Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 cze 2026, o 11:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 maja 2014, o 14:11 
Użytkownik

Witam! Mam takie pytanko. Zastanawiam się nad wykonaniem projektu, który będzie mierzył temperaturę. Punktów pomiarów będzie ok. 50. Zakres od -20st C do ok 50 st. Myślałem nad termistorami NTC ok. 10kohm i wprowadzać sygnał napięciowy do procka do ADC. Czy macie może jakieś sprawdzone schematy ze wzmacniaczem operacyjnym? Bo nie wiem dokońca jak uzyskać napięcie powiedzmy od 0-5V w jakimś zakresie rezystancji za pomocą termistora.

Rozważam także użycie LM35 jako czujnika temperatury i moje pytanko jest, jak długi może być kabel uC <--> czujnik ? Bo kable do czujników mogą mieć nawet kilkadziesiąt metrów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2014, o 20:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja mierzyłem temperaturę z 64 czujników dallasa ds18b20,dodatkowo użyłem muxów 74HC4051 do powielenia linii

PostNapisane: 14 maja 2014, o 21:02 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Co do układu wzmacniacza to układ wzmacniacza różnicowego będzie odpowiedni. Na jedno wejście należy dołączyć dzielnik złożony z termistora i rezystora, a na drugie dzielnik z rezystora-potencjometru i rezystora. potencjometrem ustawisz sobie 0 na wyjściu przy minimalnej temperaturze(rezystancji termistora). Napięcie 5V należy uzyskać zmieniając wzmocnienie wzmacniacza różnicowego dla maksymalnej temperatury. Proponuje użyć wzmacniacza operacyjnego MCP607x.
Nie wiem jak podłączysz 50 czujników. Najlepszym wyjściem jest użycie jednej magistrali cyfrowej np. RS485.

LM35 nie mierzy temperatur ujemnych. Chyba, że zmodyfikujesz podstawowa aplikację. Co do długości to zależy od poziomu zakłóceń i typu kabla. Analogowy sygnał napięciowy jest podatny na zakłócenia. Moim zdaniem to za daleko, ale przecież wyniki możesz uśrednić http://www.mirekk36.blogspot.com/2014/0 ... filtr.html

PostNapisane: 15 maja 2014, o 05:17 
Użytkownik

Interesuje mnie rozwiązanie, które umożliwi mi zainstalowanie długich kabli. Macie może jakiś pomysł? Myślałem nad rs485 jeden Master i wiele Slave...
A możecie zapodać jakiś sprawdzony schemat układu wzmacniacza różnicowego? Bo w necie jest tego pełno, ale nie chce robić w ciemno.

PostNapisane: 15 maja 2014, o 19:04 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

O takim układzie wspominałem:
Obrazek
Szkoda tylko, że termistory są nieliniowe.

PostNapisane: 17 maja 2014, o 11:20 
Użytkownik

Ostatnio cuduję z LM35... obecnie mam podpiętego jednego na 4m ekranowanym kablu sterowniczym 3x0,34mm^2 prosto pod uC. Bez uśredniania pomiar pływa jak szalony, po dodaniu kondensatora 100nF między masę a wyjście z czujnika jest lepiej ale podejrzewam, że przy większych odległościach rzędu XX m to nie zadziała.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 21:05 
Użytkownik

Pętla prądowa 4-20mA - działa na około 100 m.
A rs485 to transmisja cyfrowa - ja sprawdziłem na prędkości 4800 na dystansie 1200 m.

Strefa czasowa: UTC + 1