Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lip 2026, o 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 21:55 
Nowy

Witam :)
Jako, że to mój pierwszy post na forum, chciałbym najsampierw się "uroczyście" ze wszystkimi przywitać. Więc witajcie drodzy forumowicze. :D
Słowem opisu, mam na imię Kamil, lat 17. :P
Jednak do rzeczy...
Jestem w trakcie czytania Bluebooka i postanowiłem dłuższą przerwę zrobić przy obsłudze I2C. Pożyczyłem od kumpla moduł z LSM303D czyli ackel+magneto, i postanowiłem sobie napisać w C obsługę tegoż czujnika :P
Notę przewertowałem, internet przekopałem no i końcem końców coś tam skleciłem. Moje pytanie, które się rodzi jest następujące...
Czy poniższe wskazania akcelerometru, dałem tu przykładowo oś Z, są wiarygodne, czy wszystko tutaj działa...
Wszystko złożone na zestawie ATB :) Taktowane kwarcem 11.0592MHz.

Obrazek

Wskazania wydają mi się dosyć bardzo dziwne. Więc jeśli coś jest nie tak, to wcale się nie zdziwię, i po to przychodzę do Was o pomoc :D
Dodam, że czujnik przez większość pomiaru z rzutu był skierowany ku górze.
Poniżej jeszcze zamieszam kod.
Wszelkie rady mile widziane :)
Pozdrawiam :D

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 23:50 
Użytkownik

Witamy serdecznie :D

Z pobieżnego przejrzenia kodu strzelam, że zmienne wynikX, wynikY i wynikZ powinny być większego typu, a najlepiej float lub double.

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 06:41 
Nowy

Po zmienieniu zmiennych wynikX, wynikZ, i Y, na typ float... Cały czas widać bardzo dziwne wyniki, dla czujnika skierowanego osią Z w dół.

Obrazek

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 08:08 
Użytkownik

Oczywiście niezbędne są funkcje do wyświetlania (wysyłania) liczb zmiennoprzecinkowych, a nie "intów". W tym przypadku trzeba by było dołączać pewne biblioteki do linkera, a niepotrzebnie to utrudni sprawę, więc można zaokrąglić te wartości przy wyświetlaniu funkcją round, z jednoczesnym rzutowaniem jej wyniku na typ int32_t tzn.:

język c

Możliwe, że będzie potrzeba dołączenia biblioteki stdio.h lub math.h.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Oczywiście niezbędne są funkcje do wyświetlania (wysyłania) liczb zmiennoprzecinkowych, a nie "intów". W tym przypadku trzeba by było dołączać pewne biblioteki do linkera, a niepotrzebnie to utrudni sprawę, więc można zaokrąglić te wartości przy wyświetlaniu funkcją round, z jednoczesnym rzutowaniem jej wyniku na typ int32_t tzn.:
język c

Możliwe, że będzie potrzeba dołączenia biblioteki stdio.h lub math.h.

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 15:58 
Nowy

Po zastosowaniu się do kolegi wskazówek odczyty z osi Z są następujące...

Obrazek

Chyba zmniejszył się "rozrzut" wyników, jednak zastanawiające jest to, że przy nieruchomym czujniku, wartości jak widać, cały czas znacznie skaczą... Czy możliwe jest, że co jakiś czas do tablicy bufor2, trafiają śmieci?

-------------------------------------------------

Poprawiłem błąd w bibliotece i2c, związany z funkcją TWI_stop(). Dla położenia czujnika osią Z równolegle do płaszczyzny, wyniki się zmieniły, jednak dalej to nie jest to raczej, ponieważ dla czujnika w bezruchu odczyty raczej powinny być bez przerwy porównywalne...

Obrazek

PostNapisane: 26 kwi 2014, o 14:03 
Nowy

W dalszym ciągu nie umiem sobie poradzić z problemem :( Z kodu wyrzuciłem delay'a. Po pomnożeniu wartości przez 0.061, co odpowiada rozdzielczości 1LSB przy +/- 2g, otrzymałem takie wartości.

Obrazek

http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/DM00057547.pdf

Czy odpowiednie ustawienie bitów AHPM[1:0] w rejestrze CTRL7, umożliwi mi włączenie filtra górnoprzepustowego, czy trzeba jeszcze coś ustawiać aby on chodził?
Zastanawiałem się też nad podłączeniem przerwania z czujnika do ATmegi, jednak wyjście INT2 w LSM nie posiada konwertera napięć i tu jest moje pytanie czy mogę połączyć je z INT0 w ATmedze, skoro poziom będzie maks 3.3V... Kiedyś gdzieś wyczytałem, że AVR rozpoznają logiczną '1' od poziomu 0.6*Vcc... Przy zasilaniu 5V, byłyby to 3V.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

PostNapisane: 26 kwi 2014, o 23:20 
Nowy

Problem rozwiązany. Powodem zła kolejność odczytywanych bajtów LSB i MSB.

Dziękuję koledze atmel za pomoc.
Temat do zamknięcia.

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 05:24 
Użytkownik

Jeżeli teraz wskazania masz OK, to może pokaż jak to wygląda w terminalu. :) Jestem ciekawy bo mam do uruchomienia moduły IMU 10DOF z MPU6050 + HMC5883L + MS5611 na pokładzie.

PostNapisane: 27 kwi 2014, o 10:51 
Nowy

Generalnie "produktem finalnym" miały być wskazania przechylenia i pochylenia czujnika, wyrażone w stopniach. Kolegę interesują wartości podawane w 'g', czy jakieś inne? Obsługę wyświetlania mam zrobioną na LCD alfanumerycznym i wygląda to następująco...

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1