No dobra. Po kilku godzinach szukania o co kaman mózg mi się przegrzał i chyba tylko Wy możecie mi pomóc.
Zbieram się do zmajstrowania termometru z termostatem na m88.
Jak zawsze przeczytałem co się dało i obejrzałem poradniki. Przewertowałem BB i wziąłem sie do testów.
Wszystko szło całkiem gładko. Na stykówce podłączyłem zasilanie do m88 (najlepiej jak można-dławiki kondensatory) i zacząłem preparować program na podstawie poradnika Mirka o ADC.
Jakie moje szczęście było gdy wszystko cały czas działało! Za każdym razem kiedy kolejny gadżet programowy ładowałem do procka - ten odpowiadał tak jak chciałem.
Już miałem się wziąć za uśrednianie (pomimo, że jak widać na filmie stabilność pomiaru jest całkiem niezła nawet bez uśredniania) aż tu nagle musiałem wyjść z domu.
No trudno. Wróciłem po 3 godzinach, włączam układ na stykowce. Ten powitał mnie napisem TEST ADC RESCUE1 po czym zamiast pomiaru wyświetlił krzaki. Sprawdziłem wszystkie połączenia i nie znalazłem w nich błędów. No to załadowałem program jeszcze raz z Eclipsa i.... działa. Odłączam zasilanie, włączam i.... krzaki. I tak jest za każdym razem. Jak wsad wejdzie z Eclipsa to wszystko działa. Jak tylko odłącze zasilanie i podłączę od nowa to mam na LCD krzaki. Ki diabeł ? Jak zewrę reset w czasie normalnego działania to procek się resetuje i zaczyna znów działać poprawnie. Ale jak zewrę reset podczas krzaków to wraca do krzaków. Nie mam już siły.
Biblioteki LCD są ze strony Radzia. Jakoś tak ich od początku używałem i do takich prostych rzeczy się sprawdzały. Natomiast cała reszta oparta jest o BB i poradniki Mirka.
KOD:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Posumowując:
Układ podłączony->wsad z Eclipse-> DZIAŁA! TERAZ odłączam zasilanie->podłączam zasilanie-> KRZAKI
Układ podłączony->wsad z Eclipse->DZIAŁA! TERAZ reset->DZIAŁA! TERAZ odłączam zasilanie->podłączam zasilanie->KRZAKI->reset->KRZAKI
A tak to wygląda na żywo:
http://wloka.pl/lcd_krzaki.mp4 (~około 8MB)