Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 5 cze 2025, o 23:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 17 lut 2013, o 16:15 
    Użytkownik

Witam

Mam pytanie co do Środowiska Eclipse. Używam Galileo z niebieskiej książki , wszystko zainstalowane wg instrukcji ( instalacja , tworzenie nowych projektów itp. to co na filmie ) Programator podpięty to STK200 pod LPT1 , zestaw uruchomieniowy ZL2AVR z ATmega 8 kwarc 8 Mhz

1 Jak kompiluje program a potem go wgrywam do procka za pomocą Eclipse to aby sprawdzić program jak działa na zestawie uruchomieniowym muszę odłączyć na chwile zasilanie zestawu i włączyć ponownie aby program zadziałał ... i to przy różnych programach czy swoich czy z książki . Przycisk RESET też niestety nie pomaga... W Bascomie tego problemu nigdy nie było . Wszystko zawsze ustawione pod Atmege 8 i kwarc 1 MHZ wewn. lub 8 zewn.

2 Podczas wgrywania programu który nie posiada błędów po kompilacji (różnych programów z książki też) często muszę klikać parę razy aby wgrał się do procka bez błędów w weryfikacji tzn . taki błąd mi wyświetla na końcu :

"
    avrdude: verifying ...
    avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0480
    0xca != 0xff
    avrdude: verification error; content mismatch

avrdude done. Thank you. "

3 Pytanie do programu , chciałem aby w programie wartość ADC np. 241 była wyświetlana w dolnym wierszu jako wartość w Voltach np. 241 pod spodem 1,2 V

Zmienna będzie przecinkową czyli Float tak to rozumiem samo obliczenie powinno być takie jak w umieszczonym programie hm ? Teraz jak " przywiązać " wynik Volty żeby wyświetlał się na LCD zgodnie ze zmianą wartości ADC

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 17 lut 2013, o 17:39 
    Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

1. W oknie wyboru programatorów masz na dole takie coś:
    State of Parrel Port lines after AVRDude Exit
    /Reset Line
    ( ) restore
    ( ) activeted
    (o) deactivated

Wybierz 3.

2. Może masz długi kabel i prędkość jest za duża. W okienku wcześniej jest takie coś Bit State change delay. Wpisz np. 10.

3. Jak chcesz mieć float (co zajmuje dużo pamięci programu) to np. tak:
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 17 lut 2013, o 22:00 
    Użytkownik

Ustawiłem to co napisałeś pod 1 i pod 2 niestety dalej nie działa... Reset sprzętowy dalej nie reaguje ... a ten błąd dalej "wywala" kabel od LPT do programatora to skrętka internetowa około 1,2 m długości. Pomogła by zmiana programatora na USB ASP czy jakoś tak ?

Co do 3 będę miał chwilkę czasu jutro zobaczę co i jak

PostNapisane: 18 lut 2013, o 11:12 

Jeśli chodzi o trzymanie linii reset przez programator to wypróbuj jeszcze MkAvrCalculator. Wersja demo obsługuje atmegę8.
    Kabel rzeczywiście jest długi. Próbowałeś dłuższe czasy? Niektórzy dodają tuż przy procesorze (albo wtyczce ISP) kondensator 470pF pomiędzy linie SCK i GND.

PostNapisane: 23 lut 2013, o 14:21 
    Użytkownik

Ruszył w końcu Reset sprzętowy ale dalej mi "wywala" błąd przy wrzucaniu wsadu do procka... przez co programy nie działają poprawnie...

Jest jakiś inny program żeby wrzucić sam wsad ?

W Bascomie nigdy nie miałem żadnych problemów a używam tego samego programatora....

Wiem że Float do duża zmienna czy jest jakaś inna mniejsza zmienna która obsługuje liczby zmiennoprzecinkowe ? Wpisałem w programie to co napisałeś raz zadziałało jak trzeba , później już nie ale to pewnie wina tego błędu przy programowaniu...

