Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 kwi 2026, o 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2014, o 20:56 
Nowy

Witam Wszystkich!
Jestem na forum od niedawna i nie chce zakładać nowego tematu tak więc z góry przepraszam za podpięcie się do tego. Korzystam z biblioteki kamami i już zdążyłem się z nią oswoić, jednakże życie rzuca mi kłody pod nogi i jestem zmuszony do rozdzielenia na przynajmniej dwa porty "szyny" danych, które obecnie znajdują się na porcie B. Ze względu, że dopiero raczkuje w tym temacie zwracam się do Was o pomoc. W archiwum dołączam pliki używane przeze mnie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2014, o 22:37 
Użytkownik

Michal.K1 napisał(a):
Witam Wszystkich!
Jestem na forum od niedawna i nie chce zakładać nowego tematu tak więc z góry przepraszam za podpięcie się do tego. Korzystam z biblioteki kamami i już zdążyłem się z nią oswoić, jednakże życie rzuca mi kłody pod nogi i jestem zmuszony do rozdzielenia na przynajmniej dwa porty "szyny" danych, które obecnie znajdują się na porcie B. Ze względu, że dopiero raczkuje w tym temacie zwracam się do Was o pomoc. W archiwum dołączam pliki używane przeze mnie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Muszę cię wyodrębnić do nowego tematu bowiem:

1. Utrudniasz chcącym ci pomóc robotę i nie możesz ic nagrodzić punktami pomógł
2. Twój problem dotyczy innej biblioteki
3. Utrudniasz życie szukającym pomocy z tą biblioteką której uzywasz

PostNapisane: 19 sty 2014, o 16:25 
Nowy

Ok:)
Przepraszam za kłopot.
W sumie we wszystkich bibliotekach, z którymi się spotkałem, do wyświetlacza z tym sterownikiem ma przydzielony cały port uC do przesyłu danych. Myślę, że znalazłoby się kilka osób, którym taka biblioteka ułatwiła by życie:).
Pozdrawiam Michal.K1

PostNapisane: 26 sty 2014, o 16:34 
Nowy

Czy ktoś umie mi pomóc??

PostNapisane: 26 sty 2014, o 19:32 
Użytkownik

Michal.K1 napisał(a):
Czy ktoś umie mi pomóc??

Tu w chodzi w grę sztuka planowania budowy rządzenia , jeśli źle zaplanujesz masz schody
często tak bywa, jak widzisz sterowanie wyświetlaczami np KS108 w sekcji danych ma określone wymagania
i zapewne sa określone powody dla których stosuje się pełny port dla danych, a linie sterujące na innych portach.

W twoim przypadku rozwiązać możesz swój problem jeśli już rozplanowałeś urządzenie bez uwzględnienia wyświetlacza
Stosując wyświetlacz tez 128x64 ale oparty o inny sterownik , np popularne ostatnio wyświetlacze COG , które
pracują na magistrali SPI.
np : http://allegro.pl/art-lcd-graficzne-128 ... 93820.html

Nauczką na przyszłość niechaj będzie nauka z tego płynąca , by rozsądnie dysponować zasobami mikrokontrolera
i podczas projektowania zawsze zaczynać od urządzeń wymagających najwięcej zasobów. Bowiem cała sztuka nie polega na wyważaniu otwartych drzwi , czy wymyślaniu koła od nowa , a odpowiednim do projektu doborze elementów
i mikrokontrolera oraz prawidłowym dysponowaniem dostępnymi zasobami.

PostNapisane: 27 sty 2014, o 09:12 
Nowy

Przed napisaniem na tym forum znalazłem w sieci osobę, która miała podobny problem jak ja:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d0981a0c57
Niestety nie wiem czy biblioteka działa, ale dowiedziałem się, że można coś takiego zrobić tylko trzeba umieć. Mi tych umiejętności brakuje dlatego Was proszę o pomoc, bo po co mi kolejny wyświetlacz lub jakieś adc po i2c skoro mam wolnych pinów pod dostatkiem na ten LCD(5 pinów na PB, 5 na PD, 7portuA, 6 na PC) i da się to zrobić? Chyba, że na elektrodzie się mylili.
Więc proszę kogoś ogarniętego w tym temacie o poświęcenie cennego czasu, a z pewnością przyda się to nie tylko mi.

-Pozdrawiam Michal.K1

PostNapisane: 27 sty 2014, o 09:52 
Użytkownik

Jak już wiesz z Pinami sterowania możesz sobie robić co chcesz dobrze by też były w jednym porcie , ale to nie jest problem , natomiast z DANYMI będziesz się motał i mimo iż się da to efekt będzie mizerny , dlatego tak się nie powinno robić.
i powiem ci że to się nie przyda nikomu , dlatego że takie działanie jest nieefektywne w działaniu jak też i nieodpowiednie z powodu
komplikowania niepotrzebnie wysyłania danych do wyświetlacza. Naprawdę wynajdowanie koła od nowa jest bezcelowe.

ale skoro chcesz ....

PostNapisane: 27 sty 2014, o 10:36 
Nowy

Cześć.

Miałem kiedyś ten sam problem, na szczęście nie poszedłem w tą stronę co Ty. Wyciągnąłem z szuflady mały moduł z Atmegą32, podłączyłem wyświetlacz, użyłem bibliotek Sun'a, całość potraktowałem jako Slave I2C. Zaowocowało to tym, że kiedy zmienił się pomysł na urządzenie główne (zastosowałem Xmegę zamiast Atmegi), podłączenie wyświetlacza jako osobnego modułu to była bajka. Oczywiście są minusy - dodatkowy procesor (choć moduł był akurat wielkości wyświetlacza, stworzył z nim zgrabną "kanapkę") , więcej prądu. W moim projekcie mogłem sobie na to pozwolić.

PostNapisane: 27 sty 2014, o 12:42 
Użytkownik

Moduł to bardzo dobre rozwiązanie , mogłeś dac mniejszy procek ,
ponadto jak pisałem .. sa LCD na SPI juz gotowe jak pinów brajkuje

PostNapisane: 27 sty 2014, o 13:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Można by też chyba zastosować jakiś rejestr 74595 czy coś podobnego

PostNapisane: 28 sty 2014, o 10:08 
Nowy

Nie chcę wynajdywać koła... Sam sobie piwa naważyłem... Nieważne.
W sumie wyświetlacz zaproponowany przez Ciebie bardziej by się nadawał do mojego projektu. I tak będę zamawiał parę części w artronic to na przesyłce zaoszczędzę.
Pytałem trochę wujka google ale nic konkretnego mi nie powiedział, może masz i chciałbyś się podzielić biblioteką pod ten wyświetlacz- nie władam biegle tym orężem i tylko sklejam z gotowców:(

PostNapisane: 6 lut 2014, o 23:25 
Użytkownik

ale mógłbyś pobawić się w napisanie funkcji coś na wzór data_dir_out(), lcd_sendHalf(), lcd_readHalf() do obsługi LCD z bluebooka , tylko ,że wysyłać i pobierać cały bajt. Może rzeczywiście w przypadku ks0108 nie jest to zbyt optymalne czasowo rozwiązanie ale zadziała ( jak u mnie :) )

Strefa czasowa: UTC + 1