Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 kwi 2026, o 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 maja 2014, o 23:28 
Nowy

Witam

Czy ktoś miał doczynienie ze sterowaniem mikro krokowym ? Posiadam mostek L298N i silnik bipolarny. Sterowanie pełnym krokiem oraz półkrokiem mam opanowane ale jeśli chodzi o sterowanie mikrokrokowe to jest mało przykładów w internecie żeby nauczyć i zrozumieć ;-( Może ktoś się podzieli jakimś fragmentem kodu lub chociaż informacjami jak się za to zabrać...

Znalazłem w internecie takie tablice donośnie wartości prądu dla poszczególnych kroków w sterowaniu mikrokrokowym ale niebardzo wiem jak można się do tego odnieść przy pisaniu programu i jak sterować mostkiem L298N ...

ObrazekObrazek

Dzięki za pomoc i wyrozumiałość dla mojej niewiedzy ;-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2014, o 06:17 
Nowy

Może to pomoże ftp://ftp.pw.plock.pl/pub/people/mszreder/Automatyzacja%20systemow/Sterowanie%20silnikami%20krokowymi.pdf w zrozumieniu zasady działania. Od siebie dodam że szkoda wyważać otwarte drzwi, w sklepach internetowych jest masa gotowych sterowników obsługujących mikrokroki za małe pieniądze. Poza nimi jak dobrze poszperasz to znajdziesz gotowe schematy i nawet PCB layauty do samodzielnego wykonania. Posiadając taki sterownik można brać się za stworzenie sterownika - sterownika :D wiem jak to brzmi ale tak to wygląda. Sklepowe tak to nazwijmy sterowniki robią za elektroniczny komutator i upraszczają naszą robotę do podania im sygnału CLK, DIR, ENABLE, 1\2, 1\4, 1\8 kroku, które to można pięknie zrealizować na jakimś AVR i stworzyć jakąś fajną maszynkę :) Sam właśnie pracuję nad podzielnicą dla kolegi na silniku krokowym, jeszcze dobrze nie zacząłem a już zdążyłem upalić L298n na moim "komutatorze" przez podanie złego sygnału na CLK :oops:

PostNapisane: 4 maja 2014, o 08:41 
Użytkownik

Dokładnie Jak pisze poprzednik, L298 to dziadek i to na dodatek z bardzo dużym spadkiem napięcia. Są dostępne stosunkowo tanie scalaki nawet z mikrokrokiem 1/32. Sam kiedyś zacząłem pisać ster używając tabel PWM z datashetów tych starowników i dałem sobie spokój, bo to wymyślanie koła na nowo.

PostNapisane: 4 maja 2014, o 11:30 
Nowy

Wiem, że są gotowe scalaki ale ich stosowanie nie ma żadnej wartości dydaktycznej - wsadzić scalak, dać sygnał i "łał, dziaaała"... Fajnie by było coś takiego samemu zrobić i się czegoś nauczyć dlatego drążę temat ale zatrzymałem się na tym jak "ustawić" podział prądu według tabelek z pierwszego posta. Czy na wejścia IN1-IN4 dać na stałe 1010 a PWM na piny ENABLE dawać wypełnienie takie jak w tabelce?

Strefa czasowa: UTC + 1