Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2014, o 15:01 
Użytkownik

Witam może i głupie pytanie ale RS485 się jeszcze nie bawiłem i przyszedł czas na naukę.

Mianowicie mam na 2 zestawach ATB złożone takie programu

PINK atb posiada program z napisem na LCD "CZEKAM NA DANE"
BLUE atb posiada program wyświetlający temperaturę oraz napis na LCD "CHCE WYSLAC DANE"

teraz moje pytanie może i laickie więc proszę się nie śmiać i nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie bo chciałbym sam do tego dojść ale.

Czy wyjścia ARK na atb opisane jako RS485 A B mam połączyć ze sobą ? A do A i B do B między płytkami i użyć np biblioteki uart ?
I w ten sposób próbować by PINK poprosił BLUE o dane i wtedy BLUE je wysyła ?

Ostatnio edytowano 14 cze 2014, o 16:46 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2014, o 15:05 
Moderator

Dokładnie - A do A oraz B do B. To są linie różnicowe a nie Rx i Tx.

jak będą tylko dwa układy to można działać na tym jak na zwykłym RS232 w HalfDuplexie czyli w danym momencie tylko nadawanie albo tylko odbieranie

no i jeszcze trzeba samemu zadbać o sterowanie kierunkiem przepływu za pomocą dodatkowego pinu procesora.

PostNapisane: 14 cze 2014, o 15:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
no i jeszcze trzeba samemu zadbać o sterowanie kierunkiem przepływu za pomocą dodatkowego pinu procesora.

czy możesz rozwinąć myśl ? tzn chodzi o to że jeżeli wystawie z PINKA stan wysoki i on dojdzie do BLUE to znaczy ze chce nadawać ? a jak stan niski to odbierać ?

PostNapisane: 14 cze 2014, o 16:01 
Moderator

Nie nie - musisz poczytać podstawy o takich układach / konwerterach jak MAX485 i zobaczyć jak się je steruje, jak podłącza do magistrali RS485 itp ....

żadnych stanów się nie wystawia pomiędzy układami .... Sterujesz kierunkiem w tych scalakach

PostNapisane: 14 cze 2014, o 16:04 
Użytkownik

Kurcze czytałem BB i GB ale dla mnie to ciemna magia możesz podsunąć jakiegoś linka ? bądź zwrócić uwagę na nr strony bo coś na bank przeoczyłem tzn czytając nie zapamiętałem :/

W mkuart.h widzę definicję na potrzeby RS485

#define UART_DE_BIT (1<<PD2)

tylko że nie mam pojęcia jak wykorzystać transmisję RS485 do przesyłu na początek temperatury z jednego ATB do drugiego :/

to moje pliki main.c

PINK ATB

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

BLUE ATB

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I stanąłem w miejscu :/ nie wiem jak to ugryźć.

W prawym górnym rogu złącza ARK połączone A BLUE do A PINK oraz B BLUE do B PINK

PostNapisane: 14 cze 2014, o 17:59 
Użytkownik

Dobra nie ogarniam zbytnio tematu więc pójdę małymi kroczkami.

Na początek RS232 kod wygląda tak:

język c

Na terminalu pojawia mi się wynik temperatury w tej samej linii celowo nie dałem /n po to by wynik był wyświetlany w 1 linii a nie linia pod linią

jak teraz wynik odebrać na drugim zestawie po RS232 ?

wiem że muszę rozewrzeć zworki TX i RX i połączyć TX BLUE z RX PINK i RX BLUE z TX PINK
natomiast jak odebrać te dane na mikrokontrolerze ??

------------------------ [ Dodano po: 34 minutach ]

Jeżeli odbieram dane w ten sposób

język c

to dla np temperatury 27 na 2gim ATB wyświetla się 07 dla 25 wyświetla się 05 dla 28 wyświetla się 8

co mogę mieć źle, w chwili obecnej wysyłam po RS232 w późniejszym czasie chcę przejść na RS485 ale to małymi kroczkami bo nie ogarniam zbytnio tematu :/

PostNapisane: 14 cze 2014, o 19:05 
Użytkownik

Cały dzień walki i albo nic nie wysyła po RS232 albo krzaki ... a gdzie tu jeszcze do RS485 :(

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Nie sądziłem że to jest aż takie ciężkie do ogarnięcia.

Po całym dniu walki prosiłbym kolegów o zapodanie przykładowego kodu
by po RS485 wysłać z jednego do drugiego mikrokontrolera w zestawie ATB
jakiegoś tekstu lub jakiejś cyfry.

