Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 maja 2026, o 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2014, o 13:43 
Nowy

Witam

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że to mój pierwszy post na forum więc jeśli to zły dział to przepraszam.

Do stworzenia projektu "MKS" czyli Mikro Komputer Samochodowy wpadłem oglądając pierwsze filmy Mirka za co w tym miejscu chciałbym mu podziękować. Pokazałeś mi, że to co było dla mnie na studiach czarną magią jest proste. Tu także muszę zaznaczyć, że miałem start ułatwiony ponieważ mój ojciec jest zapalonym elektronikiem hobbistycznym co prawda używa Basica ale jego pomoc np. w stworzeniu płytki czy z merytorycznym podejściem do pewnych zagadnień była nie oceniona. Oczywiście projekt jest przeznaczony tylko i wyłącznie do mojej Hondy Civic i nigdy nie będzie przeznaczony do komercyjnej sprzedaży.

Założeniem projektu jest wyświetlanie na graficznym wyświetlaczu godziny i minuty, temperatury wew/zew, oraz spalania (v>0 & V<40 => spalanie na godzinę, V>=40 => spalanie na 100km). Cały projekt opiera sie o ATMEGA 328.

Piszę tu ponieważ mam pewien problem z pomiarem impulsów wtryskiwacza oraz impulsów drogi, a właściwie problem polega na dokładności pomiarów.

Stała drogi: 0,3925 [Imp./m] czyli ~2,54 imp. na metr. Jadąc 10m/s daje to nam ~25 Impulsów na sekundę.
Stała wtrysków: 0.00362 l/sek - potrzebuje łączny czas wtrysków w danym okresie czasu np. na sekundę.

Impulsy drogi mam doprowadzone do PD4, a impulsy wtrysków mam podłączone do PD5

Próbowałem już uruchamiać Timer0 jako Counter Falling Edge, a Timer1 jako timer z prescalerem np. 128.
Timer1 służył do zliczania okresu pomiarowego a pętla pomiarowa wyglądała tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Pomiar trwał 15067 czyli ~0,25 sekundy.
Wynikiem był TCNT0 - impulsy drogi, a Impw łączny czas impulsów wtrysków w danym przedziale czasowym.
Niestety przy każdym przejściu pętli był inny wynik mimo stałych impulsów i z odpowiedniego generatora.

I teraz moja prośba do was czy macie pomysł jak zrobić by wynik pomiaru np. impulsów drogi i wtrysków był jak najbardziej dokładny, a czas pomiaru jak najkrótszy? MKS ma do obsługi prostą klawiaturkę z 3 przyciskami, a samo wyświetlanie na graficznym wyświetlaczu też długo trwa.

Prosze o pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1