szopler napisał(a):
RFM69 może się skomunikować z RFM12 ale tylko w trybie ciągłym. Gdzieś w necie widziałem dowód

./quote]
Czyli to mnie jednak w niczym nie ratuje. Jeśli chciałbym zbudować radiową magistralę w oparciu o RFM69, wykorzystując wszystkie dobrodziejstwa tego modułu (adresowanie, szyfrowanie komunikacji, sprzętowa obsługa błędów) to RFM12/RFM23 do takiej magistrali już nie podłączę.

Cytuj:
Po za tym RFM69 jest nawet tańszy od RFM12, który jest wycofany z produkcji i po zejściu ze stanów magazynowych nie będzie dostępny. Po co się pchać w rozwiązania bez przyszłości?
Po prostu w szufladzie leży kilka sztuk RFM23, kupionych jakiś czas temu. Stąd moje pytanie.
Tak swoją drogą jaki zasięg można uzyskać za pomocą tych modułów w warunkach domu jednorodzinnego (ściany z cegły)? Jest szansa, że moduł na pasmo 434 MHz (jeśli będzie trzeba, to z porządną antenką) obejmie swoim zasięgiem cały budynek i jego otoczenie?
Widziałem też moduły RFM w wersji z PA 0,5W. Wymagają one dodatkowego zasilania 9V-12V. Jak to wygląda w ich przypadku?
Bo podejrzewam, że przy pomocy modułów na 2,4GHz nie prześlę danych zbyt daleko. Z tych 30m zasięgu na otwartym terenie zrobi się pewnie kilka metrów po wejściu do budynku...
Generalnie myślę nad tym, żeby zastosować te moduły do sterowania niektórymi ze swoich urządzeń. Myślę nad zrobieniem osobnej "bramki", która pośredniczyłaby w komunikacji pomiędzy lokalną siecią komputerową a taką bezprzewodową magistralą.
Byłby to rozsądny kompromis pomiędzy podpinaniem wszystkiego przez Ethernet (głupio trochę ciągnąć skrętkę do zegara Nixie, żeby mógł sobie synchronizować czas) a inwestowaniem w drogie moduły WiFi od Wiznetu.
Taka bramka mogłaby równocześnie dawać dostęp do CAN lub RS-485, obsługującej automatykę domową.