Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 kwi 2026, o 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2014, o 01:32 
Użytkownik

Większość przykładów dotyczących wykorzystania tych modułów dotyczy przesyłania danych pomiędzy urządzeniami. Zastanawiam się, czy coś stoi na przeszkodzie, żeby na jednym kanale zbudować rodzaj magistrali? Wszystkie urządzenia słuchają, gdy któreś zacznie nadawać odbierają komunikat i sprawdzają czy był do nich. Jeśli tak, pasują dane. Oczywiście ramka z danymi musiałaby zawierać id nadawcy i odbiorcy.
Do tego dobrym pomysłem byłoby zastosowanie jakichś potwierdzeń dotarcia wiadomości.

Ktoś tego próbował?
Może nawet dałoby się zbudować jakaś sieć kratową na bazie tych modułów?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 cze 2014, o 05:31 
Moderator

No pewnie, że da radę - a czemu by nie ? ... no właśnie tak się robi ... to jest coś w rodzaju RS485 tyle że radiowy ;)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 06:55 
Użytkownik

Lepiej już użyć RFM69 - on ma adresowanie (do 255 urządzeń w jednej podsieci, z czego jeden adres można ustawić jako rozgłoszeniowy - komunikat trafi do wszystkich).
Do tego regulowana długość preambuły, do 8 bajtów nazwy sieci, sprzętowe CRC, szyfrowanie AES-128 (16 bajtowy klucz), transmisja pakietowa (ale można też ciągłą odpalić).
Używam (od miesiąca) i nie żałuję (dzięki pomocy z tego forum celem stworzenia biblioteki) ;)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 08:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
No pewnie, że da radę - a czemu by nie ? ... no właśnie tak się robi ... to jest coś w rodzaju RS485 tyle że radiowy ;)

Są może do tego jakieś biblioteki, czy jedynym wyjściem jest samodzielna modyfikacja np. tych z zielonej książki? ;)
Generalnie przyszedł mi do głowy pomysł zrobienia prostej, taniej, domowej sieci bezprzewodowej do "Internetu Rzeczy". Trochę szkoda montować w lampce RGB albo zegarku nixie jakiś moduł WiFi za 200 zł. Nie mówiąc już o skomplikowanej obsłudze i obciążeniu routera obsługą dodatkowych połączeń. A tak urządzenie po prostu nasłuchuje, czekając na komendę skierowaną do siebie.

Do tego zrobiłbym bramkę z interfejsem Ethernet, mając dostęp do tej bezprzewodowej podsieci z dowolnego urządzenia.

Tak swoją drogą, mogę zapytać dlaczego biblioteki z zielonej książki korzystają z programowego SPI?

szopler napisał(a):
Lepiej już użyć RFM69 - on ma adresowanie (do 255 urządzeń w jednej podsieci, z czego jeden adres można ustawić jako rozgłoszeniowy - komunikat trafi do wszystkich).
Do tego regulowana długość preambuły, do 8 bajtów nazwy sieci, sprzętowe CRC, szyfrowanie AES-128 (16 bajtowy klucz), transmisja pakietowa (ale można też ciągłą odpalić).
Używam (od miesiąca) i nie żałuję (dzięki pomocy z tego forum celem stworzenia biblioteki) ;)

Hmm... Brzmi bardzo ciekawie. Taki bezprzewodowy CAN? ;)
Tylko z tego co widzę nie tak łatwo je dostać...

PostNapisane: 4 cze 2014, o 08:34 
Użytkownik

Atlantis napisał(a):
Tylko z tego co widzę nie tak łatwo je dostać...

chyba bardzo łatwo
https://www.maritex.com.pl/pl/search?q=rfm69

PostNapisane: 4 cze 2014, o 13:49 
Użytkownik

Tak swoją drogą, czy RFM69 dogada się z RFM12/RFM23?
To znaczy da się w jakiś sposób programowo symulować te funkcje, które w tym module są obsługiwane sprzętowo?

PostNapisane: 4 cze 2014, o 14:13 
Moderator

Atlantis napisał(a):
Tak swoją drogą, czy RFM69 dogada się z RFM12/RFM23?
To znaczy da się w jakiś sposób programowo symulować te funkcje, które w tym module są obsługiwane sprzętowo?

No tu już kolega przekombinował na maxa ;)

PostNapisane: 4 cze 2014, o 15:08 
Użytkownik

Pytanie miało czysto hipotetyczny charakter. Wiem, że lepiej po prostu kupić nowszy moduł za kilkanaście złotych, niż próbować programowo zrealizować tą samą funkcjonalność na starym. Podejrzewam zresztą, że odpowiedź będzie brzmiała "nie". Chciałem się tylko upewnić. Jestem po prostu ciekaw jak stary moduł zareaguje na komunikację realizowaną przez nowy, jak będzie widział te dodatkowe dane związane z obsługą nowych funkcji (jak adresowane) i czy ewentualnie możliwe jest przekazanie ich do MCU, do dalszej analizy.

