Nie wiem czy był ten temat już omawiany na forum jak tak to do kasacji

a jak nie to już piszę w czym rzecz. Bo może się ta informacja komuś myślę przydać.
Mianowicie zacząłem się jakiś czas temu bawić procesorem Atmega128 i doszedłem do takiego etapu że zacząłem na nim odpalać pomiar ADC.
Jak wiadomo użyłem znanej powszechnie funkcji z książek Mirka do odczytu pomiaru z określonego kanału mianowicie:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak wiemy funkcja ta zwraca na końcu wynik wpisując go do rejestrów:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
no i moje zdziwienie wielkie nastąpiło jak kompilator napisał mi taką nie miłą rzecz:
język c
Powiem wam tak z 3-4h z życiorysu

bo wiadomo inny procek i znów czegoś nie wiem nie doczytałem, analiza kodów, noty, bluebook itd. ale rozwiązania brak no powinno być ok tym bardziej że w pliku
"iom128.h" jak byk stoi:
język c

No i suma summarum rezasumarum

poszedł w ruch wujek Google, aż się w końcu dokopałem odpowiedzi pod tym adresem:
http://www.mikrocontroller.net/topic/279465No i moje kolejne zdziwienie

, że należy sobie z edytować plik
"iom128.h" 
usuwając lub komentując następująca linijkę:
język c
Oczywiście to zrobiłem no i powiem wam cud!!

Ręką od joł program się skompilował i działa

I teraz pytanie o co tu chodzi?

Co to za trucizna??

Z tego co piszą rodacy "kiełbasy"

, zrozumiałem jest jakiś błąd w kompilatorze i firma Atmel ma go usunąć w nowej wersji.
Ja korzystam z wersji 3.4.1 tej co była na płycie do twardego Bluebooka, wiem że aktualna jest 3.4.4 chyba. Jeszcze nie sprawdzałem w sumie czy z nią by się to prawidłowo od razu skompilowało bo mam pewne obawy, że jak wgram nowszą wersje to przestanie mi działać np. plug-in AVR w Eclipse, gdyż ogólnie mam złe doświadczenia jak zacząłem eksperymentować z wersją np. Keppler i chyba z tym nowszym Tolchainem dziwne komunikaty, zachowanie programu itp. wgrałem więc ten z książki + Indigo i jest cały czas ok w zasadzie do tej ciekawostki dziś.
Czy ogólnie może to jakaś efemeryda i bzdura z tą edycja tego
"iom128.h" coś tamci wymyślili działa bo działa, bo nie zdają sobie sprawy bądź nie wiedzą że.... i że mogą być też inne konsekwencje takiej zmiany/ edycji pliku kompilatora. A wystarczyło prostu tylko nie wiem inaczej wpisać do rejestrów dane z pomiarów ADC w przypadku procesora a128 bo...