Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2026, o 20:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:20 
Użytkownik

Witam wszystkich,

Czy ktoś bawił się pomiarem czasu jaki potrzebuje procesor na wykonanie danego fragmentu kodu? Nie chodzi tutaj o dokładny czas a raczej zmierzenie szybkości wykonania się kodu przed i po optymalizacji i porównanie.
W programach na PC łatwo wykorzystuje się pomiar czasu przed i po wykonaniu kodu a wynikiem jest po prostu różnica czasowa. Jedyne na co wpadłem to:

1) uruchomienie timera 8 lub 16 bitowego
2) wykonywanie danego fragmentu kodu
3) zatrzymanie timera
4) wyświetlenie wartości TCNT0 lub OCRA na wyświetlaczu np. za pomocą itoa()
5) zabezpieczenie przed wyzerowaniem się timera - zapalenie diody w przerwaniu od przepełnienia co oznacza, że musimy 'zwolnić' z timerkiem

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy moja koncepcja przedstawiona wyżej jest w miare skuteczna?
Jest jeszcze możliwość z funkcją while wraz z zapaleniem diody, ale program przed i po optymalizacji wykonuje się tak szybko, że zauważenie zapalenia się diody jest prawie niewykonalne za jasności i tym samym zauważenie różnicy nie jest możliwe. Kod pomimo, że wykonuje się szybko używam w programie bardzo często dlatego zależy mi na optymalizacji.

Jakiekolwiek sugestie będą mile widziane ;)

Pozdrawiam

Mikołaj

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:22 
Moderator

no ale tak się robi ;) a diody LED wcale nie trzeba zapalać tylko można w przerwaniu inkrementować jakąś zmienną, która da ci kolejny starszy bajt pomiaru takiego czasu ;)

PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:26 
Użytkownik

błyskawiczna odpowiedź, dziękuje bardzo! :)
nie wiedziałem, że tak się robi, po prostu taki sposób pomiaru wpadł mi do głowy i chciałem spytać czy jest dobry ;)
faktycznie można zwiększyć częstotliwość timera, ustawić zmienną inkrementowaną i jej wartość oglądać - też opcja ;)

mirekk36 napisał(a):
która da ci kolejny starszy bajt pomiaru takiego czasu ;)

nie bardzo rozumiem?

PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

.

Ostatnio edytowano 6 lis 2015, o 14:11 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 sty 2014, o 09:45 
Moderator

Sheep napisał(a):
nie bardzo rozumiem?

No pomyśl - jeśli np jak sam stwierdziłeś timer 8-bitowy zliczy do 255 to się przepełni i będzie = 0 ... ty wtedy zapalasz diodę żeby wydłużyć czas jego tykania ;) ale tracisz np na rozdzielczości czasowej ... a tymczasem zamiast zapalić diodę LED inkrementujesz zmienną np

starszy_bajt++;

i na koniec pomiaru możesz złożyć sobie pomiar z tego 8-bitowego timera tak jakbyś działał z timerem 16 bitowym

starszy_bajt PLUS TCNT0

;) ... i masz 16 bitową wartość ile było tyknięć ;)

PostNapisane: 9 sty 2014, o 11:19 
Użytkownik

no to wtedy mam po prostu ilość overflowow timera + reszta z niedoliczonego do 255 rejestru TCNT0, czy tak to rozumować?

wstawienie diody jako zabezpieczenie przy overflow oznaczałoby, że muszę po prostu manipulować preskalerem, ale macie rację - tracę wtedy na dokładności pomiaru przy szybko wykonywanych fragmentach kodu

squeez napisał(a):
zależy od przedziałów czasowych i posiadanego sprzętu)
przede wszystkim od posiadanego sprzętu, ani oscyllo ani analizatora, ale trzeba sobie radzić ;)

PostNapisane: 9 sty 2014, o 20:17 
Użytkownik

A więc napisałem szybki benchmark, wrzucam dla pokoleń

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wartość preskalera musicie dobierać ręcznie do swoich potrzeb i do tego, jak Wasz kod wykonuje się szybko, im mniejszy preskaler tym większa dokładność pomiaru, wynik nie jest w żadnych jednostkach typu us czy ms, dla ciekawskich można policzyć uwzględniając prędkość zegara. Ja w swoim 'teście' musiałem preskaler ustawić na 0 ale przy 4 Mhz praktycznie każda jedna instrukcja zwiększała mi wartość TCNT0 o 4 ;)

Mój test polegał na sprawdzeniu czasu wykonywania się 8 razy tej samej instrukcji sprawdzającej z przesuwaniem. Sprawdziłem while, for, oraz (uwaga!) 8 ifów wpisanych ręcznie.
while - 159
for - 149
8x if - 93

Jasną sprawą jest fakt, że ostatnia opcja nie jest optymalna jeśli chodzi o zapis oraz pojemność zajętego flasha, lecz jest to mój pierwszy projekt, w którym szybkość wykonywania kodu jest dla mnie ważniejsza, niż utrata 80 bajtów, jak to zwykle jest odwrotnie szukając oszczędności na każdym bajcie.

Aha i nie lekceważcie porad bardziej doświadczonych by stosować zmienne 8 bitowe tam, gdzie jest to wystarczające, bowiem zarezerwowanie pamięci dla zmiennej 16 bitowej zajmuje więcej czasu procesorka ;)

Zachęcam Was do pomiarów różnych fragmentów swoich kodów i ich optymalizacje, jeśli macie efekt pływania np. podczas wyświetlania jakichś skomplikowanych siatek z ledami :)

PostNapisane: 10 sty 2014, o 20:52 
Użytkownik

A kiedyś ktoś tu wrzucił taki link odnośnie optymalizacji
http://www.atmel.com/Images/doc8453.pdf
I tam można poczytać, że zazwyczaj to co jest krótsze wykonuje się dłużej
to co zajmuje więcej pamięci jest szybsze
Coś za coś.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 21:00 
Użytkownik

Tak to prawda co napisał @MirkoT, musimy sami zdecydować co dla nas jest najważniejsze przy każdym projekcie z osobna.

Teraz tylko znaleźć kompromis pomiędzy wydajnością a zajętością programu - odwieczny dylemat programisty :)

Dziękuję za link, z chęcią przeczytam co ma sam Atmel do przekazania nam w tej kwestii :)

Strefa czasowa: UTC + 1