać. Może po prostu ci się nie chce. Więc jak masz tak odpowiadać na posty to szkoda klawiatury i twoich palców ... soory ale tak to wygląda. Nie jestem alfą i omegą z AVR-em w głowie mam problem dlatego szukam pomocy i liczę na zrozumienie i pomoc a nie spychologie. Widzę że na tym forum też już obrośli w piórka...

Kolego sam mam taki scalak i tez chce sie do niego dobrac sle twoje twierdzenia ze nikt nie chce pomoc sa sluszne ale tym co nie pomagaja sie wcale nie dziwie bo jak tu ci pomoc jak nie ma / nie pokazales

Schematu
plytki badz fotki stykowki jak to laczysz
Calego kodu programu bez bibliotek z bb lub gb

Wiec powiedz sam jak ci pomoc nie widzac niczego po za tym fragmentem ktory nic nie mowi.

U nas na forum jak ktos zadaje pytanie i poda te 3 wazne rzeczy to na bank uzyska pomoc.

Wiec nie ma co obratac w piora autorze tematu pokaz nam to co masz a postaramy sie pomoc bo teraz nawet jak chcemy to nie mamy jak.

Sorry za bledy - pisane ze smarta

PostNapisane: 7 lip 2014, o 14:59 
Nowy

Może faktyczne trochę mnie poniosło bo moje próby uporania się z problemem są bardzo frustrujące. Jeżeli jest taka konieczność to wstawię cały kod programu [tą nowszą wersję z innym menu i obsługią PCF 8563] w którym jednak pewne rzeczy nie są do końca dopracowane więc proszę o wyrozumiałość. Bardzo słabo władam angielskim co też nie ułatwia mi zrozumienia co, jak, i dlaczego.
język c

Jeżeli ktoś ma pomysł jak ten program mógł by być lepiej napisany będę wdzięczy za sugestie ale bez skomplikowanych funkcji bo sobie z nimi nie poradzę.
schemat całego układu jeszcze ze starym PCF-em
Obrazek

PostNapisane: 7 lip 2014, o 16:18 
Użytkownik

Może to nie będzie do końca związane z tematem, ale patrząc na schemat rzuciło mi się w oczy, że wszędzie prowadzisz masę "ręcznie", podobnie z resztą z zasilaniem. Ogólnie przez dużą ilość połączeń "rysowanych" dla mnie ten schemat jest mało czytelny.
Rozdziel sobie cały schemat urządzenia na moduły, skorzystaj z narzędzia "Label"... Mirek nakręcił cały cykl poradników o projektowaniu w Eagle.

Tak, zdaję sobie sprawę i wiem jak to jest kiedy korci, żeby zamiast oglądać poradnik, dalej rysować / robić urządzenie :P ale po skończeniu, za jakiś czas będziesz chciał do tego wrócić i stracisz trochę czasu na przypomnienie sobie co i jak. :)

PostNapisane: 8 lip 2014, o 12:00 
Nowy

Schemat jest tu mniej istotny bo urządzenie działa ale w nieco innej wersji bo zamiast modułów pomiarowych Haala są wzmacniacze operacyjne z dołączonym bocznikiem z rezystorów mocy.
Urządzenie działa w moim spółdzielczym mieszkaniu i jestem z niego zadowolony choć nie działa do końca zgodnie z założeniami. Nie jestem już młodzieniaszkiem [54na karku] a to nie sprzyja łatwemu przyswajaniu wiedzy o "C" która zaczęła się dwa lata temu. Dlatego w programie nie ma złożonych funkcji bo jeszcze nie potrafię ich stosować i stąd prośba o pomoc ewentualne przykłady jak zdefiniować poprawnie potrzebne funkcje.

PostNapisane: 9 lip 2014, o 11:45 
Nowy

Czyżby programowa obsługa tego PCF-a jest tak skomplikowana że nie da się tego zaadaptować do mojego programu? .... no to w takim razie wyłożyłem się na całego ....

PostNapisane: 9 lip 2014, o 20:33 
Użytkownik

Witam.

Posiadasz PCF8563 czy PCF8583. To są dwa zegary rtc ale podłączenie jest inne. Na schemacie masz użyty PCF8583.
Dla PCF8563 nie ma pinu adresowego A0 - zamiast tego jest INT. Natomiast w miejscu INT znajduje się CLKOUT.
Kondensator, który jedną nóżką jest podłączony do OSCI, z drugiej strony ma być podłączony do masy a nie do zasilania.

Sprawdź podłączenie z notą katalogową dla PCF8563

PostNapisane: 12 lip 2014, o 15:53 
Nowy

Kto zaprojektował ten pokręcony scalak .... chyba wykopie tego PCF8563 z płytki EVB 5.1 i wsadzę na to miejsce starego poczciwego PCF8583 bo widzę że napisanie poprawnego kodu obsługi tego potworka przerasta nie tylko moje możliwości.

PostNapisane: 13 lip 2014, o 11:09 
Użytkownik

Tutaj masz moją bibliotekę działającą:

topic7033.html

sprawdź czy z moją biblioteką działa.

Czy Twój program zawiesza się w jakimś miejscu, czy nie?
Jakie cuda pokazuje? Czy się one zmieniają czy są stałe?
Napisz kod do samej obsługi pcf oraz do wyświetlania danych z niego, żeby sprawdzić czy Twój problem jest wynikiem programowym czy sprzętowym,

W Twoim kodzie widziałem, że podczas odczytu czy zapisu danych po I2C nie używasz mniejszych funkcji do odczytu czy zapisu pojedynczego bajtu, oraz funkcji start i stop - taka mała uwaga, bo łatwiej się czyta kod gdy jest on podzielony na funkcje.

Podczas odczytu danych z pcf wykonujesz za każdym razem wysłanie startu, adresu, rejestru, startu, adresu z bitem do odczytu. Wystarczy raz, na samym początku procedury odczytu danych.
Podczas odczytywania kolejnych danych zapomniałeś o wysyłaniu potwierdzenia przez mastera do slave (jeżeli się nie pomyliłem):

język c

Strefa czasowa: UTC + 1