Witam Jestem nowy, stad prosze o wyrozumialosc:) Poprzednio pisalem w bascom, niestety duzo rzeczy jest tam nie do zrobienia, z czego kompilator dziala jak chce:) Postanowilem przesiasc sie na c, niestety same problemy:)
Moj problem jest taki. Atmega32, uda1380 (adc z i2s i i2c do komunikacji, wyswietlacz hd48xxxx, enkoder i troche softu do obslugi. Potrzebuje od podstaw jakies informacje, jak to zaczac. Kompilator eclipse, z hardware nie mam problemow, z komunikacja i zrozumieniem datasheet tez nie, wiec polowa z glowy. Nie za bardzo wiem jak zabrac sie za pisanie tego w c. Czytam rozne przyklady dla komunikacji po i2c, niestety nie za bardzo rozumiem jak to przekonfigurowac na moje potrzeby.
Config Scl = Portb.3 Config Sda = Portb.2
Wszystko podlaczone, bascom niestety nie za bardzo radzi sobie z obsluga tego uda.. adres uda 0x30 dla zapisu, 0x31 do odczytu, i odpowiada. Niestety jak probuje odebrac ramke odczytu, dzieja sie dziwne rzeczy, dlatego postanowilem sie przesiasc na c.
aby poprawnie bascom wyslal komende odczytu (start-+read 0x30+adres rejestru+repstart=2 bajty danych z uda)
Jedynie taka skladnia dala jakis efekt, uda odpowiedziala danymi (dlatego rezygnuje z bascom) I2cstart I2cwbyte Uda_adres_write I2cwbyte Reg_adres_read I2crepstart I2cwbyte Uda_adres_read I2crepstart I2cwbyte Uda_adres_write I2cwbyte Reg_adres_read I2cwbyte Uda_adres_read I2crbyte B1. Ack I2crbyte B2. Ack 'I2cstop
Czy znajde gdzies jakis poradnik jak sie do tego zabrac? Pozdrawiam
|