Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 maja 2026, o 03:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2014, o 00:18 
Nowy

Witam. Jestem posiadaczem niebieskiej książki i uC atmega32 + usbasp. Od kilku dni przeszukuje internet w poszukiwaniu programu licznika impulsów na atmega32 w języku C ale niestety albo nic na ten temat nie ma albo kompletnie nie działa. Moje pomysły na zrealizowanie tego programu już się wyczerpały (żaden nie zadziałał)... Zadanie niby jest proste:
Z enkodera (enkoder daje stan wysoki i niski na przemian) sczytywane są impulsy. Licznik ma za zadanie policzyć np do 500 i wykonać jakieś proste polecenie- na jakimś pinie ustawić stan wysoki/niski
przez jakiś czas. Następnie ma się wyzerować i zacząć zliczać impulsy od 0 do 500.
Bardzo proszę o pomoc bo jest mi to bardzo potrzebne a nigdzie nie mogę znaleźć takiego tematu. Może ktoś robił taki licznik i ma gotowy program. Aha i nie potrzebuje żadnego wyświetlacza ani żadnych przycisków- bajerów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2014, o 00:36 
Użytkownik

impulsator działa jak klawisz wciskany cały czas, czyli jakby symuluje wciśnięcie klawisza co jakiś czas, zależnie od prędkości obrotu. Mając bluebooka masz opisane jak sprawdzić, czy klawisz jest wciśnięty. Masz również opisane jak mignąć diodką. Program to licznik, który będzie liczył ile razy został wciśnięty klawisz (czyli przyszedł sygnał z enkodera) i jeśli licznik osiągnie wartość to migasz diodką i zerujesz licznik. Wszystko robisz w pętli.

http://mirekk36.blogspot.com/2013/04/en ... y-cz2.html

PostNapisane: 26 mar 2014, o 03:05 
Użytkownik

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Witam .
Niestety nie posiadam encodera aby sprawdzić powyższy kod , ale jeżeli działa on tak jak opisałeś ( zmienia stan z wysokiego na niski itd) to powinno działać . Ja mam w ten sposób podłączony transoptor szczelinowy i jest ok.
Tak czy inaczej mam nadzieją , że się przyda .
Pozdrawiam .

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 mar 2014, o 09:40 
Nowy

no i super. działa :) tylko tam jest błąd w 21 linijce. napisałeś zamiast DDRA DDRD ale to szczegół. Teraz będę mógł sobie troszkę poeksperymentować. Niestety będę musiał jeszcze raz przeczytać książkę bo nie wszystko rozumiem z tego kodu ale z grubsza ogarniam o co chodzi.

PostNapisane: 26 mar 2014, o 10:54 
Użytkownik

No fakt , jest błąd , ale tak to jest jak się po nocy pisze :)
Cieszę się , że mogłem pomóc .

Strefa czasowa: UTC + 1