Ja na chwilę obecną się poddaje.

po rs232 z ATB do PC nie mam problemu
po rs232 z ATB do ATB mam problem nie mówiąc już o RS485

PostNapisane: 14 cze 2014, o 20:00 
Użytkownik

Tak tylko dopytam
ustawiłeś w jednym i drugim ATB te same prędkości UART

PostNapisane: 14 cze 2014, o 20:31 
Użytkownik

Układy komunikujące się po RS485 mają inną filozofię "rozmowy". W tradycyjnym modelu RS232 (TTL) wysyłamy dane i odbieramy po liniach TX RX. W 485 mamy do dyspozycji magistralę obukierunkową.
Na początek po resecie wszystkie urządzenia muszą ustawić swoje interfejsy do nasłuchu. W najprostszym modelu mamy jeden układ typu MASTER, a reszta jest SLAVE. Układ master w twoim przypadku wyświetlający temperaturę przechodzi do nadawania. Zadaje pytanie na magistralę wysyłając określoną ramkę w której pyta SLAVE o konkretnym adresie "PODAJ TEMPERATURĘ". Po zakończeniu wysyłania przechodzi w nasłuch.
Ramkę otrzymują wszystkie układy SLAVE ale tylko jeden "widzi", że zapytanie jest do niego. Wtedy przełącza się do nadawania i odpowiada, po czym przechodzi znowu na nasłuch. Master odczytuje ramkę w której dobrze wysyłać adres MASTERa.
Tak w skrócie wygląda obsługa RS485 w trybie MASTER / SLAVE. Przećwicz najpierw wysyłanie danych po RS232 /TTL. Połącz procesory TX -> RX, RX-> TX, a najlepiej zacznij od zabawy z połączeniem uP - komputer.
POWODZENIA

PostNapisane: 14 cze 2014, o 20:34 
Użytkownik

żaba Prędkości i kwarce te sam.

DC2002 widać nie czytasz całych tematów ... temperaturę do PC po rs232 wysyłam bez problemu ... między prockami mam już krzaki
a rs485 w ogóle nie ogarniam :(

PostNapisane: 14 cze 2014, o 21:00 
Użytkownik

piszesz że połączyłeś sygnały TX ,RX a o GND nie wspominasz
sorry że tak dopytuje mimo że to podstawa
ale wszystko trzeba sprawdzić :)

i jeszcze coś zauważyłem
w tym krótki kodzie do odbioru
zmienna test jest typu
język c

a pobierasz char funkcją
język c

z bufora kołowego

PostNapisane: 14 cze 2014, o 21:13 
Użytkownik

próbowałem też char ale bez zmian :/

masy połączone poprzez USB z komputera

PostNapisane: 14 cze 2014, o 22:31 
Moderator

majster napisał(a):
masy połączone poprzez USB z komputera

a co szkodzi dać RX, TX i kabelek masy ? ... z masami USB bywa różnie a kabelek to pewność ... tym bardziej że piszesz o krzakach

jednym słowem - rzeczywiście najpierw to daj sobie spokój z RS485, i nawiąż połączenie RS232 pomiędzy dwoma prockami ... jeśli z kompem ci działa to już połowa sukcesu - ale zapewniam cię że tak samo musi działać dobrze pomiędzy prockami ... tylko no gdzieś się babola robi .... i to sporego jeśli te krzaki lecą ...

Lecenie krzaków przy komunikacji RS232 - zawsze włącza mi następujące lampki w głowie:

1. zły baud rate
2. źle ustawione fusy
3. złe połączenia
4. źle zainicjowany uart
5. problem dalej w kodzie

a najprostszy test to tak samo jak z kompem wysyłanie np co sekundę jednego znaku .... i to MUSI zadziałać - jak nie ?

to wracam do tych punktów wyżej

PostNapisane: 15 cze 2014, o 09:24 
Użytkownik

Więc tak ... z rana zabawy ciąg dalszy ... masa nie potrzebna bo przez USB pięknie się łączy ale zostawiam na w razie czego.

Kod nadawczy:

język c

Kod odbiorczy:

język c

Jedyna zmiana to to że w odbiorczym dodałem _delay_ms(750); bo tyle jest opóźnienia przez czujnik temp.
Wczoraj nie dawałem w odbiorczym żadnego opóźnienia ... więc sądzę że ATB odbierało tak szybko że łapało puste ramki.

Teraz na LCD odbiorczym widzę co 750ms. 65 66 68 co odpowiada w ASCII A B D czyli się zgadza.

Teraz zabawy ciąg dalszy i kolejne próby:

1. połączyć odebrane dane.
2. Zrobić tak by odbiorczy zapytał o temperaturę a nadawczy dopiero wysłał.

