Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lip 2026, o 10:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lut 2014, o 13:46 
Użytkownik

Walczę już, któryś dzień z kolei (oczywiście z przerwami) przegrzebałem forum, noty PDF a ta cholera i tak nie działa w pełni.
Może od początku. Póki co po bascomie mam nieskażony umysł uartem, bo nie był mi nigdy potrzebny :), ale teraz postanowiłem drążyć temat i wreszcie go ogarnąć. Na warsztat poszły biblioteki Mirka i po zaktualizowaniu rejestrów dla potrzeb A48 ruszyło nadawanie z AVR...i na tym koniec. Gdy z terminala podczas nadawania wpisałem cokolwiek próbowałem nadać (pierwszy raz przez przypadek to zauważyłem) to od razu nadawanie z AVR zostało przerwane dosłownie... w pół słowa. Dopisałem więc odbiór (na podstawie jakiegoś przykładu tu z forum) i nadal nic. Dorobiłem pułapkę w pliku Mirka żeby zobaczyć czy wchodzi w przerwanie... nadal nic. Już oczopląsu od rejestrów dostaje i nie wiem co jeszcze powinienem ustawić. Może coś jeszcze powinno być włączone, albo zmieniony jakiś bit... poddaję się. Poniżej wszystkie zmodyfikowane pliki. Wysyłanie w pliku main.c zakomentowane (działa) i skupiłem się tylko na odbiorze przez AVR. W teorii program powinien odebrać dane i podać jakąś liczbę bajtów jako echo. Korzystam z tradycyjnej prostej przejściówki USB-UART (na FT232RL) i ona działa prawidłowo (zwarłem RX z TX i miałem echo na terminalu. Nie wiem, może źle korzystam z funkcji. Jak to się popularnie mówi POMOCY! ;)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i plik głowny:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 24 lut 2014, o 15:28 przez SylwekK, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2014, o 14:33 
Moderator

Dlatego najlepiej gdy się zaczyna takie przejście to próbować sobie odpalić to na oryginale czyli na ATmega32 - wtedy gdy będzie widać że działa - to i łatwiej będzie szukać swojego błędu w przportowaniu kodu na inny procek

PostNapisane: 24 lut 2014, o 14:42 
Nowy

A spróbuj zrobić tak, w pętli głównej wpisz tylko:
język c

Na terminalu powinno pojawić się echo.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 lut 2014, o 15:56 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dlatego najlepiej gdy się zaczyna takie przejście to próbować sobie odpalić to na oryginale czyli na ATmega32

Chyba kiedyś zainwestuje w ten procek do testów:) przeważnie działam na rodzinie A48/88/168 i tiny13 :) Po prostu nie było mi na razie potrzeba więcej pinów czy pamięci.

@Rychu - co prawda teraz nie zatrzymuje się już wysyłka (jak to wcześniej było), ale na terminalu mam cały czas drukowane takie coś <00><00><00><00><00><00><00>...

Aaaa, i jedno wyjaśnienie (rutyna zżera) to przerwanie RX, o którym pisałem, że pułapka nie reaguje to jednak działa. Podpiąłem diodę pod PB0 przez pomyłkę... W każdym razie coś jest nie tak.

------------------------ [ Dodano po: 59 minutach ]

Uff, coś drgnęło. Taki zapis wreszcie wyświetla mi echo:

język c
}

Teraz powalczę z tablicą :)

PostNapisane: 24 lut 2014, o 21:44 
Użytkownik

No i wywalczyłem :mrgreen:
Testowałem różne sposoby przechwytu bufora i wymyśliłem sobie taki, który najmniej blokuje pętle główną. Przechwycić z "węża" i tak zdąży, bo to docelowo pojedyncze komendy będą z wysyłką potwierdzenia przed przyjściem następnej wiadomości ;)
W międzyczasie okazało się, że mój terminal nie wysyłał odpowiednich znaków na końcu stąd pierwsze testy były stosunkowo trudne i chaotyczne, ale kiedy mnie pokusiło wysłać ręcznie kilka znaków przez odpowiednie makro z kompa wtedy wszystko się wyjaśniło.
Może ktoś skorzysta, poniżej kod z ustawieniami dla migadełka - zawsze lubię testowo popatrzyć czy nic się nie gryzie i nie wstrzymuje pętli 8-)

język c

Strefa czasowa: UTC + 1