Sprawdziłem jeszcze raz kable i kod, działa ale nie do końca... Posłużę się tutaj schematem Pana Mirka, mam identycznie, nawet dioda ta sama, tylko w wersji z żarówką zamiast cewki i diody jest żarówka a w wersji z wentylatorem jest dioda no i wentylator.
Za Vcc odpowiednio dla żarówki przyjmuje 5V, natomiast dla wentylatora 12V (komputerowy z radiatora).
U mnie pin na atmedze to PD4:

Dla 5V napięcie mierzone między Uc a Vcc to 3,75V a dla 12V między Uc a Vcc jest niecałe 6V.
Żarówka jest 6V dlatego może nie było z nią żadnego efektu, natomiast wentylator na 6V pracuje ale bardzo wolno... czyli też źle.
Skąd taki spadek napięcia?
EDIT: schemat z żarówką przed chwilą sprawdzany działa poprawnie dla Vcc= 12V... czyli (prawie 6V jak mierze)
nóżka procka PD4 idealny stan wysoki 4,8V... moge jeszcze wymienić tranzystor ale ten był sprawny
------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]Problem rozwiązałem przed chwilą, okazało się że pomyliłem kolektor z emiterem, tyle że w takim razie jak teraz patrze to jest błąd w dokumentacji... Dziękuje wszystkim!