Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 kwi 2026, o 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2014, o 01:23 
Nowy

Witam,

Tak sobie studiuję książkę o UART (strona 282 - niebieska książka w twardej oprawie) a tam widzę wzór na obliczanie UBRR jest taki:

#define __UBRR ((F_CPU+UART_BAUD*8UL) / (16UL*UART_BAUD)-1) // obliczamy UBRR dla U2X=0

natomiast w nocie atmega 8new i 32(L) jest coś takiego dla U2X=0

#define MYUBRR FOSC/16/BAUD-1
gdzie f OSC =System Oscillator clock frequency

Czy ktoś może mi to jakoś rozjaśnić bo Mirek ciągle mówi o czytaniu pdf do mikro a tutaj taka rozbieżność? Tym bardziej ze PDF z notami są na DVD do książki
Drugie pytanie co do jest 8UL lub 16UL bo nijak nie mogę tego znaleźć w nocie PDF? Czyżby to była 16 undefined long ? nawiasem mówiąc F_CPU tez nie istnieje ale w książce jakoś zostało to wyjaśnione ze to definicja oscylatora w makefile (może są jakieś inne czarodziejskie stałe w pliku makefile które ja jako zwykły śmiertelnik raczej się tego za szybko nie dowiem.)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2014, o 01:39 
Użytkownik

W mainfile masz ustawienia dla kompilatora o ile się nie mylę, m.in. prędkość zegara, rodzaj programatora i jeszcze więcej, a wszystko to ustawiasz w opcjach projektu (project -> properties). Co do tego wzoru, to poczytaj, bo na forum było o tym wiele. Chyba na atnel.pl w dziale z książkami jest errata i tam znajdziesz info.

PostNapisane: 18 lut 2014, o 08:34 
Moderator

pawel_p napisał(a):
Czy ktoś może mi to jakoś rozjaśnić bo Mirek ciągle mówi o czytaniu pdf do mikro a tutaj taka rozbieżność?

I BARDZO dobrze , że czytasz noty PDF ... naprawdę super, ale czasem są pewne rozbieżności ... tyle że po pierwsze to co jest w nocie ZGADZA się jest ok ... ale ....

... ale jest jedno małe ale, nie każdy wie, że obliczenia te dokonywane będą na liczbach całkowitych i w związku z tym bez prawidłowego zaokrąglania, co może spowodować błędy dla niektórych wartości obliczanego UBRR. W sumie to może zależeć nawet od wersji kompilatora. W PDF jest sobie wzór ogólny - a w szczegółach dla AVR GCC z którego korzystasz wyglądać to będzie tak:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/01/rs ... trick.html

czytaj proszę częściej i sukcesywnie artykuły i oglądaj poradniki wideo z mojego bloga - to zobaczysz że powoli będzie ci coraz łatwiej ok ? ;)

PostNapisane: 18 lut 2014, o 13:03 
Nowy

Wielkie dzięki Mirku. Szkoda ze nie odnalazłem tego art na blogu zanim napisałem posta szukałem przez przeszukiwarkę ale jakoś nie mogłem znaleźć. Ale skoro w nocie jest niepoprawnie to nie powinni tego zmienić? Mam nadzieje ze to jedyny wyjątek od reguły. Jako dziecko we mgle naprawdę ciężko się odnaleźć.
Dzięki za super robotę w niesieniu kaganka oświaty. A uwierz mi szykowałem się do wskoczenia w dział programowania mikro od 15 lat. Tylko jakoś trudno było się połapać w tym wszystkim. Tym bardziej wielki szacunek. Pozdrawiam

PostNapisane: 18 lut 2014, o 13:22 
Moderator

pawel_p napisał(a):
Ale skoro w nocie jest niepoprawnie to nie powinni tego zmienić?

Ale pisałem ci że w nocie jest poprawnie ... tylko nota nie musi uwzględniać KAŻDEGO kompilatora rozumiesz ? ... o to - to już musi zadbać sam każdy kto korzysta ze swojego kompilatora.

Więc czasem trzeba troszkę pokońbinować ;) jak widzisz.

Strefa czasowa: UTC + 1