PostNapisane: 4 cze 2014, o 15:37 
Moderator

Atlantis napisał(a):
jak będzie widział te dodatkowe dane związane z obsługą nowych funkcji

W ogóle nie będzie widział, nic nie zobaczy, nie usłyszy ... :( ... kolega musi zajrzeć jednak do PDF'a i zobaczyć czym różnią się ramki sprzętowe przesyłane w jednych i drugich modułach (od tego trzeba zacząć rozważania) ... a różnią się i to nie trochę .... więc nawet ciężko przypuszczać że mogłaby być jakaś kompatybilność ...

PostNapisane: 4 cze 2014, o 21:41 
Użytkownik

RFM69 może się skomunikować z RFM12 ale tylko w trybie ciągłym. Gdzieś w necie widziałem dowód :).
Po za tym RFM69 jest nawet tańszy od RFM12, który jest wycofany z produkcji i po zejściu ze stanów magazynowych nie będzie dostępny. Po co się pchać w rozwiązania bez przyszłości?
Do tego RFM69 jest pinowo zgodny z 12-tką - można go bezpośrednio wlutować zamiast (jeżeli mamy już gotowe PCB).

PostNapisane: 4 cze 2014, o 22:20 
Użytkownik

szopler napisał(a):
RFM69 może się skomunikować z RFM12 ale tylko w trybie ciągłym. Gdzieś w necie widziałem dowód :)./quote]

Czyli to mnie jednak w niczym nie ratuje. Jeśli chciałbym zbudować radiową magistralę w oparciu o RFM69, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa tego modułu (adresowanie, szyfrowanie komunikacji, sprzętowa obsługa błędów) to RFM12/RFM23 do takiej magistrali już nie podłączę. ;)

Cytuj:
Po za tym RFM69 jest nawet tańszy od RFM12, który jest wycofany z produkcji i po zejściu ze stanów magazynowych nie będzie dostępny. Po co się pchać w rozwiązania bez przyszłości?

Po prostu w szufladzie leży kilka sztuk RFM23, kupionych jakiś czas temu. Stąd moje pytanie.

Tak swoją drogą jaki zasięg można uzyskać za pomocą tych modułów w warunkach domu jednorodzinnego (ściany z cegły)? Jest szansa, że moduł na pasmo 434 MHz (jeśli będzie trzeba, to z porządną antenką) obejmie swoim zasięgiem cały budynek i jego otoczenie?
Widziałem też moduły RFM w wersji z PA 0,5W. Wymagają one dodatkowego zasilania 9V-12V. Jak to wygląda w ich przypadku?
Bo podejrzewam, że przy pomocy modułów na 2,4GHz nie prześlę danych zbyt daleko. Z tych 30m zasięgu na otwartym terenie zrobi się pewnie kilka metrów po wejściu do budynku...

Generalnie myślę nad tym, żeby zastosować te moduły do sterowania niektórymi ze swoich urządzeń. Myślę nad zrobieniem osobnej "bramki", która pośredniczyłaby w komunikacji pomiędzy lokalną siecią komputerową a taką bezprzewodową magistralą.
Byłby to rozsądny kompromis pomiędzy podpinaniem wszystkiego przez Ethernet (głupio trochę ciągnąć skrętkę do zegara Nixie, żeby mógł sobie synchronizować czas) a inwestowaniem w drogie moduły WiFi od Wiznetu.
Taka bramka mogłaby równocześnie dawać dostęp do CAN lub RS-485, obsługującej automatykę domową.

PostNapisane: 5 cze 2014, o 21:17 
Użytkownik

Tak swoją drogą, czy ktoś miał do czynienia z mocniejszą wersją RFM73:https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item/rfm73p-s2/27876/18064

Sklepy podają informacje, ze w otwartym terenie można osiągnąć zasięg 300m. Jak to wygląda w praktyce? Taki moduł zapewniłby łączność w całym jednorodzinnym domu (trzy kondygnacje, ściany z cegly) i jego najbliższym otoczeniu (powiedzmy w promieniu 20-30 metrow)? Czy raczej nie mogę na to liczyć?

Generalnie skłaniam się ku RFM69, który nie narzuca ograniczenia długości ramki, a jednocześnie zapewnia większy zasięg, jednak chciałbym rozważyć też inne możliwości.

Strefa czasowa: UTC + 1