Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2026, o 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2015, o 00:16 
Nowy

Witam wszystkich,
bardzo prosiłabym o pomoc z obsługą przycisków na klawiaturze , siedzę nad tym już dłuższy czas i błędu nie widzę :(
Używam mikrokontrolera Atmega32.

Mój problem polega na tym, że nie wiem jak sprawdzić ze są wciśnięte dwa dowolne przyciski. Bity 7,6,5,4 to kolumny ( pierwsza, druga, trzecia, czwarta), bity 0,1,2,3 to wiersze ( pierwszy, drugi, trzeci, czwarty).

Problem jest w tym, że nie przechodzi przez ostatniego ifa, mimo że dwa przyciski są fizycznie włączone.
Poniżej prezentuję kod, który stworzyłam:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Będę wdzięczna za każdą pomoc :)
Pozdrawiam,
Monia :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2015, o 02:14 
Użytkownik

Witam,

To, że nie wchodzi Ci do trzeciego ifa sugeruje, że program nie wszedł do pierwszego lub drugiego ifa.

Trochę z tymi opóźnieniami po mojemu jest nie tak, ponieważ najpierw powinno się sprawdzić czy w ogóle nastąpiła zmiana na wejściach, potem odczekać jakiś czas do stabilizacji stanu na tych wejściach i potem jeszcze raz odczytać port. Proponuję takie rozwiązanie:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Druga rzecz to same mikrostyki, mi się trafiło kilka sztuk, które niezbyt dobrze łączyły i pomimo, że je nacisnąłem i trzymałem to miałem efekt kilkukrotnego naciśnięcia. Jak docisnołem mocniej to już było OK. W końcu wymieniłem na inne.

Jeśli masz możliwość to podłącz sobie 2 diody do portu C i zapalaj pierwszą w pierwszym ifie a drugą w drugim, będziesz miała pewność, że na pewno zostały spełnione warunki.

A jeśli chodzi o obsługę klawiatury matrycowej to polecam książkę Mirka "BlueBook" :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 24 lis 2015, o 16:27 
Użytkownik

Jak jest problem takiego typu, to radzę sprawdzać działanie programu i sprzętu małymi kroczkami - tak ja zawsze robię :) . Po kolei:
1) sprawdź czy działa sterowanie samym wyświetlaczem
2) zbadaj pojedynczy przycisk, np. zapalaj wyświetlacz gdy wciśnięty
3) zbadaj drugi przycisk ;)
4) jeżeli coś nie gra, to wiadomo gdzie szukać
5) jeżeli wyświetlacz i pojedyncze przyciski działają jak trzeba, to też wiadomo gdzie dalej szukać błędu.

Po przeanalizowaniu twojego kodu, rozumiem że po naciśnięciu obu przycisków, zapala się na czas 1s jeden segment jednego wyświetlacza.

Strefa czasowa: UTC + 1