Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2026, o 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2014, o 21:46 
Nowy

kupiłem to http://allegro.pl/zdalne-sterowanie-rad ... 71667.html wzsystko działa i jest ok ale mam problem gdyż mogę używać tylko jednego portu jednocześnie czy da się coś zrobić abym mógł używać np 2 3 4 na raz??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 21:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wraz z urządzeniem powinna być instrukcja i tam odpowiedz na twoje pytanie.
Myślę jednak , że nie da się jednocześnie. To sterowanie radiowe więc wysyła jeden kod potem drugi itd.

PostNapisane: 3 sty 2014, o 22:01 
Nowy

a wiesz może jak mogę
tego użyć do sterowania czołgiem? (robotem)

PostNapisane: 3 sty 2014, o 23:16 
Użytkownik

może tak:
kanał 1 - lewa do przodu, prawa do tyłu
kanał 2 - dwie do przodu
kanał 3 - lewa do tyłu, prawa do przodu
kanał 4 - dwie do tyłu

PostNapisane: 4 sty 2014, o 10:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

"Odbiornik może działać w 4 trybach przełączanych programowanych przez użytkownika:

włącz / wyłącz - Nacisnąć przycisk na centralce na ok 2 sek., następnie nacisnąć przycisk nr "2" na pilocie.
Centralka zasygnalizuję zmianę trybu pracy na załącz / wyłącz. (NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU PILOTA ZAŁĄCZY DANY PRZEKAŹNIK, PONOWNE NACIŚNIĘCIE TEGO SAMEGO PRZYCISKU ROZŁĄCZY TEN PRZEKAŹNIK)
chwilowy - Nacisnąć przycisk na centralce na ok 2 sek., następnie nacisnąć przycisk nr "1" na pilocie.
Centralka zasygnalizuję zmianę trybu pracy na chwilowy. (NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU PILOTA ZAŁĄCZY
DANY PRZEKAŹNIK, PUSZCZENIE PRZYCISKU ROZŁĄCZY TEN PRZEKAŹNIK)
przerzutnik / zatrzask -Nacisnąć przycisk na centralce na ok 2 sek., następnie nacisnąć przycisk nr "4 na pilocie. Centralka zasygnalizuję zmianę trybu pracy na przerzutnik / zatrzask. (TYLKO 1 PRZEKAŹNIK Z 12 DOSTĘPNYCH MOŻE DZIAŁAĆ - TZN. NACISKAJĄC "1" ZAŁĄCZY SIĘ PRZEKAŹNIK 1, NACISKAJĄC "2" ZAŁĄCZY SIĘ PRZEKAŹNIK 2 A PRZEKAŹNIK 1 ZOSTANIE ROZŁĄCZONY ITD.)
tryb mieszany - W tym trybie przekaźniki 1-6 pracują w trybie wł/wył , a przekaźniki 7-12 w trybie chwilowym."

Przecież na aukcji miałeś wszystko wypisane- ogólnie takie moduły średnio nadają się do robotów i innych poruszających się dynamicznie obiektów.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 18:00 
Nowy

ale właśnie niestety zasięg interesuje mnie w granicy 500-1000m
może poradzicie coś innego al woloałbym wykorzystać to

PostNapisane: 4 sty 2014, o 18:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na tamtym zestawie raczej też takiego zasięgu nie uzyskasz...

PostNapisane: 4 sty 2014, o 20:31 
Nowy

a mógłby ktoś poddać pomysł na zrobienie zdalnego sterownaia o dużym zasięgu myslałem nad tym ale nwm czy dam rade
http://www.forbot.pl/forum/topics7/inny ... vt2697.htm

PostNapisane: 4 sty 2014, o 21:14 
Użytkownik

szczaw1515@wp.pl, przestań czekać aż ktoś za Ciebie zrobi i skoro potrzebujesz takiego robocika z takim sterowaniem to zabieraj się do robienia. Nikt nie ma prawdopodobnie zielonego pojęcia czy dasz rade i nikt Ci nie powie że nie dasz (chociaż są pewne osoby które mogą wątpić, ale pewnie nie powiedzą tego głośno). Masz tam w miarę wszystko podane na tacy więc nie rozumiem problemu. Zacznij, zrób coś i jak będziesz miał realny problem na jakimś tam etapie to srpóbujemy Ci pomóc jak umiemy, ale na razie ..... żenada.

Jeśli nie masz zamiaru uczyć się programować, a tylko zbudować sobie zabawkę to kup gdzieś gotowego kit-a i poskładaj i będzie fajnie. A jeśli chcesz się czegoś nauczyć to wykaż odrobinę inwencji i chęci, żebyśmy widzieli że Ci zależy.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 21:19 
Moderator

spokojnie panowie ... z tego co wiem to kolega szczaw1515@wp.pl jest na prawdę mega młoda osobą ;)

ale tym bardziej ---> szczaw1515@wp.pl .... zacznij od podstaw proszę tak jak mówiłem ci na Skype, zacznij od migania diodą LED ... bo niestety rzucasz się na razie na rzeczy ponad swoje siły .... i dlatego twoje pytania mogą wywoływać no i wywołują jak widać konsternację, zniecierpliwienie itp ....

musisz zacząć od podstaw - zamiast od wymyślania czy ci ktoś coś zrobi - nie tędy droga ok ?

A jak zaczniesz od migania diodą i zadasz pytania do tego - to wtedy też łatwiej będzie ci w czymś pomóc może ...

PostNapisane: 7 sty 2014, o 23:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

szczaw1515@wp.pl napisał(a):
a mógłby ktoś poddać pomysł na zrobienie zdalnego sterownaia o dużym zasięgu myslałem nad tym ale nwm czy dam rade
http://www.forbot.pl/forum/topics7/inny ... vt2697.htm

W tym linku zawarty jest pomysł.
w sterowaniu generuje się kody DTMF z telefonu komórkowego i wysyła radiowo przez kiepską krótkofalówkę.
druga kiepska krótkofalówka odpiera sygnał DTMF przekazuje do odbiornika DTMF i w połączeniu z attiny steruje ruchem robota.
Kiepskie krótkofalówki bo wygląda na tani zestaw hipermarketowy, ale te krótkofalówki pracują na 446Mhz z 8 kanałami i mocą 500 mW (pół wata dla porównania Bluetooth ma moc 10mW lub 100 mW). Taka moc pozwała na łączenie nawet na kilka kilometrów.
Zasięg można polepszyć zmieniając fabryczną antenę na dipol poł falowy.

Strefa czasowa: UTC + 1