3. Spróbować przejść na RS485

PS wczoraj taka głupota oba ATB taktowane 16Mhz i odbiorczy tak szybko odbierał że na LCD albo krzaki albo nic :/

PS mirku :) przy okazji dowiedziałem się że w PINK chyba są ledy na odwrót wlutowane bo nie mrugają przy transmisji :)

PostNapisane: 15 cze 2014, o 09:37 
Moderator

majster napisał(a):
przy okazji dowiedziałem się że w PINK chyba są ledy na odwrót wlutowane bo nie mrugają przy transmisji

o kurczę - ale skucha ... sorki. Jak coś podeślij do nas to wymienimy ok?

PostNapisane: 15 cze 2014, o 09:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
majster napisał(a):
przy okazji dowiedziałem się że w PINK chyba są ledy na odwrót wlutowane bo nie mrugają przy transmisji

o kurczę - ale skucha ... sorki. Jak coś podeślij do nas to wymienimy ok?

No mirku przestań :D lutownicę mam :) ledy też :) więc ja problemu nie widzę :) szkoda kasy na przesyłki dla 2ch szt ledów :)

Jeszcze takie pytanie w pętli głównej mam cały czas wysyłanie a w 2gim zestawie odbieranie ... wysyła za każdym razem a odbierać przestaje po ok 4 minutach ... gdzie może być babol ?
Zamieniłem zestawy miejscami i dalej to samo więc pewnie babol w programie.

------ EDIT 12:16 ------------
MIRKU :) TWOJE ZESTAWY SĄ REWELACYJNE :)
żona przyniosła mi kawę postawiła przed klawiaturę a ja jej nie widziałem :) ręką wylałem gorącą kawę na nogę, klawiaturę o matko i na 3 twoje zestawy ATB ... :(
Zamiast ratować nogę ratowałem zestawy .... na momencie pod opalarkę by szybko wszystko wygrzać zaraz po odłączeniu ich od zasilania ... i :)

i wszystkie 3 sztuki działają :) a żona do mnie "ty to jak zwykle twoje płyteczki a noga niech cię pali :)"

zestawy uratowane za moment wyjeżdżam po powrocie będę próbował odpalić RS485, RS232 opanowany.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 12:32 
Moderator

hahaha dobre dobre - czyli więcej kawy, więcej czynnika żony - bo jak widzisz to pomaga ;)

PostNapisane: 15 cze 2014, o 12:45 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
hahaha dobre dobre - czyli więcej kawy, więcej czynnika żony - bo jak widzisz to pomaga ;)

kawa postala obok mnie przez 5 sek. nastepnie goraca, swiezo zalana kawa zadzialala na buzzery w atb x 3 szt.

dobrze ze dzialaja :) po powrocie zaczynam ogarniac rs485.

pewnie beda glupie pytania ale inaczej sie nie naucze wiec jak moge to jeszcze troche was pomecze :)

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 16 cze 2014, o 19:59 
Użytkownik

Panowie ja nie wiem ale jestem jakiś mało rozumiejący.

Może będziecie się śmiać ale zadam bardzo dziwne pytanie.

Co z czym połączyć w ATB aby używać RS485 ?
Sorry za takie dziwne pytanie ale tak.

1. Czy zworki przy FT maja być założone czy nie ?
2. Jeżeli założone to używać TX RX przy FT i połączyć to z RX TX rs485 pod wyświetlaczem LED ?
3. linie DE połączyć z pinem klocka ?
4. TRM przy złączach AB ma być założona zworka czy zdjęta

sądzę że moja nie wiedza ogranicza mnie do RS232 :( może po waszych odpowiedziach trochę mi się rozjaśni

PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:24 
Moderator

Posłuchaj - na prawdę uwierz mi, że jak nie poczytasz ogólnie o RS485 to nawet się nie zabieraj za to bo będziesz szedł jak przez mękę po rozżarzonych węglach na boso .... :( No nie da się uciec od tego, a wystarczy w googlu wpisać RS485 i przejść kilka pierwszych linków, proszę bardzo:

http://pl.wikipedia.org/wiki/EIA-485

drugi z którego dowiesz się troszkę o topologii

http://automatykab2b.pl/technika/2528-r ... 58_wfl_t8E

poza tym w EP był fajny cykl artykułów na temat RS485 - i proszę też jako jeden z pierwszych linków znaleziony w googlu

http://ep.com.pl/files/1443.pdf

ten cykl to KONIECZNIE w całości przeczytaj .... no bo nie dasz rady inaczej i zobaczysz że za dużo byłoby tutaj tłumaczenia. A jak na wyrywki to będzie się ciągnęło latami ....

