Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 cze 2026, o 11:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lut 2014, o 09:40 
Użytkownik

Witam,
chciałbym poznać opinie forumowiczów, w temacie bibliotek dla ATmega.
Mianowicie, co myślicie na temat stworzenia miejsca, w którym byłyby udostępnione biblioteki
na przykład do obsługi LCD, zegarka RTC na I2C, EEPROM na I2C itp.?
Aby zabezpieczyć źródła, mogły by być udostępniane w formie skompilowanej,
trzeba by tylko wtedy napisać instrukcję jak dodawać biblioteki do Atmel Studio 6 oraz
jak z nich korzystać.

Co sądzicie na ten temat?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:00 
Użytkownik

Wszystkie wymienione przez Ciebie biblioteki są dostępne w niebieskiej książce Mirka i na płytce do niej dołączone, wiec nie widzę sensu tworzyć taki temat.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:02 

Całym zamysłem forum jest właśnie publikowanie kodu (po za bibliotekami Mirka z zrozumiałych przyczyn).
Jak poszukasz po forum jest już sporo ciekawych projektów/bibliotek z opublikowanym kodem.
Tworzenie czegoś "zamkniętego" dla mnie przynajmniej nie ma kompletnie sensu. Po pierwsze zero możliwości jakiejkolwiek zmiany, konfiguracji czy chociaż usunięcia fragmentów nie używanego kodu.
Nawet w świecie STM, zauważyłem pełną dostępność i wgląd w kod źródłowy bibliotek.
Tworzenie czegoś co już jest i zamykanie tego, brzmi co najmniej jak polityka niesławnej firmy z Cupertino która praktycznie nic swojego nie wymyśliła, a tylko blokuje rozwój patentami.
Masz potrzebę zamykania swoich bibliotek do czegoś tak oklepanego jak LCD/I2C/UART ?
Nie mam nic do AS6, chociaż znacznie większa część użytkowników używa eclipsa na naszym forum to był by strzał już nawet nie w stopę, a w brzuch.

Po to istniejemy by sobie pomagać, uczyć się na swoich i cudzych błędach, czerpać garściami wzajemnie z swojego doświadczenia i pomagać sobie, a nie zamykać wgląd do biblioteki dla wybrańca który zrobił coś co w sumie jest opisane po tysiąckroć na wszelkich stronach.

Obejrzyj biblioteki kolegi Antystatyczny?, czy on zamyka dostęp do swojego kodu?, czy żąda jakiegoś zadość uczynienia po za własną satysfakcją i chęcią samodoskonalenia?

I to jest moje osobiste zdanie, ale sądzę, że także wielu z piszących tu te najbardziej wypaśne kody.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

@Wilu88 Sens jest bo nie wszyscy maja bb

@0livaw nie wiem po co chcesz zabezpieczać ? otwarte zródła są lepsze przyszly użytkownik bedzie mogl dopasowac do swojego avr. , znalezsc babola itd. a zarazem jak "upcheniesz" tam wszysko to nikt takiego grubaska nie bedzie chciał uzywać bo jak wiem avr wielkoscia dost. pamieci nie grzeszą .

PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:08 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Wszystkie wymienione przez Ciebie biblioteki są dostępne w niebieskiej książce Mirka i na płytce do niej dołączone, wiec nie widzę sensu tworzyć taki temat.

Możliwe, podałem tylko przykłady.
Bo chyba np. zamiany liczby HEX na ASCII to chyba nie ma.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

co to dla programisty napisac sobie wlasny konwenter ?

Proszę zmienić awatar na nieobraźliwy i w żaden sposób nie kojarzący się 2 znacznie nikomu - niezastosowanie się będzie skutkować usunięciem z forum. - SunRiver

PostNapisane: 19 lut 2014, o 10:17 

Przecież funkcja iota ci załatwia konwersje z hex do ascii, oraz inne ;).

PS. Strona 219 BB wydanie I nie poprawione.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 14:03 
Użytkownik

A po co komu zabezpieczone biblioteki? Jak nie chcesz się dzielić kodem, to ich po prostu nie udostępniaj.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 14:20 
Użytkownik

Zasugerowałem skompilowane biblioteki w związku z wypowiedziami na forum:
topic5552.html

PostNapisane: 19 lut 2014, o 14:36 

Wiesz, kupując książkę Mirka mam dostęp do bibliotek i ich źródeł co dla mnie najważniejsze, po co mi gotowa skompilowana biblioteka.
Wychodząc z tego założenia równie dobrze można przejść po prostu na ardunio bo to dąży do tego.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 14:59 
Moderator

0livaw napisał(a):
Witam,
chciałbym poznać opinie forumowiczów, w temacie bibliotek dla ATmega.
Mianowicie, co myślicie na temat stworzenia miejsca, w którym byłyby udostępnione biblioteki
na przykład do obsługi LCD, zegarka RTC na I2C, EEPROM na I2C itp.?

Jakie biblioteki ? może kolega jaśniej troszkę napisać ? czy może chodzi o biblioteki z książek ? Jeśli o te z książek to "podziwiam" pomysłowość .... po prostu pełen szok

0livaw napisał(a):
Aby zabezpieczyć źródła, mogły by być udostępniane w formie skompilowanej,
trzeba by tylko wtedy napisać instrukcję jak dodawać biblioteki do Atmel Studio 6 oraz
jak z nich korzystać.

