|
Witam
Piszę z taką małą prośbą. Chciałbym zbudować taką małą zabawkę elektroniczną, aczkolwiek nie jestem w stanie napisać do niej programu. Dopiero uczę się C, dlatego pytam - czy miałby ktoś chwilkę na napisanie takiego programu dla mnie?
Zabawka miałaby składać się z mikrokontrolera, kilkunastu diod, jednego switcha i dwóch układów CD4017. Zabawa polegała by na tym że - po włączeniu całości włącza się pętla mikrokontrolera, która np czeka 2,5 sekundy, potem włącza na 0,5 sekundy diodę i wtedy my musimy nacisnąć przycisk. Jeśli naciśniemy - gra toczy się dalej, czekamy chwilę, potem dioda znowu się zapala itd. , jeśli nie - program zaczyna się od początku. Istota rzeczy jest w tym, że najpierw pętla gdzie czas na wciśnięcie przycisku wynosi 0,5 sekundy wykonywana jest 10 razy, potem pętla, gdzie czas na wciśnięcie tego przycisku będzie 0,4 sekundy, potem 0,3 , 0,25 , 0,2 , 0,15 , 0,1 i na końcu 0,05 . Każda z tych pętli musiałaby być wykonana 10 razy. Do tego za każdym razem, gdy wciśniemy przycisk we właściwym momencie musiałby być wypuszczony mały impuls do układu CD4017, który zliczałby nasze punkty (na jego wyjścia podpięte by były diody). Jeśli byśmy nie zdążyli wcisnąć tego przycisku, lub zrobili to za wcześnie - układ CD4017 musiałby zostać zresetowany.
Mniej więcej wiem jak napisać taki program, aczkolwiek nie umiem jeszcze dokładnie tych części kodu, gdzie jest obsługa przycisku, lub inne rzeczy związane z portami wejścia i wyjścia.
Jeśli słabo skonkretyzowałem swoją wizję, to mogę jeszcze coś dopisać.
Jeśli to możliwe to proszę o pomoc. Pozdrawiam
|