Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 kwi 2026, o 00:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 paź 2013, o 20:22 
Użytkownik

Niedawno dostałem najnowszą książkę Mirką, przeczytałem jej początek, ale dziś skusiłem się spróbować pierwszy program z migającą diodką i natknąłem się na pierwsze problemy;
1)Napisałem nazwę projektu ze spacjami, nie chciało mi przyjąć, ale potem zmieniłem na bez spacji.
2)Pamiętam, że było coś o wyłączaniu debugowania przy tworzeniu nowego projektu, i ja zapomniałem to zrobić, skompilowało mi ten prosty program, ale wyrzuciło jakiejś ostrzeżenia w 4 liniach, min "symbol "PB7 could not be resolved", i tak dalej dla innych symboli...Czy można wyłączyć to debugowanie po utworzeniu projektu?
Zmieniłem porty z przykłady z książki na porty B, gdyż mam zestaw uruchomieniowy ZL11AVR z kostką ATINY2313

A propos, czy ja musze koniecznie ustawiać fusebity przed programowaniem procka, nie mam programu MkAvrCalculator, czy można ewentualnie ustawiać je w jakoś inny sposób?
Do pisania programu używam Eclipse z toolchainem WinAvr a do programowania użyję programator STK500 v2.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2013, o 20:29 
Moderator

1. jest taka zasada jak się programuje: NIGDY nie używaj spacji i polskich ogonków w nazwach plików i folderów projektu

2. pewnie że się da ... ale powiedz czy to kłopot kliknąć nowy projekt i zrobić to zgodnie z DOWOLNYM poradnikiem video albo z internetu (prawie w KAŻDYM to od nowa pokazuję właśnie dla takich początkujących) ... no ale ba! ty mówisz że masz książkę - i nie zajrzałeś na DVD do lekcji VIDEO gdzie masz wszystko po kolei ładnie omówione ??? no szkoda

Nie masz programu MkAvrCalculator a powiedz mi co to za kłopot go sobie pobrać ze strony atnela :( no teraz to jestem mega zdziwiony :(

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

a tym bardziej że twoim prockiem ATtiny2313 działa w pełnej nieograniczonej wersji.

Jeszcze raz przypomnę - zacznij od obejrzenia 3-4 pierwszych lekcji VIDEO z DVD dołączonej do książki OK ???, masz tam wszystkie odpowiedzi na swoje pytania - i te które tu zadałeś i pewnie jeszcze wiele kolejnych - dlatego tyle wysiłku włożyłem w przygotowanie tych lekcji - no.... tylko trzeba je chcieć obejrzeć

PostNapisane: 13 paź 2013, o 20:39 
Użytkownik

Sorry Mirek za zadanie tak głupich i trywiarnych pytań. Jakoś nie przejrzałem materiału na tej płycie DVD dołączonej do książki, ale to zrobie zaraz i jutro obejrzę niektóre filmy. W każdym razie wcześniej przed dostaniem książki obejrzałem już te wstępne poradniki o instalacji Eclipse i toolchainów, dlatego pamiętam o wyłączaniu tego debugowania, ale nie do końca, bo jednak zapomniałem, bo nie mam jeszcze wprawy, ale nauczę się właściwych nawyków wkrótce.
Mirek, ściągnę ten twój program, ale może nawet jest na tej płycie i zainstaluje go.

squeez: Dzieki, tak właśnie myślałem, że można tez ustawiać fusebity za pomocą samego avrdude.

PostNapisane: 13 paź 2013, o 20:49 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
dlatego pamiętam o wyłączaniu tego debugowania, ale nie do końca, bo jednak zapomniałem

no to jest zrozumiałe szczególnie gdy się zaczyna - tylko szkoda że nie sięga też ktoś do tych pierwszych trzech lekcji VIDEO z DVD w książce gdzie krok po kroku to pokazuję

rysiekm55 napisał(a):
ale może nawet jest na tej płycie i zainstaluje go.

To jest NAJGORSZY z możliwych pomysłów - bo w książce na DVD na dzień dzisiejszy masz już STARGO SZROTA jeśli chodzi o MkAvrCalculator - zawsze na stronce leży najnowsza wersja

Cytuj:
squeez: Dzieki, tak właśnie myślałem, że można tez ustawiać fusebity za pomocą samego avrdude

Tak tak - można gołym AVRDUDE z konsoli - można - tylko później nie zdziw się jak kolejnymi twoimi pytaniami na forum będą tego typu:

