Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 22:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2014, o 05:58 
Użytkownik

No dobra. Po kilku godzinach szukania o co kaman mózg mi się przegrzał i chyba tylko Wy możecie mi pomóc.

Zbieram się do zmajstrowania termometru z termostatem na m88.
Jak zawsze przeczytałem co się dało i obejrzałem poradniki. Przewertowałem BB i wziąłem sie do testów.

Wszystko szło całkiem gładko. Na stykówce podłączyłem zasilanie do m88 (najlepiej jak można-dławiki kondensatory) i zacząłem preparować program na podstawie poradnika Mirka o ADC.
Jakie moje szczęście było gdy wszystko cały czas działało! Za każdym razem kiedy kolejny gadżet programowy ładowałem do procka - ten odpowiadał tak jak chciałem.
Już miałem się wziąć za uśrednianie (pomimo, że jak widać na filmie stabilność pomiaru jest całkiem niezła nawet bez uśredniania) aż tu nagle musiałem wyjść z domu.
No trudno. Wróciłem po 3 godzinach, włączam układ na stykowce. Ten powitał mnie napisem TEST ADC RESCUE1 po czym zamiast pomiaru wyświetlił krzaki. Sprawdziłem wszystkie połączenia i nie znalazłem w nich błędów. No to załadowałem program jeszcze raz z Eclipsa i.... działa. Odłączam zasilanie, włączam i.... krzaki. I tak jest za każdym razem. Jak wsad wejdzie z Eclipsa to wszystko działa. Jak tylko odłącze zasilanie i podłączę od nowa to mam na LCD krzaki. Ki diabeł ? Jak zewrę reset w czasie normalnego działania to procek się resetuje i zaczyna znów działać poprawnie. Ale jak zewrę reset podczas krzaków to wraca do krzaków. Nie mam już siły.

Biblioteki LCD są ze strony Radzia. Jakoś tak ich od początku używałem i do takich prostych rzeczy się sprawdzały. Natomiast cała reszta oparta jest o BB i poradniki Mirka.

KOD:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Posumowując:

Układ podłączony->wsad z Eclipse-> DZIAŁA! TERAZ odłączam zasilanie->podłączam zasilanie-> KRZAKI

Układ podłączony->wsad z Eclipse->DZIAŁA! TERAZ reset->DZIAŁA! TERAZ odłączam zasilanie->podłączam zasilanie->KRZAKI->reset->KRZAKI

A tak to wygląda na żywo:
http://wloka.pl/lcd_krzaki.mp4 (~około 8MB)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2014, o 08:16 
Moderator

rescue1 napisał(a):
Biblioteki LCD są ze strony Radzia.

Nie piszę tego dlatego żeby wmawiać że biblioteka z Bluebooka do LCD jest najlepsza na świecie - ale powiedz mi sam, skoro już masz BB, to nie przychodzi ci do głowy chociaż sprawdzić jak się zachowuje LCD przy jednej i drugiej bibliotece w takiej sytuacji? Ja nawet jeszcze inne biblioteki bym sprawdzał wtedy ... bo tu może być wyraźna zależność

PostNapisane: 15 sty 2014, o 08:24 
Nowy

Dobrze Ci Mirek mówi. Spróbuj z biblioteką z bb. Kiedyś miałem podobny problem. Po resecie zamiast tekstu pojawiały sie krzaki...nie bylo to zawsze ale czasami tak sie zdarzało. Walczyłem z tym troche i dałem sobie spokój. Po tygodniu odpoczynku postanowiłem napisać swoja własną bibliotekę. Od tamtej pory nie miałem problemów. Z czasem po zakupie BB, dostrzegłem w nim kilka fajnych opcji, które również zaimplementowałem w swojej bibliotece. Także zobacz sobie biblioteki Mirka i sprawdź czy na nich też taki efekt wystepuje.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 08:24 

Masz na pewno dobrze ustawione fusbity? Po za tym pokaż samą obsługę inicjacji wyświetlacza.
I wrzuć filmik na np. yotube.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 10:06 
Użytkownik

Według mnie masz w programie błędnie zainicjowany wyświetlacz LCD.
Dlatego po załadowaniu programu działa a po resecie zasilania nie działa.

PostNapisane: 15 sty 2014, o 12:41 
Nowy

Funkcja LCD_WriteText wysyła c-stringi czyli string zakończony znakiem NULL (wartość 0) ,który jest dla niej znakiem końca wysyłanego tekstu.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Twój string kończy się 0x30 (wartość znaku 0)
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 sty 2014, o 13:58 
Użytkownik

@ rezasurmar: Fusebity są fabryczne z wyjątkiem wyłączenia podziału ckdiv8, czyli jest taktowanie wewnętrznym oscylatorem na 8MHz

@ 2rs232 masz rację. WIELKIE DZIĘKI ZA NAPROWADZENIE!

Zakomentowanie :

język c

Rozwiązało problem.

Dalej już byłem na tropie i zrobiłem tak:

język c

I odkomentowałem:

język c

Wsjo teraz działa ;)

@ Mirek: Akurat wziąłem się za to w momencie kiedy BB wraz z płyta do niego niefortunnie został w szafce w pracy :( Dlatego skorzystałem z tego co miałem pod ręka. Jutro zgram sobie zawartość płyty do komputera i popróbuje z Twoimi bibliotekami. Jestem pewien, że są lepsze. Na bank.

Ale jak już jesteśmy przy tym temacie to wyjaśnijcie zielonemu czemu właściwie zaraz po załadowaniu program działał a po "resecie zasilania" nie? Nie ogarniam tego. Od razu powinien wywalić krzaki. Czemu dopiero po wyłączeniu i włączeniu procka?

Strefa czasowa: UTC + 1