Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 lip 2025, o 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: IR_pilot AIWA
PostNapisane: 18 lis 2013, o 11:04 
Użytkownik

Witam
Rozgryzam właśnie pilot od wieży który będzie miał za zadanie sterować dodatkowo kilkoma urządzeniami w pokoju , prosiłbym aby koledzy sprawdzili mój tok rozumowania bo póki co mam drobne problemy z uruchomieniem "biblioteki" do jego obsługi. Jeśli dobrze myślę jest to kodowanie typu SPACE? Zacząłem obsługę tego pilota robić na bazie dekodowania SAMSUNG z GB ale póki co nie chce to działać :(. Wydaje mi się że ta ramka ma coś podejrzanie sporo bitów a nie wygląda na to żeby sekwencja się powtarzała ... Nie mogę pojąć jej konstrukcji...
Oto zrzuty z wyjścia TSOP'a :
Cała ramka
Obrazek
Początek ramki +zmierzony nagłówek
Obrazek
Koniec ramki
Obrazek
Nośna
Obrazek
Przerwa bit 0
Obrazek
Przerwa bit 1
Obrazek
Cała ramka powiększona:
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A podejrzanie dużo to ile? Ja dekodowałem ramkę swojego pilota od TV Panasonik. Tam dane to 48bitów. 3 pierwsze bajty to PREDATA wydaje mi się, że jest to identyfikator sprzętu, trzy kolejne bajty to kody klawisza z zaszytym autorepetem. Tak że "dużo bitów" to pojęcie względne.

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:09 
Użytkownik

to by się zgadzało u mnie też jest 48 bitów a potem wysyłany jest co jakiś czas jakby nagłówek + 1 bit

PostNapisane: 18 lis 2013, o 12:36 
Moderator

krzysztof napisał(a):
to by się zgadzało u mnie też jest 48 bitów a potem wysyłany jest co jakiś czas jakby nagłówek + 1 bit

Po pierwsze spróbuj znaleźć ten pilot na lirc.org/remotes albo chociaż jakiś podobny żeby się np zorientować ile ma bajtów PREDATA w ramce ;)

jeśli nie znajdziesz to spróbuj sam obserwować - pewnie pierwsze nie będą się zmieniać przy dowolnym klawiszu a tylko ostatnie będą się zmieniać. Jeśli na końcu będą się zmieniać dwa bajty to jeszcze może być tak że jest tak jak w samsungu - że leci jeden a drugi to jego zanegowana postać w celu kontroli poprawności ramki

a to na końcu po przerwie takiej dziwnej to nie jakiś dodatkowy bajt - tylko wygląda to na sygnał REPEAT

bo tak jak pisałem w książce niektóre piloty gdy trzymamy wduszony klawisz - cały czas emitują te same ramki co określoną przerwę. Sony nawet często emituje dwie albo trzy całe ramki takie same i przerwa i znowu

natomiast takie jak np JVC zamiast kolejnych pełnych ramek emitują zawsze taki sam sygnał REPEAT ... ja tego nawet nie oprogramowywałem - trzeba by zrobić to samemu jeśli się uprzeć i jeśli to koniecznie potrzebne ??? bo często pilotem tylko krótko coś robimy na zasadzie WŁĄCZ / WYŁĄCZ .... wtedy REPEAT nie jest potrzebny

ale jeśli już np mamy hmmm przykładowo trzymać dłużej żeby rozjaśniać światło no to TRZEBA by było oprogramować ten REPEAT .... albo jednak (ja tak zwykle robiłem) ;) pójść na łatwiznę i wziąć jeśli można jednak standardowy pilot RC5 ... który zawsze ładnie działa i emituje kolejne ramki a do tego nadaje ładny TOGLE bit dzięki któremu działa śliczny mechanizm zliczania ramek w bibliotekach z GreenBooka

jeśli zaś MUSISZ mieć tego pilota - i MUSISZ obsługiwać dłuższe wciśnięcia to trzeba sobie dorobić programową obsługę tego sygnału REPEAT. Np gdy odbierze się pierwszą ramkę to później procek ew czeka na REPEAT i realizuje funkcję wyzwalaną przez ramkę która ostatnio nadleciała. Coś w tym stylu trzeba zrobić

Strefa czasowa: UTC + 1