Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2026, o 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2013, o 21:16 
Użytkownik

Witam i o drogę pytam ...

Lekcja 15 z BlueBooka i FatFS.

Po długiej drodze kompilacji w nowym Toolchain'ie, udało się skompilować tę lekcję i wgrać do procka...
Komunikacja po UART'cie działa bez zarzutu.

Po wydaniu komendy "di0" uC zwraca rc=7,
po komendzie "di1" zwraca rc=1 ....
Przejrzałem cały dział dotyczący FatFS na elm-chan.org (oprócz języka japońskiego - bo nie znam) i nigdzie nie znalazłem opisu choćby najdrobniejszego błędów.

Próbowałem wyczytać coś z kodu, ale się poddałem.

Płytka to EVB microsense, karta podłączona jest przez 74hc125.

Procek na 5V ( na 3.3V też próbowałem) i tylko ten błąd wyskakuje.
ATMEGA32L, 18,432Mhz

Timer2 przeliczony na inną częstotliwość.

Podłączenie:
— PB7 -> SCK
— PB6 -> MISO
— PB5 -> MOSI
— PB4 -> CS

Uaktualnienia również wprowadzone.

Zdjęcie płytki:
Obrazek

EDIT

Użyte karty:

- MicroSD SanDisk 4GB + adapter Kingston
- MicroSD NOKIA 256MB + ww adapter (ta bardzo niedawno bez zarzutu działała z Petitem)
- SD SanDisk 2GB

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 gru 2013, o 22:44 
Użytkownik

Karta włożona była do tego ustrojstwa :)
W ramach sprawdzenia bezpośrednio do procka na 3.3V, ale reakcja była dokładnie taka sama więc nie tu jest problem ;)

Obrazek

Staram się nie popełniać takich błędów .. już ... :)

PostNapisane: 3 gru 2013, o 23:04 
Użytkownik

Może pomoże, jest to autorstaw p Mirka:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ogólnie mój datalogger tez nie działał na bibliotekach z Fatfs, ale w tej konfiguracji ruszł, miałem tez rs = -coś.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 08:07 
Użytkownik

Niestety po "dorzuceniu" kodu kolegi Paul'a Dirac zajętość pamięci wynosi 95% więc raczej nie ruszy :)

W tej chwili zależy mi na uruchomieniu tego na M32. Kiedyś, jeśli powstanie, docelowe urządzenie będzie mogło mieć M64 lub 128.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 09:30 
Moderator

najczęściej bo w 99% takich przypadków zawsze wina leży po stronie sprzętowej - a ludzie doszukują się zwykle problemów w bibliotekach które działają wszystkim na całym świecie. Co ciekawe - jak już komuś ruszy - w końcu ruszy to okazuje się że już dalej nie ma problemów.

acid3 - proponuję kup sobie to:

http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/micro-SD-adapter/38

albo zmontuj sam IDENTYCZNY czytnik wg schematu który podaję otwarcie - ale identyczny .....

a potem odpal przykład do FatFS z Bluebooka tylko weź po uwagę aktualizację:

http://atnel.pl/FatFS_aktualizacja.html

i nie ma że boli - zobaczysz że ruszy ;) a jak nie ruszy to skontaktuj się ze mną na skype i udowodnię ci że ruszy ... a potem już w każdym kolejnym przypadku będziesz wiedział co i jak

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

dodam, że ja FatFS'a swego czasu bardzo często używałem i to na przeróżnych prockach - także m644P, m1248p, m328p wiadomo m32 itp

zero problemów

PostNapisane: 4 gru 2013, o 09:41 
Użytkownik

Mirku, zapewne masz rację (jak zawsze), ale na razie wychodzę z założenia że powinno działać, dlatego że swego czasu na tej samej płytce i za pomocą Twoich bibliotek Petit z książki poszło. Nie że bez problemów, ale poszło i pięknie zapisywało na karcie (tej samej). Dlatego więc uważam że coś powinno zadziałać.

Jeśli chodzi i zakup. Chętnie kupiłbym wszystkie Twoje moduły i płytkę, ale nie ma takiej możliwości na razie.

Jeśli znajdę schemat loggera który robiłem to postaram się ponownie go złożyć na tej płytce i sprawdzić czy ruszy.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 09:46 

Sam testowałem na kilku płytkach/przejściówkach SD/microSD, za każdym razem była zgodność z schematem Mirka i działało na różnych kartach SD/microSD.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 09:52 
Użytkownik

No dobra, rzeczywiście może coś z połączeniami jest nie tak.
To schemat jak karta jest podłączona na mojej płytce.

