Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 sie 2026, o 23:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 cze 2014, o 18:45 
Nowy

Witam. Drodzy forumowicze, jak przerobić ten zapis z Arduino na C
Wire.endTransmission(false); // Send the Tx buffer, but send a restart to keep connection alive
Z góry dziękuje za pomoc.

Może inaczej :) mam taki zapis:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Kod umieszczamy w znacznikach syntax rezasurmar
Nie działa mi to za dobrze, gdzie mogę mieć błąd?

EDIT: W załączeniu biblioteka arduino wire:

Wire.cpp:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wire.h:

język c

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 cze 2014, o 22:13 
Moderator

No to teraz kolega mnie zaskoczył na maxa .... myślałem że chodzi o coś niezwykle nietypowego - ...... o jakąś specyficzną funkcję endTransmission() ..... do jakiegoś tam urządzenia ... nie wiem jakiego - i nie wnikam ;) .... dlatego prosiłem ew o kod źródłowy arduino żeby coś podpowiedzieć .....

zaglądam ci ja sobie do tej biblioteki a tu co ? standardowa biblioteka jakaś do komunikacji I2C .... funkcja (metoda klasy) o której mówisz to dokładnie ta:

język c

a tu tymczasem "extra" pytanie do całości ;)

Micron napisał(a):
Nie działa mi to za dobrze, gdzie mogę mieć błąd?

No to w czym problem ? czy myślisz że ktoś kto to przeczytał wie o co tobie chodzi w ogóle? o jakie niedziałanie?

- nie działa koledze to w arduino ? czy chodzi o to że nie działa ta funkcja ? czy chodzi o to że przerabiasz sobie całość na C i nie działa ci TYLKO ta funkcja ? czy jak ? ..... sorki ale to masakra ;) .... może jednak warto czasem zadawać bardziej precyzyjnie pytania ? nie sądzisz ? ..... w ten sposób to można w kalambury grać tak w nieskończoność

Bo skąd ja mam wiedzieć gdzie ty możesz mieć jakiś błąd w arduino skoro jak mówiłem nie używam arduino :( to po pierwsze

Po drugie - nawet gdyby miał ktoś pomóc kto zna arduino to chyba wypadałoby DOKŁADNIE opisać ten cały błąd - pokazać też swój kod jak to używasz czy jak ? ..... A nie pisać -

Cytuj:
"nie działa mi to, możecie mi powiedzieć gdzie robię błąd?"

no panie kolego .... panie kolego

Jeśli zaś przerabiasz np to już z arduino na C (czego też jakoś wyraźnie nie napisałeś) ... to też - co ci nie działa ? jak przerobiłeś inne funkcje ? inne ci działają ?

Wyżej pokazałem ci tę funkcję a biblioteki arduino o którą pytasz - no ale aż za bardzo nawet nie mogę sobie uzmysłowić - czego w tej funkcji nie rozumiesz ? toż to czysty już kod funkcji w C .... trzeba tylko sobie "opakowanie" do potrzeb swojej biblioteki w C dostosować ... Tyle że wszystkie akurat inne funkcje są wg mnie mega trudniejsze niż ta jedna - a z twojego opisu wynika choć niejasno - że ty już wszystkie przerobiłeś, a została ci tylko ta ? czy jak ?

No to jeśli tylko ta - to oczekiwałem że pojawią się jakieś szczegółowe pytania dotyczące tej funkcji i będzie jakiś ciekawy temat ....

tymczasem - CAŁY WĄTEK to pytanie:

Cytuj:
"nie działa mi to, dlaczego?"

eeeeeeeh ..... eeeeeeh ..... no tak to nie można ...

---------------------------------------------------------------

Podsumowując - jestem też zdziwiony no ale może jednak nie masz Bluebooka czyli mojej niebieskiej książki:

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

a może masz? ale też przecież nie napisałeś ...... tymczasem w niej masz WSZYSTKO odnośnie komunikacji I2C wyjaśnione i to w zakresie sprzętowej komunikacji za pomocą modułu TWI jak i sofwarowy przypadek biblioteki - więc po co bujać się z przeróbkami z Arduino ? ..... No chyba że tak dla sportu - to ok - ale też warto to napisać

ostatni raz się tak rozpisałem na TAK zadane pytanie - więcej nie zabiorę głosu przy tak zadawanych pytaniach na forum :(

PostNapisane: 1 cze 2014, o 22:30 
Nowy

Ok zamykam.

Strefa czasowa: UTC + 1