Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 mar 2026, o 22:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: tranzystor npn
PostNapisane: 20 lis 2013, o 23:47 
Użytkownik

Witam!
Mam otóż taki problem. Potrzebuję atmegą 8 wysterować zwykłą żaróweczkę 5V. Posiadam tranzystor npn BC337.
Bazę podłączam do pinu PD4, dołączam rezystor 2,2k Ohm, emiter zwieram z masą układu, jeden koniec żaróweczki do zewnętrznego +5V Vcc (masa logiki i zewnętrznej baterii są zwarte) a drugi do kolektora.
Ustawiam porty:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I gdy w ten sposób steruję tranzystorem przełączając stan wysoki stan niski żaróweczka nie świeci (na 100% sprawna). Natomiast o dziwo na voltomierzu miedzy moim Vcc a kolektorem jest ładne 5V. O co chodzi? Przy poprzednim projekcie podobnie korzystałem z tego tranzystora i wszystko działało poprawnie a teraz zgłupiałem, nie wiem, może czegoś mi tu brakuje?
Proszę o pomoc!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 23:50 
Moderator

ale upewnij się albo nas czy podłączasz do właściwego pinu bo w kodzie widać

PORTD za to już w przesunięciach PB4 ... oczywiście to nie przeszkadza - będzie działać na PORTD bo i tak czy PB4 czy PD4 to = 4

ale może jednak bazę podłączyłeś fizycznie do PB4 ;) ?

poza tym jeśli to NPN to chyba Z_ON powinno być ustawianie stanu wysokiego a nie niskiego - zgadza się ?

PostNapisane: 21 lis 2013, o 00:06 
Użytkownik

Przepraszam za te błędy, baza fizycznie jest na pewno PD4, stan niski/wysoki również pomyliłem kopiując z programu tutaj, już późna godzina...
Czyli:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 00:19 
Moderator

no i to powinno dobrze działać z tranzystorem NPN o ile są dobre połączenia i sprawny tranzystor

PostNapisane: 21 lis 2013, o 00:25 
Użytkownik

antheri napisał(a):
Natomiast o dziwo na voltomierzu miedzy moim Vcc a kolektorem jest ładne 5V. O co chodzi?
jeśli pomiędzy kolektorem tranzystora npn i VCC jest 5V różnicy potencjału to znaczy że kolektor do VCC nie jest podłączony... chyba kolega miał na myśli coś innego.
Podaj 5V na baze (przez rezystor) ewentualnie sprawdź napięcie baza emiter żeby wykluczyć najpierw uszkodzenie samego tranzystora :)

PostNapisane: 21 lis 2013, o 06:28 

antheri napisał(a):
Natomiast o dziwo na voltomierzu miedzy moim Vcc a kolektorem jest ładne 5V.
Jeślii Vcc=5V i faktycznie masz różnice Vcc-Uc=5V to znaczy że kolektor masz zwarty do masy, żarówka jak jest na 5V to powinna świecić no chyba, że wydaje Ci się że jest podłączona lub sprawna. A masz jakąś różnicę napięć miedzy kolektorem a emiterem (masą). Pokaż jak to zmontowałeś.

PostNapisane: 21 lis 2013, o 21:24 
Użytkownik

Sprawdziłem jeszcze raz kable i kod, działa ale nie do końca... Posłużę się tutaj schematem Pana Mirka, mam identycznie, nawet dioda ta sama, tylko w wersji z żarówką zamiast cewki i diody jest żarówka a w wersji z wentylatorem jest dioda no i wentylator.
Za Vcc odpowiednio dla żarówki przyjmuje 5V, natomiast dla wentylatora 12V (komputerowy z radiatora).
U mnie pin na atmedze to PD4:

Obrazek

Dla 5V napięcie mierzone między Uc a Vcc to 3,75V a dla 12V między Uc a Vcc jest niecałe 6V.
Żarówka jest 6V dlatego może nie było z nią żadnego efektu, natomiast wentylator na 6V pracuje ale bardzo wolno... czyli też źle.
Skąd taki spadek napięcia?

EDIT: schemat z żarówką przed chwilą sprawdzany działa poprawnie dla Vcc= 12V... czyli (prawie 6V jak mierze)
nóżka procka PD4 idealny stan wysoki 4,8V... moge jeszcze wymienić tranzystor ale ten był sprawny

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

Problem rozwiązałem przed chwilą, okazało się że pomyliłem kolektor z emiterem, tyle że w takim razie jak teraz patrze to jest błąd w dokumentacji... Dziękuje wszystkim!

PostNapisane: 21 lis 2013, o 21:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wstaw zamiast żarówki diodę + rezystor, zobacz jakie wtedy będziesz miał Uce, tranzystor sprawdzałeś/zmieniałeś?

PostNapisane: 22 lis 2013, o 06:32 

antheri napisał(a):
tyle że w takim razie jak teraz patrze to jest błąd w dokumentacji
W jakiej dokumentacji jest błąd?

PostNapisane: 22 lis 2013, o 18:33 
Użytkownik

moze dokumentacje wzial nie tego producenta i z tąd ta roznica

Strefa czasowa: UTC + 1