Po raz kolejny patrzę na kod, a błędu doszukać się nie mogę...
Sytuacja wygląda następująco:
Buduję prosty licznik Geigera do monitoringu promieniowania tła (dodatkowo będzie też posiadał elektroniczny barometr i termometr). Wyniki mają być raportowane za pośrednictwem sieci LAN. Druga strona otrzymuje żądaną wartość po wysłaniu komendy AT a pakiecie UDP. W przyszłości dodam też obsługę protokołu HTTP.
ATmega jest taktowana sygnałem zegarowym o częstotliwości 12,5 MHz, pochodzącym z ENC28J60.
Od strony sprzętowej wszystko działa. Przetwornica wytwarza właściwe napięcie, tuba reaguje na przelatujące cząstki, wzmacniacz wysyła impulsy na wejście T1 ATmegi328. Rejestr TCNT1 inkrementuje się po każdym impulsie. Działa też komunikacja po Ethernecie. Zabrałem się więc za pisanie właściwych procedur obsługujących pomiar promieniowania. Na początek poszło zliczanie wartości CPM (zliczenia na minutę).
Kod zaprezentowany poniżej.
Konfiguracja Timera0, tryb CTC, przerwanie mniej-więcej co 1 milisekundę.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Samo przerwanie wygląda następująco:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Zmienne millis i seconds są zdefiniowane jako volatile w pliku main.c, natomiast sześćdziesięcioelementowa tablica geiger_pulses w osobnym pliku geiger.c. Oczywiście w geiger.h znajduje się jej deklaracja jako extern. Oczywiście sama tablica również jest volatile.
Do pobierania aktualnej wartości CPM służy następująca funkcja z pliku geiger.c:
język c
Globalna obsługa przerwań jest włączona za pomocą sei()Wszystko wydaje się być w porządku, a jednak nie działa. Wszystko wskazuje na to, że nie wykonuje się albo samo przerwanie, albo zawarty w nim warunek. Funkcja cpm() za każdym razem zwraca 0, natomiast rejestr TCNT1 inkrementuje się cały czas, zliczając kolejne impulsy, tymczasem powinien być zerowany co sekundę.