0livaw napisał(a):
Witam,
chciałbym poznać opinie forumowiczów, w temacie bibliotek dla ATmega.
Mianowicie, co myślicie na temat stworzenia miejsca, w którym byłyby udostępnione biblioteki
na przykład do obsługi LCD, zegarka RTC na I2C, EEPROM na I2C itp.?
Jakie biblioteki ? może kolega jaśniej troszkę napisać ? czy może chodzi o biblioteki z książek ? Jeśli o te z książek to "podziwiam" pomysłowość .... po prostu pełen szok
0livaw napisał(a):
Aby zabezpieczyć źródła, mogły by być udostępniane w formie skompilowanej,
trzeba by tylko wtedy napisać instrukcję jak dodawać biblioteki do Atmel Studio 6 oraz
jak z nich korzystać.
Co sądzicie na ten temat?
wiesz co to znaczy BIBLIOTEKA w języku C ? to na pewno nie jest postać HEX, i KAŻDA próba dystrybucji bibliotek w postaci HEX to jakieś koszmarne nieporozumienie ... ale ok to może wynikać z tego że jesteś jeszcze mocno początkujący i nie za bardzo wiesz z czym to się wiąże .... W skrócie ? Biblioteka HEX jak to nazwałeś to nie żadna biblioteka i nie da rady jej dodawać do żadnego Atmel Studio ani innego środowiska ... już nie mówiąc że nie ruszy praktycznie na żadnym procku poza tym dla którego jest HEX
podpowiedź: poczytaj sobie o bibliotekach w C i plikach *.a
------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]karolek napisał(a):
@Wilu88 Sens jest bo nie wszyscy maja bb
czyli co? kolego karolek ? .... ci co nie mają bb - to po prostu będą korzystać z bibliotek z bb jako open source tak? po co komu kupować Bluebooka ? ... taki rozumiem masz wniosek ? .... oczywiście masz prawo mieć taki wniosek a także do tego aby nie kupować bb ... w ogóle robić co ci się żywnie podoba, to wolny kraj .... tylko pomyśl czasem co ty robisz tu na tym forum i przemyśl sobie czy warto dalej na nim być - szczególnie jeszcze w aspekcie swoich innych super pomysłów np na avatary!.
karolek napisał(a):
@0livaw nie wiem po co chcesz zabezpieczać ? otwarte zródła są lepsze przyszly użytkownik bedzie mogl dopasowac do swojego avr. , znalezsc babola itd. a zarazem jak "upcheniesz" tam wszysko to nikt takiego grubaska nie bedzie chciał uzywać bo jak wiem avr wielkoscia dost. pamieci nie grzeszą .
karolek ---> masz ochotę na open-source? masz ochotę na dzielenie się z innymi swoją pracą? masz ochotę na wspólne biblioteki i to wszystkie dla wszystkich ? .... szczytny cel ! popieram CIĘ z całego serca .. jestem ZA! ... tylko weź zakasaj rękawy, weź się chłopie w garść i NAPISZ że te biblioteki, załóż własną stronę internetową i dziel się tym co napiszesz dziel ... Pokaż na co cię stać ... ja w ciebie wierzę - no bo skoro jesteś taki "hej do przodu" to chyba nie chodzi ci tylko o to - żeby ktoś napisał ci biblioteki opensource - a ty będziesz się nimi dzielił ? prawda ? ... dobrze zrozumiałem twoje intencje ? Czekam więc aż się weźmiesz do roboty i niedługo pokażesz co sam spłodziłeś ... czekamy wszyscy ... czekamy
------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]0livaw napisał(a):
Zasugerowałem skompilowane biblioteki w związku z wypowiedziami na forum:
topic5552.htmlTo chyba BARDZO opacznie zrozumiałeś intencje tych wypowiedzi i tego całego wątku - proponuję przeczytaj go jeszcze raz.
www.youtube.com/mirekk36 ]