"słuchajcie chyba zablokowałem sobie procesor przy ustawianiu fusebitów"

no masakra :( .... nawet nie zajrzeć do MkAvrCalculatora w wersji pełnej i darmowej gdzie bezpiecznie można ustawić przez zakładkę "Fusy uproszczone" tylko zabierać się za konsolową wersję avrdude - sorki ale to kolejna masakra

squeez --> a szczególnie masakra podpowiadanie komuś kto TOTALNIE zaczyna, że "ja tak zawsze robię" - to ma być solidna podpowiedź ? Sorki ale lepiej użyć dowolnej nakładki graficznej - tyle że w tym przypadku to i MkAvrCalc jest darmową nakładką dla ATtiny2313

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:13 
Użytkownik

Na pewno użyję twojego programu, Mirek, już go ściągnąłem ze strony. Nie jestem aż tak totalnym początkującym i programy konsolowe nie sa mi obce, w końcu wychowałem się na DOSie, w sprawie programowania kostek AVR tez nie jestem aż tak początkującym, bo wcześniej programowałem Attiny2313, ale za pomocą Bascomu, i też musiałem ustawiać fusebity, ale tylko, że zapomniałem trochę jak to sie robi.
Może najbardziej początkującym jestem w programowaniu językiem c, choć parę lat temu też zrobiłem początkowe lekcje programując Atmegę 162, gdyż mam też inny zestaw nieuruchomiony z tą kością i użyję jej do przerabianie bardziej zaawansowanych lekcji.

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:33 
Moderator

Nie no spokojnie nic na siłę - pewnie że jak ktoś woli to sobie jedzie na czystym avrdude - a co tam. Tak więc rzeczywiście może daruj sobie MkAvrCalculatora po co się męczyć ? ;) Już nie zachęcam ....

Ja tam też jestem wychowany w czasach DOS'a ale jakoś nie tęsknię za tym ;) wolę wygodę i okienka.

PostNapisane: 13 paź 2013, o 21:48 
Użytkownik

Ja też wolę okienka, dlatego używamy Windowsa, a nie Dosa. Ależ oczywiście, że będę używał twojego programu, to nie tylko chodzi tylko o wygodę ale o czas, który jest zawsze ograniczony, to po co go marnować.

PostNapisane: 15 paź 2013, o 18:48 
Użytkownik

Ten wpis może nie wiele wspólnego z pierwotnym postem, dotyczy on pewnego fragmentu nowej książki Mirka, z rozdziału 8 o środowisku Eclipse, w którym wspomina o utworzeniu pliku nagłówkowego common.h. Moje pytanie jest czy w każdym projekcie wstawiany?

PostNapisane: 15 paź 2013, o 19:19 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
Moje pytanie jest czy w każdym projekcie wstawiany?

Ale skąd ? to był jakiś tam przykład - jak trzeba to można go stworzyć a i nazwa może być dowolna ...

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

O i Anty mnie uprzedził dobrze pisząc ...

PostNapisane: 15 paź 2013, o 20:54 
Użytkownik

Dzięki koledzy za wyjaśnienie, stało mi to teraz jasne.
A te komunikaty, o których wspominałem w moim pierwotnym poście, nie były spowodowane przez fakt włączenia debugera, ale tym, że przed kompilacją zapominałem zapisywać plik. Ale zamierzam ustawić samozapisywanie, musze tylko znaleźć jak to się robi w Eclipsie.

PostNapisane: 15 paź 2013, o 21:08 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
musze tylko znaleźć jak to się robi w Eclipsie

Pierwsza lekcja video na DVD - tam jest to pokazane

PostNapisane: 15 paź 2013, o 21:38 
Użytkownik

Właśnie juz załadowałem 5 pierwszych lekcji na tablet i jutro obejrzę je w dalekiej drodze z pracy do domu, dziś miałem to zrobić, ale zapomniałem zabrać słuchawki.

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

Pierwszy praktyczny sukces, kropka na jednym segmencie cyfrowym zaczęła migać. W programie musiałem ustawić dwa porty, port B do sterowania katody, i jeden pin portu D do sterowania anody wyświetlacza 7-segmentowego LED.
Jak na początek to poszło dobrze i mój programator usb dobrze działa. Teraz mogę modyfikować program i sprawdzać na żywo jak się zmienia.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 19:13 
Użytkownik

Dziś obejrzałem ponad 3 lekcje wideo i po nich, od razu ustawiłem w Eclipsie samo-zapisywanie, jak również wyłączyłem sprawdzanie pisowni.
Jak na razie bawię jeszcze tym pierwszym programem z migającą diodką, zmieniając porty. Bardzo podoba mi się, że tak szybko zmieniać program i przeprogramywać procka i badać od razu wynik. Dzięki temu można szybko testować każdy kod. To jest naprawdę przyjemne.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 21:54 
Użytkownik

Dziś chciałem sprawdzić niedawno nabyty Attiny4313, który ma 2x większą pamięć niż Attiny2313, ale niestety avrdude nie obsługiwał go, ale na szczęście w necie znalazłem obsługę tego procka i wrzuciłem ją do pliku avrdude.conf, i dzięki czemu udało mi się go również zaprogramować za pomocą Eclipse.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 22:19 
Użytkownik

W avrdude instalowanym z programu mkAVR Calculator jest w pliku konfiguracyjnym ATtiny4313. Może miałeś starą wersję avrdude?

