Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 cze 2026, o 11:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 cze 2014, o 03:10 
Użytkownik

Nie wiem czy był ten temat już omawiany na forum jak tak to do kasacji :) a jak nie to już piszę w czym rzecz. Bo może się ta informacja komuś myślę przydać.

Mianowicie zacząłem się jakiś czas temu bawić procesorem Atmega128 i doszedłem do takiego etapu że zacząłem na nim odpalać pomiar ADC.

Jak wiadomo użyłem znanej powszechnie funkcji z książek Mirka do odczytu pomiaru z określonego kanału mianowicie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak wiemy funkcja ta zwraca na końcu wynik wpisując go do rejestrów:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

no i moje zdziwienie wielkie nastąpiło jak kompilator napisał mi taką nie miłą rzecz:

język c

Powiem wam tak z 3-4h z życiorysu :) bo wiadomo inny procek i znów czegoś nie wiem nie doczytałem, analiza kodów, noty, bluebook itd. ale rozwiązania brak no powinno być ok tym bardziej że w pliku "iom128.h" jak byk stoi:

język c

:idea: No i suma summarum rezasumarum :lol: poszedł w ruch wujek Google, aż się w końcu dokopałem odpowiedzi pod tym adresem: :)

http://www.mikrocontroller.net/topic/279465

No i moje kolejne zdziwienie :o , że należy sobie z edytować plik "iom128.h" :?: usuwając lub komentując następująca linijkę:

język c

Oczywiście to zrobiłem no i powiem wam cud!! :!: Ręką od joł program się skompilował i działa :) :lol:

I teraz pytanie o co tu chodzi? :?: Co to za trucizna?? :!: Z tego co piszą rodacy "kiełbasy" :lol:, zrozumiałem jest jakiś błąd w kompilatorze i firma Atmel ma go usunąć w nowej wersji.
Ja korzystam z wersji 3.4.1 tej co była na płycie do twardego Bluebooka, wiem że aktualna jest 3.4.4 chyba. Jeszcze nie sprawdzałem w sumie czy z nią by się to prawidłowo od razu skompilowało bo mam pewne obawy, że jak wgram nowszą wersje to przestanie mi działać np. plug-in AVR w Eclipse, gdyż ogólnie mam złe doświadczenia jak zacząłem eksperymentować z wersją np. Keppler i chyba z tym nowszym Tolchainem dziwne komunikaty, zachowanie programu itp. wgrałem więc ten z książki + Indigo i jest cały czas ok w zasadzie do tej ciekawostki dziś.

Czy ogólnie może to jakaś efemeryda i bzdura z tą edycja tego "iom128.h" coś tamci wymyślili działa bo działa, bo nie zdają sobie sprawy bądź nie wiedzą że.... i że mogą być też inne konsekwencje takiej zmiany/ edycji pliku kompilatora. A wystarczyło prostu tylko nie wiem inaczej wpisać do rejestrów dane z pomiarów ADC w przypadku procesora a128 bo... :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 cze 2014, o 05:37 
Moderator

Intre napisał(a):
Z tego co piszą rodacy "kiełbasy"

A toś się władował na minę konczity :lol:

Intre napisał(a):
Czy ogólnie może to jakaś efemeryda i bzdura z tą edycja tego "iom128.h" coś tamci wymyślili działa bo działa, bo nie zdają sobie sprawy bądź nie wiedzą że.... i że mogą być też inne konsekwencje takiej zmiany/ edycji pliku kompilatora. A wystarczyło prostu tylko nie wiem inaczej wpisać do rejestrów dane z pomiarów ADC w przypadku procesora a128 bo...

Słuchaj, skoro w tym wątku do którego link podałeś .... sam Jorg Wunsh (człowiek z AVR-LIBC pracujący dla Atmela) pisze:

Cytuj:
eigentlich ist das Löschen dieser Zeile schon der saubere Weg

a także potwierdza sam, że w nowszej wersji zniknie ta pragma z ADCW ... no to nie ma co z tym polemizować ;)

PostNapisane: 21 cze 2014, o 09:39 
Użytkownik

Intre napisał(a):
Słuchaj, skoro w tym wątku do którego link podałeś .... sam Jorg Wunsh (człowiek z AVR-LIBC pracujący dla Atmela) pisze:

oo WOW :) a to przepraszam bo nie wiedziałem że to szef wszystkich szefów od AVR :) ale w sumie mi się tak jakoś skojarzyło że "życzeniowe" Wunsh brzmi prawie jak Wurst :lol:

mirekk36 napisał(a):
a także potwierdza sam, że w nowszej wersji zniknie ta pragma z ADCW ... no to nie ma co z tym polemizować

No i tym upewnieniem mnie żeś bardzo dziś podbudował Mirku z samego rana :)

Strefa czasowa: UTC + 1