Co sądzicie na ten temat?

wiesz co to znaczy BIBLIOTEKA w języku C ? to na pewno nie jest postać HEX, i KAŻDA próba dystrybucji bibliotek w postaci HEX to jakieś koszmarne nieporozumienie ... ale ok to może wynikać z tego że jesteś jeszcze mocno początkujący i nie za bardzo wiesz z czym to się wiąże .... W skrócie ? Biblioteka HEX jak to nazwałeś to nie żadna biblioteka i nie da rady jej dodawać do żadnego Atmel Studio ani innego środowiska ... już nie mówiąc że nie ruszy praktycznie na żadnym procku poza tym dla którego jest HEX

podpowiedź: poczytaj sobie o bibliotekach w C i plikach *.a

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

karolek napisał(a):
@Wilu88 Sens jest bo nie wszyscy maja bb

czyli co? kolego karolek ? .... ci co nie mają bb - to po prostu będą korzystać z bibliotek z bb jako open source tak? po co komu kupować Bluebooka ? ... taki rozumiem masz wniosek ? .... oczywiście masz prawo mieć taki wniosek a także do tego aby nie kupować bb ... w ogóle robić co ci się żywnie podoba, to wolny kraj .... tylko pomyśl czasem co ty robisz tu na tym forum i przemyśl sobie czy warto dalej na nim być - szczególnie jeszcze w aspekcie swoich innych super pomysłów np na avatary!.

karolek napisał(a):
@0livaw nie wiem po co chcesz zabezpieczać ? otwarte zródła są lepsze przyszly użytkownik bedzie mogl dopasowac do swojego avr. , znalezsc babola itd. a zarazem jak "upcheniesz" tam wszysko to nikt takiego grubaska nie bedzie chciał uzywać bo jak wiem avr wielkoscia dost. pamieci nie grzeszą .

karolek ---> masz ochotę na open-source? masz ochotę na dzielenie się z innymi swoją pracą? masz ochotę na wspólne biblioteki i to wszystkie dla wszystkich ? .... szczytny cel ! popieram CIĘ z całego serca .. jestem ZA! ... tylko weź zakasaj rękawy, weź się chłopie w garść i NAPISZ że te biblioteki, załóż własną stronę internetową i dziel się tym co napiszesz dziel ... Pokaż na co cię stać ... ja w ciebie wierzę - no bo skoro jesteś taki "hej do przodu" to chyba nie chodzi ci tylko o to - żeby ktoś napisał ci biblioteki opensource - a ty będziesz się nimi dzielił ? prawda ? ... dobrze zrozumiałem twoje intencje ? Czekam więc aż się weźmiesz do roboty i niedługo pokażesz co sam spłodziłeś ... czekamy wszyscy ... czekamy

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

0livaw napisał(a):
Zasugerowałem skompilowane biblioteki w związku z wypowiedziami na forum:
topic5552.html

To chyba BARDZO opacznie zrozumiałeś intencje tych wypowiedzi i tego całego wątku - proponuję przeczytaj go jeszcze raz.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 15:13 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jakie biblioteki ? może kolega jaśniej troszkę napisać ? czy może chodzi o biblioteki z książek ? Jeśli o te z książek to "podziwiam" pomysłowość .... po prostu pełen szok

Ja rozumiem że ludzie mają różne pomysły, ale bez przesady.
Miałem na myśli umieszczenie swoich źródeł. Trochę mi się tego nazbierało.
Ale skoro to głupi pomysł ...

mirekk36 napisał(a):
wiesz co to znaczy BIBLIOTEKA w języku C ? to na pewno nie jest postać HEX, i KAŻDA próba dystrybucji bibliotek w postaci HEX to jakieś koszmarne nieporozumienie ... ale ok to może wynikać z tego że jesteś jeszcze mocno początkujący i nie za bardzo wiesz z czym to się wiąże .... W skrócie ? Biblioteka HEX jak to nazwałeś to nie żadna biblioteka i nie da rady jej dodawać do żadnego Atmel Studio ani innego środowiska ... już nie mówiąc że nie ruszy praktycznie na żadnym procku poza tym dla którego jest HEX
podpowiedź: poczytaj sobie o bibliotekach w C i plikach *.a

Nie miałem na myśli plików *.hex, a pliki wynikowe typu *.a.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 15:19 

To nie jest głupi pomysł, ale zauważ jak postępuje kolega Antystatyczny. Chciał własnych otwartych bibliotek siadł i napisał sam.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 15:23 
Moderator

0livaw napisał(a):
Ja rozumiem że ludzie mają różne pomysły, ale bez przesady.
Miałem na myśli umieszczenie swoich źródeł. Trochę mi się tego nazbierało.

Dobrze ale przedtem tego nie sprecyzowałeś - dlatego dopytałem ...

0livaw napisał(a):
Ale skoro to głupi pomysł ...

Tu dobrze odpowiedział wyżej kolega rezasurmar

PostNapisane: 19 lut 2014, o 15:42 
Użytkownik

Dajcie już spokój panowie nad rozwodzeniem się nad PA i WI
Biblioteki zawarte w książce są jej integralna częścią i nikt tego nie neguje z tych co szanują pracę innych.

Natomiast kolego 0livaw zobacz na nasze małe DIY , PORADNIKI każdy kto chce się podzielić swoją praca na zasadzie OS ma taką możliwość i chętnie to czyni ... wiec jak widzisz da się

Strefa czasowa: UTC + 1