PostNapisane: 16 paź 2013, o 22:56 
Moderator

Ryszard56 napisał(a):
W avrdude instalowanym z programu mkAVR Calculator jest w pliku konfiguracyjnym ATtiny4313. Może miałeś starą wersję avrdude?

pewnie kolega wyżej nawet nie zainstalował sobie PODRASOWANEJ wersji AVRDUDE z programu MkAvrCalculator ;) bo faktycznie już dawno dodany został tam ATtiny4313

dlatego panie rysiekm55 .... polecam ci jednak zajrzeć do zakładki "USTAWIENIA" i tam skorzystać z klawisza INSTALUJ w ramce "avrdude" (zawsze można obejrzeć poradnik jak to robić na stronie producenta: ;) http://atnel.pl/mkavrcalculator.html )

a wtedy nie będziesz musiał śmigać po necie w poszukiwaniu różnych wersji avrdude ;) .... a i w wielu innych momentach zaoszczędzi ci to nerwów i wyrywanych z włosów z głowy ;)

PostNapisane: 17 paź 2013, o 03:16 
Użytkownik

Wybaczcie ale muszę...

Czytając ten temat zrozumiałem jak dobrze trafiłem, na forum, na firmę. Mam wszystko pod ręką, mam wsparcie i nie tylko ja.
Na każde pytanie jest prosta odpowiedź, najczęściej poradniki video (to lubię najbardziej xd)

Podsumowując jestem bardzo szczęśliwy, to znacznie pomogło mi ugryźć temat AVR :)

PostNapisane: 17 paź 2013, o 06:09 
Użytkownik

Tak miałem oryginalną wersję dude zawartą w WinAVR z roku 2010. Nie wiedziałem, że program kolegi Mirka umożliwia upgrade dude do nowszej wersji.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 11:50 
Użytkownik

rysiekm55 napisał(a):
Nie wiedziałem, że program kolegi Mirka umożliwia upgrade dude do nowszej wersji.

Czyli nie oglądałeś video poradników, ewentualnie oglądałeś zbyt pobieżnie.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 18:42 
Użytkownik

arturf209 napisał(a):
rysiekm55 napisał(a):
Nie wiedziałem, że program kolegi Mirka umożliwia upgrade dude do nowszej wersji.

Czyli nie oglądałeś video poradników, ewentualnie oglądałeś zbyt pobieżnie.

Nie wiem, które miałeś na myśli, te z książki czy te na youtube.
Wcześniej obejrzałem wydaje mi się wszystkie wideoporadniki dotyczące Eclipse i toolchainów WinAVR i Atmel.
Prawdę mówiąc nie obejrzałem jeszcze poradnika o instalacji MkAvrCalculator, ale mówię o tym z youtube, być może tam było dokładnie wyjaśnione o tym.
Dziś obejrzałem następne wideo poradniki z książki, zostały mi jeszcze dwa do obejrzenia.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 20:28 
Użytkownik

Witam.

Osobiście ja bym polecał te na YT.
Też dopiero zaczynam ,ale dla mnie są bardziej sugestywne. :)
Powodzenia.

PostNapisane: 17 paź 2013, o 22:01 
Użytkownik

Waldek_jb napisał(a):
Witam.

Osobiście ja bym polecał te na YT.
Też dopiero zaczynam ,ale dla mnie są bardziej sugestywne. :)
Powodzenia.

Są bardziej sugestywne, bo są młodsze i Mirek zrobił je znacznie lepiej.

PostNapisane: 18 paź 2013, o 17:15 
Użytkownik

Dziś skończyłem oglądanie wszystkich materiałów filmowych dołączonych do zakupionej nowej książki "Mikrokontrolery AVR. Język C -podstawy programowania", wyd2. Dzięki nim wyjaśnilo mi ostatecznie nt Eclipse i potrafię swobodnie używać programu MkAVRCalculator, a szczególnie fusebity i lockbity przestały być dla mnie trudne, i ich ustawianie stało się dość łatwe. Mam nadzieję, że zablokuję już swojego procka.