a wystarczy ogarnąć podstawy ... to nie jest trudne

od razu z tych linków dowiesz się co to jest magistrala, jaka jest jej impedancja, dlaczego nie może być w topologii gwiazdy, do czego jest terminowanie (ten rezystor - zworka o którą pytasz .... a to podstawa podstaw dla RS485) ... ale dowiesz się i wielu innych informacji o polaryzowaniu dodatkowym linii różnicowych itp itd .... jak zajrzysz do tych linków i poczytasz spokojnie to zrozumiesz dlaczego nikt tu nie wpada nie nie wyjaśnia ci tego w 2-3 zdaniach. Bo nie da rady. A to o czym mówię to tylko CZĘŚĆ FIZYCZNA RS485. Później dopiero jak zrozumiesz jak się łączy wiele układów na magistrali - dlaczego nie może każdy nadawać w dowolnym momencie, dlaczego domyślnie wszystkie są na nasłuchu. Dlaczego w takich sieciach jest np przynajmniej jeden master no i jak się tworzy dalej własne protokoły już programowe do komunikacji RS485, czyli jak się buduje własne ramki danych, własną adresację urządzeń, jak się steruje przepływem itp itd ....

Jak to poczytasz to zrozumiesz jakie hmmm ... że tak powiem .... a nie chcę broń boże cię urazić, dziwne są te pytania 1-4

Bo skoro chcesz aby gadały dwa procki po RS485 to dlaczego w ogóle przypuszczenie żeby nie zdjąć zworek czyli nie odłączyć procka od FT232? albo żeby w ogóle podłączać MAX485 pod FT232. Tzn można - jeśli sobie na PC napiszesz aplikację testową - to można owszem ale i tak zworki trzeba rozłączyć no bo jak ? chcesz na tej samej magistrali RS232 mieć włączone 3 układy ? Jeśli tak podłączysz to sfajczysz któregoś a przy "większym" szczęściu wszystkie trzy :(

no i na koniec zapewniam cię, że po przeczytaniu tych linków szczególnie cyklu artykułów z EP zadasz (jeśli już) CAAAAŁKIEM inne i już konkretne pytania i pewnie już dotyczące ew pisania np własnego protokołu komunikacji bo to też nie jest tak - że najłatwiej jest wziąć jakiś gotowy ;) ... pomimo że są .... masz np MODBUS RTU i MODBUS ASCII .... chcesz zobaczyć co to ?

http://www.freemodbus.org/index.php?idx=1

PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:29 
Użytkownik

Co to RS485 to ja wiem jak działa też nie mniej zaglądnę to tych linków bo wiedza się przyda ... nie wiem po prostu po co te złącza tx de rx pod wyswietlaczem lcd
tzn teraz już wiem że z np PD0,1,2 trzeba połączyć z RX TX DE pod tym że lcd. teraz też już wiem że ta zworka to rezystor a ja dokładałem swój własny.

Poczytam linki co zapodałeś na pewno będę więcej wiedział i zobaczę co z tego będzie.

PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:41 
Moderator

majster napisał(a):
tzn teraz już wiem że z np PD0,1,2

PD0 i PD1 to sygnały procka RX i TX które trzeba podłączyć na krzyż z MAX485

a skąd pomysł że akurat PD2 trzeba podłączyć ? ... do sterowania kierunkiem można użyć dowolnego pinu

-------------------------

te złącza pod wyświetlaczem LED ... hmmm no a na schemat ATB to pan zaglądasz kiedyś ? ;) ... kiedykolwiek ? ;) ... no toż to panie kochany właśnie sygnały scalaka MAX485

------------------------

tak samo na schemacie widać że jest rezystor 120R załączany zworką (terminator) ;) więc zachęcam do zaglądania do schematu albo nawet do jego fragmentów z instrukcją na stronie producenta ;)

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

PostNapisane: 16 cze 2014, o 20:55 
Użytkownik

Mirku schemat nie raz widziałem ale mam zaćmę co do rs485 coś dziś chyba przemęczony jestem

PD2 wzięło mi się dla przykładu wiem że do sterowania linią DE można użyć dowolnego pinu.

dobra już cosik wiem więcej

Rezystory muszą być na obu końcach linii czyli testując 2 atb zapinam na obu dokładając trzeci w środek w tym środkowym odpinam
schemat widzę i jest tak jak myślałem i jak piszesz "PD0 i PD1 to sygnały procka RX i TX które trzeba podłączyć na krzyż z MAX485"

idę się dalej dokształcać :)

PostNapisane: 16 cze 2014, o 23:44 
Użytkownik

Dokształcony :)

i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że RS485 opanowany nie w całości ale działa.
wysłałem z 1 atb do 2-giego atb tekst i na odwrót
później pobawiłem się trzema sztukami z odpytaniem o jakąś wartość i otrzymałem odpowiedz.

Teraz pobawię się nim aż opanuję na 100% jeszcze wiele zagadnień z RS485 do przetestowania.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1