Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 kwi 2026, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2014, o 22:54 
Użytkownik

Męczy mnie pewna myśl w głowie. Mam w domku fateka (PLC), który może się komunikować po ethernet (TCP - FATEK). Wszystko super i nawet działa jednak chciałem sobie pod to HMI podłączyć i okazało się, że ten HMI nie obsługuje FATEK tCP ale SIEMENS S7 TCP :P. Mam ramkę i parametry wysyłane w ramce przez Fateka i myślę, że do zdobycia są dokumenty od siemensa. Tutaj pojawia się problem lub raczej wyzwanie i pytam bardziej doświadczonych w programowaniu:
Czy istnieje możliwość napisania programu "translatora" ramki siemensowskiej na fatek tzn. wiedząc, że siemens wysyła na żadanie załączenia wyjścia np. Q1 dany format ramki to przerobić to programowo na format FATEK.
Dla wiadomości Fatek wysyła normalną ramkę w standarcie TCP.
Czy jest to wykonalne czy raczej sobie dać spokój. Dodam, że wyobrażam sobie to jako uC z np driverem en28... i ethernetowym wyjściem.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 23:10 
Użytkownik

nie byłoby to takie łatwe jak się wydaje ...
trzeba by stworzyć coś w rodzaju słicza czy rutera do którego będą podłączone oba urządzenia
przechwytywać w nim ramki jednego i tłumaczyc na drugie w obie strony , a to juz takie proste nie będzie

PostNapisane: 3 sty 2014, o 23:39 
Użytkownik

Jak dobrze kojarzę można się wbić do rejestrów fatek'a po przez Modbusa RTU, a to ma raczej większość SCADA. Aczkolwiek w praktyce nie wykorzystywałem tych PLC'ków tylko czytałem o ich możliwościach/problemach z nim w celu oceny przydatności na pewną inwestycję, do ich zakupu nie doszło.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 00:28 
Użytkownik

Porozumienie sie z Fatekiem przez Ethernet (TCP) nie jest problemem bo działa aż miło. Jednak zależy mi na zmianie zawartości ramki danych w TCP i przesłanie dalej. Znalazłem projekt na stronie http://www.tuxgraphics.org. Czy wykorzystanie tego stosu będzie efektywne ? Dane nie będą często przesyłane odświeżanie automatyczne może co pół sekundy reszta będzie działa się manualnie co ok 2 minuty. Mam już sprzęt na stole dlatego jestem taki zdeterminowany i dlatego też się pytam bo nie wiem czy warto tracić czas.

Komunikacja na początku będzie jednokierunkowa czyli kierunek HMI --> PLC potem dojdą pomiary analogowe na PLC ale również rzadko odświeżane.

PostNapisane: 4 sty 2014, o 00:51 
Użytkownik

Ja zmierzam do tego, że owszem do komunikacji z sterownikiem wykorzystujesz protokół TCP co nie znaczy, ze sterownik nie udostępnia, jako protokołu wyższego, Modbusa - do wymiany danych. Jest chociażby tak w PLC Beckhoffa. A co to za HMI ? A co do Twojego pomysłu to pewnie się da zrobić, ale ja bym szukał raczej prostszych rozwiązań :)

PostNapisane: 4 sty 2014, o 17:34 
Użytkownik

HMI teoretycznie PhoenixContact ale okazuje sie, że model to TP90AT i takie cos produkuje Suetron :P i teoretycznie wg. manuala obsługuje on ethernet (bez modbusa - opcja). Pisałeś o prostszych rozwiązaniach, czy istnieją takie ? Mam takie coś i chciałbym, zeby sie ze soba komunikowaly

PostNapisane: 4 sty 2014, o 17:58 
Użytkownik

Aha, ja cały czas mówiłem tu o modbus via ETH (a nie o opcjonalnym w tym urządzenie rs485). Ale skoro nie ma, to musisz doczytać czy da się takowy doinstalować (bazą jest win CE) i zapytać dystrybutora na Polskę Twojego PLC jak to zgrać , raczej firmy pomagają. (tak jak pisałem wcześniej, czytałem swego czasu, że ze SCADA wyposażoną w MB dało się komunikować)

Strefa czasowa: UTC + 1