Obrazek

PostNapisane: 4 gru 2013, o 10:38 
Moderator

acid3 napisał(a):
Jeśli chodzi i zakup. Chętnie kupiłbym wszystkie Twoje moduły i płytkę, ale nie ma takiej możliwości na razie

acid3 nie zrozum mnie źle, mi nie chodzi o to aby namawiać cię na siłę na zakup, zdaję sobie sprawę że to koszta, ale dlatego pisałem czy nie mógłbyś zrobić sobie takiego schematu jak mój. Jeśli masz 74LVC125 zaznaczam LVC a nie HC, pozbyłbyś się setek tych rezystorów z tego schematu bo jest ich tam na pęczki ... i mielibyśmy ten sam sprzęt do testów - żebym np mógł ci pomóc ....

tymczasem sam rozumiesz - jeśli borykasz się np w swoim przypadku z kłopotem sprzętowym to ciężko dojść co jest nie tak bo przecież możesz jeszcze po drodze coś nie tak robić czy to z kodem źródłowym czy z kompilacją itp ... a wtedy to już mamy równanie z 40 niewiadomymi :( i weź to prosto rozwiąż

to że wcześniej ci to działało rzeczywiście może świadczyć że sprzęt masz ok ... ale może równie dobrze świadczyć że wtedy przypadkowo działało a teraz nie chce - takich sytuacji jest mnóstwo w elektronice ...

na moje oko to kompletnie nie wiem po co ty na tych liniach wtryniłeś te rezystory i to aż ponad 500R ! :(

poza tym po co stosujesz bufory 74125 skoro i tak ich nie bramkujesz - są cały czas włączone :(

po ostatnie - obejdź bufor na linii MISO - podłącz go wprost do procka

no ale wiesz - to widać na moim schemacie i zamiast walczyć 1000 dni ja bym na twoim miejscu jednak spróbował sprawdzonego rozwiązania sprzętowego - tzn żeby sobie zrobić a nie kupić skoro masz części pod ręką i możliwość zrobienia.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 10:49 
Użytkownik

Mirku, nie ja robiłem i projektowałem tą płytkę, zdjęcie jest w pierwszym poście.

W momencie zakupu tej płytki nie miałem pojęcia że istniejesz. Dopiero później kupiłem Twoje książki i poszedłem we właściwym kierunku. Np zmieniłem AS na Eclipse ..... Płytki na razie nie zmienię bo to jest duży koszt. A sklep z elektroniką żeby coś sobie kupić (pojedyncze sztuki) jest ok 100km. W TME więcej będzie przesyłka wynosiła niż elementy.

Cały czas się podpieram że Petit działał i właśnie próbuję tamten projekt złożyć do kupy i sprawdzić jeszcze raz.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 10:54 
Moderator

acid3 - poczekaj poczekaj - ale hmm może ja czegoś nie rozumiem a ty cały czas piszesz jakbym cię namawiał do zmiany zestawu. Broń boże tak nie jest - masz go to spokojnie na nim działaj ;)

ja tylko piszę albo może teraz jaśniej zadam pytanie - czy nie masz możliwości sam sobie zrobić małej płyteczki ? takiego modułu z kartą ?

czy ty podajesz schemat tego co masz na tym swoim zestawie ? sorki że tak dopytuję ale po prostu się nie orientuję więc mogę też przez to nieprecyzyjnie pisać za co przepraszam.

PostNapisane: 4 gru 2013, o 10:58 
Użytkownik

nie mam możliwości zrobienia (wytrawienia) płytki. Jedyne co mogę zrobić to coś na stykówce jeśli akurat będę miał potrzebne elementy.

Rozumiem, że mnie nie namawiasz, ale sam wiem że byłoby znacznie prościej.

Tak, ten schemat który widać wyżej jest z dokumentacji zestawu który widać w pierwszym poście.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

I w zasadzie może nie napisałem tego od razu, ale byłbym bardzo wdzięczny za opis kodów błędów jakie zwraca FatFS. Jeśli byłoby coś takiego to o wiele łatwiej szukać dziury w całym. Na czacie SunRiver coś mi podpowiedział, ale za chwile potem pojawił się błąd rc=3 i jestem znowu uziemiony bo nie mam pojęcia gdzie szukać.

W kwestii połączeń. Nawet na tej płytce (czy na każdej innej) mogą być problemy z połączeniami. Sam byłem ofiarą uszkodzonych kabelków, ale staram się jak mogę eliminować takie "zagrożenia".

