Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 kwi 2026, o 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2014, o 20:02 
Użytkownik

Witam
Kiedy mam taki program, na LCD szaleją jakieś dziwne liczby, natomiast kiedy zakreskuję fragmenty z modulo:
usivertydzie=uremy%100;
Wszystko gra - tzn jest prawidłowy odczyt w uR/h, a uSv/h zmienia się tylko wartość przed kropką (jeżeli oczywiście jest odpowiednio wysoka zmienna). Czemu modulo niszczy mi program? :P Próba załatwienia tego tak:
usivertydzie=(100 * uremy) - (100* usivertyjed);
Nic nie daje. Te liczby to np 25600, -2022, 1824, 196804, i raz na czas pojawia się dobra wartość, ale tylko na 1/2 sekundy. Co tutaj jest źle?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 mar 2014, o 22:18 
Użytkownik

Witam.
A przypadkiem nie ma warningów: ...warning: implicit declaration of function 'itoa',
bo nie widzę deklaracji #include <stdlib.h>;
może także warto (tak na próbę) trochę zwiększyć bufor dla funkcji itoa.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 16:40 
Użytkownik

Bufor zwiększyłem i zadeklarowałem bibliotekę - jest mały postęp, tzn zmienia się też druga zmienna, ale widać ją raz na czas, a tak to są różne wartości. Po kilku zmianach znów widać właściwy wynik i znów powtórka z rozrywki i losowe wartości.

PostNapisane: 21 mar 2014, o 17:08 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Napisz sobie taką wersję programu w którym te wartości są stałe potem przelicz to sam. Tu mogą być dwa problemy: jakiś wynik przekracza rozmiar zmiennej albo wynik cząstkowy przekracza int i trzeba dodać rzutowanie. Po szczegóły odsyłam na blog Mirka.

PostNapisane: 24 mar 2014, o 20:41 
Użytkownik

Kiedy przypisałem do zmiennej uremy liczbę 150, wszystko jest wyświetlane poprawnie. Kiedy ręcznie przypisałem w tabeli parę wartości, to zaczęło się sypać. Kiedy przed tym przypisaniem wstawiłem zerowanie tabeli (tzn dopiero po zerowaniu przypisywałem wartości) wyświetlało poprawnie.
Nie mam pojęcia, co jest źle w moim kodzie :/.

PostNapisane: 24 mar 2014, o 23:26 
Użytkownik

Podaj parę przykładów liczb które się źle wyświetlają i co wtedy widać .Podaj parę przykładów liczb które się dobrze wyświetlają . Czy błędne wyświetlenie powtarza się dla danej liczby czy za każdym razem jest inne?

PostNapisane: 24 mar 2014, o 23:33 
Użytkownik

Co jakiś czas jest wyświetlana poprawna liczba, reszta to jakieś losowe liczby. Proszę przeczytaj dokładniej - nie ma reguły, dla jakiej są dobrze wyświetlane, po prostu różnie je przypisywałem

PostNapisane: 25 mar 2014, o 01:49 
Użytkownik

ok. racja nie doczytałem. co do kodu to:
1) tablica pomieści tylko 79 komórek(czyli indeksy wynoszą - od 0 do uwaga 78) a w linii kodu 55 wpisujesz indeks (zmienną j) równym 79 nadpisując coś za tablicą .Potem w linii kodu 64 następuje odczyt z 80 komórki(indeks = 79)a tablica pomieści tylko 79 komórek.
2) Wydaje mi się, że wynik uremy+tablica[i] jeżeli jest to uśrednianie powinien być podzielony przez przez ilość wartości wpisanych do tablicy(albo po prostu przez 79 ale wtedy prawidłowy wynik ustali się po ok. 40 s ponieważ napełniasz 79 komórek co 0,5 s) bo inaczej co 0,5s wzrasta wynik i na początku jest ok i(to by potwierdzało to co pisałeś: " Kiedy przed tym przypisaniem wstawiłem zerowanie tabeli (tzn. dopiero po zerowaniu przypisywałem wartości) wyświetlało poprawnie") może to jest przyczyna.
Spróbuj tam jak trzeba to podzielić albo raczej znacznie przyspieszyć napełnianie tablicy no i zwiększyć rozmiar tablica (albo zmienić warunki indeksacji 79 zamiast 80)
pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 mar 2014, o 13:31 
Użytkownik

Jestem debilem -.- Serdecznie dziękuję Kuźnio (tak się odmienia Twój nick?) - problem był z tablicą. Pomyliłem sobie numer komórki z ilością komórek (tzn myślałem że jeżeli napiszę int tablica[79] będę miał do dyspozycji 80 komórek tablicy...). Teraz wszystko śmiga - dziękuję jeszcze raz.

Co do drugiego puntu - wydaje Ci się :P. Po prostu co 0.5 sekundy ma mi zsumować całą tablicę i przypisać ją do zmiennej, a kiedy zapełni 80 komórek (czyli po 40 sekundach) zaczyna je nadpisywać - coś a'la bufor kołowy.

PostNapisane: 4 kwi 2014, o 13:25 
Użytkownik

MrDarkenRahl napisał(a):
Co do drugiego puntu - wydaje Ci się . Po prostu co 0.5 sekundy ma mi zsumować całą tablicę i przypisać ją do zmiennej, a kiedy zapełni 80 komórek (czyli po 40 sekundach) zaczyna je nadpisywać - coś a'la bufor kołowy.

tak. ale co przedstawia zmiena uremy, a co zawiera bufor?

Strefa czasowa: UTC + 1