Witam, mam na studia projekt do zrobienia rozrusznika gwiazda trójkąt, który będzie przełączał z gwiazdy na trójkąt gdy prąd w obwodzie głównym na fazę spadnie poniżej założonej wartości (wartość prądu symulowana potencjometrem), wiadome jest ze muszę wykorzystać przetwornik ADC, ale nie bawiłem sie w dedykowane układy tylko wykorzystałem Atmege88 u Uref=1,1 V, dobra co ja bd nawijał zobaczcie na schemat...

Dlaczego o tym pisze, 90% wiedzy to blog Pana Mirka i za każdym razem powtarzam ze to potężne źródło wiedzy, pozostałe to cos tam z wykładów z książki Pana Mirka tej niebieskiej oraz coś zapewne z Grębosza,
Co oczekuję - pomocy bo jeszcze został mi cały program do napisania (już guziki diody mam opanowane i się nimi bawiłem) zostaje adc, oraz sugestii co może inaczej narysować jakieś podpowiedzi co zmienić, na pewno jeszcze kilka kondensatorów filtrujących wpadnie, ale o tym zaraz....
schemat vs rzeczywistość jak wiecie (albo i nie) mam najnowsze na dzien dzisiejsze dziecko firmy atnel tzn programator ATB-USB-RS232 (ponownie dziekuje Panu Mirkowi za pomoc z instalacją o rozwiązaniem problemów)
Jakie plany??
Do świąt chcę zakończyć prace nad projektem i poddać go ocenie to w sumie tyle
We wtorek będę miał do dyspozycji oscyloskop to jeszcze wrzucę kondensatory do filtracji zasilania
Pytania??
W książce widzę co chwile uint32_t itp i za piernik nie wiem jak to interpretować w książeczce tego nie widziałem...
Czytając o preskalerze w książce czytam ze należy go dobrac, pierwsze jak uruchomiłem wszystko była zmiana częstotliwości procesora na 8MHz. Preskaler mam dobrać tak aby dla 10 bitowego przetwornika częstotliwość próbkowania była w przedziale 50-200 kHz, teraz czy celować bardziej w strone 50 czy w stronę 200? Jak dobrze rozumie to mam to liczyć w ten sposób
ftaktowania/preskaler = fpróbkowania
jezeli tak to
preskaler = 32 częstotliwość próbkowania 250 000
preskaler = 64 częstotliwość próbkowania 125 000
preskaler = 128 częstotliwość próbkowania 62 500
proszę o podpowiedzi i sugestie, pewnie znacznie więcej sie tego pojawi dziekuję, temat bd rozwijał