PostNapisane: 4 gru 2013, o 11:06 
Moderator

acid3 napisał(a):
ale byłbym bardzo wdzięczny za opis kodów błędów jakie zwraca FatFS

ale to nie ma co być wdzięcznym tylko trzeba zajrzeć do pliku nagłówkowego odpowiedniego i lekko przeanalizować kod ...

ja czuję - że DUŻYMI krokami zbliża się chyba konieczność zrobienia przeze mnie kociego poradnika :lol: do tego tematu do książki jako uzupełnienie

Zajrzyj na PW

PostNapisane: 4 gru 2013, o 11:16 
Użytkownik

Wczoraj, Sun tak mi też podpowiedział i próbowałem ... ale za cienki jeszcze jestem w uszach ....

W poradniku powiedziałeś że Ty też jesteś początkujący ...... To jeśli tak to ja dopiero planuję nauczyć się pisać .... abecadło ... ;)

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Znalazłem Return Code w ff.h ........
Hurra ......... :)
...............
.................
.................. i dalej nic nie wiem :)

KOD - The physical drive cannot work

Pomimo tego, że rozumiem tyle - Dysk fizyczny nie może pracować ... to niewiele mi już teraz mówi

PostNapisane: 4 gru 2013, o 11:58 
Moderator

acid3 napisał(a):
Dysk fizyczny nie może pracować ... to niewiele mi już teraz mówi

dużo ci to mówi ;) tylko jeszcze o tym nie wiesz - taki komunikat wskazuje właśnie na problemy sprzętowe

PostNapisane: 4 gru 2013, o 12:36 
Użytkownik

A to jest projekt dataloggera z PetitFS
a to jest powód dlaczego wydawało mi się że powinno być OK ....

na lcd widać tylko zera bo nie podłączałem ani rtc ani ds18b20, tylko do sprawdzenia karty.

Podłaczenia takie same.

Ostatnio edytowano 4 gru 2013, o 15:24 przez acid3, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 gru 2013, o 15:16 
Użytkownik

miałem podobny problem z tym FAT_FS : topic3624.html .. Tylko że nie mogliśmy dojść z panem Mirkiem o co chodzi to musiałem wysłać cały zestaw ATB do Szczecina

PostNapisane: 4 gru 2013, o 15:18 
Moderator

programek napisał(a):
Tylko że nie mogliśmy dojść z panem Mirkiem o co chodzi to musiałem wysłać cały zestaw ATB do Szczecina

To może przypomnisz co się okazało na końcu ? czy ci firma już nigdy nie odesłała ATB ? :lol:

PostNapisane: 4 gru 2013, o 15:23 
Użytkownik

Właśnie, co było źle ?

PostNapisane: 4 gru 2013, o 15:46 
Użytkownik

Cytuj:
czy ci firma już nigdy nie odesłała ATB ?

odesłała :)

Cytuj:
Właśnie, co było źle ?

problem był trochę głupi. brakło tych dwóch linijek w kodzie w bluebooku:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a mój zestaw przewędrował całą Polskę... heheheh

PostNapisane: 4 gru 2013, o 23:22 
Użytkownik

acid3 - rozwiązałeś problem? Mam taką płytkę, to mogę coś jutro sprawdzić :)

PostNapisane: 5 gru 2013, o 08:05 
Użytkownik

Niestety nie. Na filmiku który dodałem pokazuje że z Petitem działa. Wczoraj pomyślałem, że poprawki które naniosłem do nowego toolchain'a mogą być złe (Kepler) i odkopałem indygo z win-avr 2010 (chyba nawet z Mirkowej płyty) i też nic nie działa. Różnica jest tylko taka, że teraz mam kod rc=7 . Tak, że na razie stoję w miejscu.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:13 
Użytkownik

A więc tak....

RC=7

Nie wiem czy to istotne ale kwarc mam inny - 18 432 000 (11 059 200 koty mi zjadły), ale Timer został przeliczony, USART działa poprawnie. Sprawdzałem na wew. 8 Mhz i dokładnie to samo było ( USART 19200 ).

Po podpięciu adaptera SD firmy Atnel ... dalej wszystko zachowuje się dokładnie tak samo.
Nie podłączyłem tylko pinów CD i PWR bo nie doczytałem się gdzie miałbym je podłączać.

Oczywiście próbowałem uruchamiać uC i na 3.3 i na 5V.

Programator USBASP mam odłączony.

Pozwoliłem sobie jeszcze potestować zmianę strony kodowej z 932 na 1250 i 852. Nie przyniosło to żadnego efektu.

Pomyślełem że może M32 umarła sobie leżąc już dłuższy czas i nic nie robiąc (MKAVR_calculator wykrywa bez problemu) i zmieniłem na leżący obok niej 644PA. Poprawiłem Timer i USART i dalej dokładnie to samo.

