Tom277 napisał(a):
Mam trochę niedosyt w sprawie UART-a
Dlatego, że podzieliłem obsługę UART'a na dwie książki
w GreenBooku znajdziesz pełną obsługę jeśli chodzi o odbieranie ramek ASCII, ale także obsługę np własnych komend AT.
Dlaczego trafiło to do drugiej książki ?
ano dlatego, że aby omówić bardzo fajny sposób na parsowanie danych nadlatujących przez UART, potrzebowałem aby czytelnik już sprawnie władał takimi bardziej zaawnasowanymi metodami jak Callbacki czy EVENT's (zdarzenia), które delikatnie poruszam dopiero pod koniec Bluebooka, natomiast przez cały GreenBook do ostatniego rozdziału rozwijam tą tematykę. I dlatego w ostatnim rozdziale Greenboka mogłem sobie dopiero pozwolić na to co wcześniej zresztą zaplanowałem.
A wiem co robię - i jak dostosowuję tematykę, bo myślę, że każdy kto ma Greenboka potwierdzi - że bez przejścia i bez ćwiczeń z Callbackami i Eventami na poziomie Greenbooka ciężko byłoby zaskoczyć w pełni ostatni rozdział o parsowaniu danych przez RS232 i własne komendy AT
dlatego też na forum już dawno temu osoby, które jeszcze nie miały Greenbooka, ćwiczyły sobie własne podejście do próby organizacji odbierania stringów w ASCII pod moim okiem do czego gorąco zachęcałem zresztą - ponieważ wiedziałem że później to jeszcze lepiej pozwoli na zrozumienie tego o czym będę pisał w kolejnej książce.
tobie też polecam takie podejście a i przeszukanie forum bo na dzień dzisiejszy to już od groma jest tych podejść wielu czytelników, nadmienię że udanych podejść - więc będzie ci łatwiej niż tym pierwszym .... Za to ci pierwsi o wiele bardziej docenili sobie takie ćwiczenia bo poziom doświadczenia (skill) wzrósł i to bardzo

www.youtube.com/mirekk36 ]