No i dostalem po uszach...
Widzialem wszystkie poradniki. Schematy plytek mam, główny układ nawet mial plytke zamawiana w firmie.
Przekazniki... prosze bardzo jest to zakupiony gotowy modul ktory posiada optoizolacje i ma dostarczone osobne zasilanie do przekaznikow.
Wiec po co schemat, problem nie dotyczy przekaznikow jak juz pisalem. Nie dotyczy tez ukladow z uC. Poniewaz problem wystepuje po odlaczeniu zasilania wysokim napieciem z modulu przekaznikow. Rowniez po odlaczeniu modulu z uC tez wystepuja te zaklocenia.
Schematu i plytki specjalnie nie wykonywalem dla rejestrow. Dlaczego? Bo uznalem to bez zasadne zeby meczyc projekcik, wypalac albo zamawiac plytke dla ukladu skladajacego sie z dwoch rejestrow i jednego ULN + pare kondensatorow filtrujacych. Plytka uniwersalna tu swietnie zdala egzamin - przynajmniej do fazy testowej - moze docelowo wykonam to profesjonalnie. Uklad na pajaka? Tak, bo jak inaczej zrobic cos na uniwersalnej.
Zgadzam sie ze nie dalem schematu ale przeciez jak mowie ze to jest jak w bluebooku to tak jest. Moge zeskanowac uklad zasilania i strone z podlaczeniem rejestrow przesuwnych. Tylko po co. Roznica u mnie polega tylko na tym ze dodalem kondensatory przy rejestrach wg zalecen.
Nie rozumiem zawsze tych odpowiedzi na forum. Jakbym umial sobie poradzic za pomoca poradnikow i starego wuja google to bym sobie poradzil i nie pytal. Troszke zniechecacie poczatkujacych. Jesli ktos np nie znalazl na internecie to znaczy ze sobie nie poradzil albo nie znalazl tego co szuka. Zwyczajnie witki mi opadly gdy doznalem tych zaklocen i tyle.... Robilem juz dwa lata temu uklad na tych rejestrach i dzialalo ale wtedy to byl uklad z diodami RGB.
Nie mozna odpowiedziec np tak:
- Mam w projekcie rejestry przesuwne i nie zauwazylem aby wariowaly z powodu obciazenia indukcyjnego
albo....
- Z pewnoscia masz zly zasilacz sprawdz....
albo...
-Sprawdze czy cos sie dzieje jak wlacze mikser zaraz obok mojego ukladu i dam Ci znac....
albo....
- Te uklady sa bardzo podatne na zaklocenia i rozwiaz to tak a tak:.....
albo....
- Niemozliwe ze Ci nie dziala, musiales cos z zasilaniem nakombinowac
itd....
Uklad normalnie dziala, moze wlaczac swiatlo albo nawet 2kW czajnik... wiec nie jest to kwestia polaczenia. Wlasnie bardziej chodzi o filtracje zasialania albo wlasnie polaczen tego zasilania (kondensatorow).
I pewnie znowu dostane po uszach ale taki juz los poczatkujacego forumowicza

Mimo wszystko dziekuje za odpowiedzi

Pozostaje mi i tak poraz nasty przestudiowac te polaczenia zasilania, posprawdzac i poczytac.... a jak nie to przez okno to sruuuu......