Również sprawdzałem napięcia 3.3v i 5V oraz na wew 8Mhz.

Za każdym razem, z każdą zmianą sprawdzałem i na adapterzeSD i na wbydowanym gnieździe.

Sprawdzałem na 2 kartach microSD - 256MB NOKI, 4GB SanDisk

Ponownie przed chwilą podłączyłem na szybko projekt z Petitem i obie karty działały poprawnie ( znaczy obie zostały zobaczone przez uC, na jednej był logger.txt na drugiej nie i uC o tym poinformował )

Dodam jeszcze raz, że sprawdzałem i na Indygo z winAVR i na Keplerze z AtmelToolchain

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:19 

acid3 napisał(a):
Po podpięciu adaptera SD firmy Atnel ... dalej wszystko zachowuje się dokładnie tak samo.
Nie podłączyłem tylko pinów CD i PWR bo nie doczytałem się gdzie miałbym je podłączać.

Popatrz na schemat
http://atnel.pl/Upload/image/microSD_Ad ... chemat.jpg
I wytłumacz dlaczego nie podłączyłeś PWRa?

CD, to po prostu CARD Detect czyli zworka w slocie mówiąca ;) że karta jest wsadzona.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 20:21 
Użytkownik

OK, rez .... dalej nie wiem gdzie go podłączyć

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Z tego co pamiętam z ksiązki to jest programowe włączanie i wyłączanie karty, a z tego Mirek zrezygnował. Chyba że coś z ksiązki zrozumiałem.

------------------------ [ Dodano po: 24 minutach ]

Zgodnie z podpowiedzią kolegi Rezasurmar zwarłem PWR do masy i .... dalej jest dokładnie to samo

PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:08 

Ech, nie mam microSD by ci sprawdzic, ale na wbudowanym slocie i bibliotekach z książki działa. Weź no rzuć tym na dzień/dwa i rozepnij wszystko, stwórz goły nowy projekt z zadaniem z kartą SD i zacznij od Nowa.

PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:10 
Moderator

acid3 napisał(a):
to jest programowe włączanie i wyłączanie karty, a z tego Mirek zrezygnował. Chyba że coś z ksiązki zrozumiałem.

no chyba coś MOCNO źle zrozumiałeś ;) - to ja dorabiam specjalnie żeby zwiększyć niezawodność pracy z kartą możliwość sterowania programowo jej zasilaniem i piszę o tym i tworzę przykładowe kody gdzie pokazuję jak i pokazuję zalety ....

a ty piszesz że ja z tego zrezygnowałem ? dżizes :shock:

może sięgnij jeszcze raz do książki - o ile mówisz o Greenbooku ?

Bo w Bluebooku - oczywiście wyłączyłem sterowanie zasilaniem - ale tylko z uwagi na to aby uprościć wszystko i dać szansę na testowanie przykładów z książki wszystkim którzy nie mają takiego fiuczeru, wszystkim którzy nawet nie wiedzą że takie coś można i warto robić ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:43 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
o ile mówisz o Greenbooku

Włąśnie o BlueBooku mówię ... Lekcja 15 Fat Fs + uaktualnienie

PostNapisane: 6 gru 2013, o 07:30 
Użytkownik

no to już chyba wiem czemu zwraca rc=7. Nie podpiąłeś pinów WP i CD. Na stronie 341 w bluebooku masz to opisane..

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 gru 2013, o 10:26 
Użytkownik

A więc od początku.

Kolega programek zwrócił mi słusznie uwagę na piny CD i WP ... i to było problemem.

Skąd takowy problem się wziął?
Ano stąd, że się nie uważnie czyta co jest napisane jak wół. W moim odczuciu rozdział o FatFS z BB przeczytałem wystarczająco dokładnie, ażeby wziąć się za uruchamianie tegoż ustrojstwa. Okazało się jednak, że o ile to co było w miarę na początku rozdziału rzeczywiście przeczytałem dokładnie ( piny MOSI MISO SCK CS ) to dalej już nie koniecznie. W dalszej części było bardzo dokładnie opisane jak wygląda sprawa z pinami CD i WP i wystarczyło przeczytać trochę dokładniej. Nie, żeby nie było JA TO CZYTAŁEM, ale ... ale wrodzony upór mówił mi głosem głośniejszym niż głos rozsądku - " w Petit'cie działało to i tu musi na tych samych połączeniach działać". Mój własny upór był powodem dla którego nie działało nic ...

A jak to w życiu bywa, jak Mirek napisał że musi działać to musi. Silnych nie ma.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i przykro mi z powodu Waszego straconego czasu przez moją własną głupotę....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1