Z uwagi, że przy taktowania procesora zewnętrznym rezonatorem jest wiele fusebitów do wyboru dla każdego zakresu częstotliwości, Mirek sugerował wybierać ten najwyższy fusebit (ostatni z listy rozwijanej). Dla każdego zakresu częstotliwości są np kostki Attiny3213 osiem różnych możliwości fusebitów, ale są one tylko dla 3 różnych czasów opóźnienia: 14CK +0, 4.1, 65ms w czasie startu procesora, tak jakby niektóre możliwości się powtarzały. Nie będę na razie wnikał w to, zastosuję się do rady Mirka i wybiorę tę ostatnią.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 00:24 
Użytkownik

Po utworzeniu nowego workplace i skopiowaniu całej zawartości workplace z płyty DVD ze wszystkimi projektami, i otwarciu Eclipse w nowo utworzonym workplace, i gdy otwieram kolejne projekty dostaje cały szereg błędów mówiących np:
"Symbol 'PC7' could not be resolved" main.c /01b_DiodaLED line 27 Semantic Error i tak dla prawie wszystkich portów.
Skąd biorą się te błędy? Uprzedzam, że procesor jest określony i jego częstotliwość taktowania.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 00:40 
Moderator

kliknij gdzieś spację, nową linię , zapisz projekt - puść CLEAN i BUILD - i powinno zniknąć

PostNapisane: 19 paź 2013, o 08:44 
Użytkownik

rysiekm55 napisał(a):
Dziś skończyłem oglądanie wszystkich materiałów filmowych dołączonych do zakupionej nowej książki "Mikrokontrolery AVR. Język C -podstawy programowania".... Mam nadzieję, że zablokuję już swojego procka.

Jeżeli oglądałeś uważnie to NIE zablokujesz .

PostNapisane: 19 paź 2013, o 08:49 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
kliknij gdzieś spację, nową linię , zapisz projekt - puść CLEAN i BUILD - i powinno zniknąć

Dzięki Mistrzu, pomogło i wszystko znikło, ale nie wszystkich projektach były te błędy. Już wcześniej myślałem, że te błędy pojawiły się przez to, ze zawartość katalogu skopiowałem na żywo z DVD do katalogu nowo utworzonego workplace, nadpisując jego pliki systemowe a stosujac te, które były na płycie dvd razem z katalogami projektów, skopiowałem zamiast importować jak to było opisane w wideo-poradnikach na płycie.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

pagosa747 napisał(a):
rysiekm55 napisał(a):
Dziś skończyłem oglądanie wszystkich materiałów filmowych dołączonych do zakupionej nowej książki "Mikrokontrolery AVR. Język C -podstawy programowania".... Mam nadzieję, że zablokuję już swojego procka.

Jeżeli oglądałeś uważnie to NIE zablokujesz .

Skoro zrozumiałem znaczenie poszczególnych elementów fusebitów i lockbitów, to raczej nie powinno sie to udać, nieprawdaż? Chyba, że zadziałają jakieś siły nieczyste.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 09:39 
Moderator

rysiekm55 napisał(a):
Już wcześniej myślałem, że te błędy pojawiły się przez to, ze zawartość katalogu skopiowałem na żywo z DVD do katalogu nowo utworzonego workplace, nadpisując jego pliki systemowe a stosujac te, które były na płycie dvd razem z katalogami projektów, skopiowałem zamiast importować jak to było opisane w wideo-poradnikach na płycie.

Spokojnie Eclipse czasem tak ma - i po prostu dopisując pusty znak, robiąc zapis projektu - wszystko się odświeża ...

PostNapisane: 19 paź 2013, o 10:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
rysiekm55 napisał(a):
Już wcześniej myślałem, że te błędy pojawiły się przez to, ze zawartość katalogu skopiowałem na żywo z DVD do katalogu nowo utworzonego workplace, nadpisując jego pliki systemowe a stosując te, które były na płycie dvd razem z katalogami projektów, skopiowałem zamiast importować jak to było opisane w wideo-poradnikach na płycie.

Spokojnie Eclipse czasem tak ma - i po prostu dopisując pusty znak, robiąc zapis projektu - wszystko się odświeża ...

Ale jeden projekt o komunikacji UDP (nr 21) nie chciał się oczyścić, mimo wielokrotnej próbie oczyszczania, ale gdy ten sam projekt zaimportowałem do innego workplace, to już nie pojawily sie tam te błędy (chodziło o NULL).

Inna sprawa, gdy przełączyłem się do innego workplace i potem ponownie wróciłem do tego z projektami z książki, to na nowo pojawiły się te same błędy, które wcześniej kasowałem za pomocą CLEAN.

Poza tym, przy nazwach niektórych projektów pojawiły się znaczki wykrzyknika, przy tych z błędami były znaczki z krzyżykiem.

PostNapisane: 19 paź 2013, o 11:36 
Moderator

Wiesz co no nie wszystko się samo oczyści ;)

a jak chcesz zapytać o coś konkretnego to:

1. zrób zrzut ekranu tak żeby było widać te podkreślenia
2. żeby było widać console a w niej błędy

wtedy można coś pomóc

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1