Jak zrobić żeby pisało np. 2,54 i końcówka V jako Volt ? Próbowałem lcd_str(buffer, "V"); ale pokazuje błąd

PostNapisane: 23 lut 2013, o 14:47 

W eclipse w panelu głównym AVRDude/Programmer jest jeszcze drugie okienko niby do JTAG ICE Bit Clock, ale powoduje to dodanie do poleceń -Bxxx. Wpisz tam 10 albo więcej i wypróbuj. Do programowania możesz jeszcze wypróbować AVRStudio 4.19 http://www.atmel.com/tools/STUDIOARCHIVE.aspx

PostNapisane: 25 lut 2013, o 23:28 
    Użytkownik

Sprawdziłem dalej wywala błąd , zamówiłem programator USBasp zobaczymy może akurat . CO do AVr studio na-razie jeszcze poczekam bo eclispe mi się dość spodobało ;) Jak dalej nic nie ruszy to przerzucę się na AVR STudio

PostNapisane: 26 lut 2013, o 13:16 
    Użytkownik

Z Usbaspem nie będziesz miał problemów ... bardzo ładnie działa

PostNapisane: 11 mar 2013, o 23:44 
    Użytkownik

Mam już USBasp trochę się z nim namęczyłem żeby odpalić ale w końcu zadziałał , programuje i reset sprzętowy też działa nie wywala błędów .

Mam pytanie dlaczego w Eclipse przy Procku Atmega 8 i kwarcu 1 MHZ wewnętrzny programowanie do procesora przes USBasp (zwarta zworka SLOW SCK , zasilanie układu z zasilacza zestaw ZL2AVR) trwa u mnie długo tzn. około 60 s ...

" Writing | ######### | 100% 34.39 s "

"Reading | ###| 100% 25.61s "

TO juz STK 200 na LPT był szybszy ...

PostNapisane: 12 mar 2013, o 00:17 
    Moderator

A po co ci ten 1MHz i to jeszcze kwarc ???? pomyślałeś ? - poza tym jaki masz USBASP ?

poza tym po co zworka SLOW SCK jak można bez niej ?

jak ? to proszę .... obejrzyj poradnik

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

i nie pisz że USBASP programuje m8 w 60 sekund

PostNapisane: 14 mar 2013, o 01:16 
    Użytkownik

W poprzednim poście źle napisałem chodziło mi o Atmega 8 z ustawionym wewnętrznym oscylatorem na 1 Mhz . z zwarta zworką na "Slow SCK" programator kupiony na alle... firmy Propox . com . Miałem dziś chwile po testowałem wszystko .

Co do Eclipse jak mikrokontroler jest ustawiony na wewn. oscykator 1 Mhz i zwarta jest zworka w programatorze USBasp to u mnie programowanie trwa 34 s jak wspomniałem wcześniej i weryfikacja koło 25 s ciekawe czy na innych programatorach USBasp też tak jest ? Jak zdejmę zworke to jest błąd RC -1 .

Jak mikrokontroler jest ustawiony na zewnętrzny kwarc np. ja mam 8 Mhz i otrzywiście zdjęta zworka "SLOW SCK" to wszystko trwa sekundy .

Co do MK AVR CAlculator b.fajny program przy ustawionym mikrokontrolerze na wewn. oscylator 1 Mhz i zdjętej zworce "Slow SCk" (Auto speed SCK) też wszystko trwa sekundy jednak gdy ją znów założę programowanie trwa około 20 s. ktoś z was też tak ma ?

Tak z ciekawości czy jest jakiś HELP taki jak do bascoma z komendami różnymi opisanymi tylko że do Eclipsce do AVR ? Żeby np było opisane jak działa " dtostrf " itp. ?

Ps. Mirekk36

Fajne filmy przydatne przeglądnąłem kawałkami , dobry tekst z obieraniem skrętki zębami ;) ja sam też takich używam tylko że skrętki 6 kategorii są nieco grubsze i sztywniejsze lepszy styk jest .

PostNapisane: 14 mar 2013, o 09:50 
    Moderator

Panowie Panowie ...... bo powtarzacie jakieś mityczne wieści ...... normalnie - aż coś mnie trafia gdy ktoś pisze, że "kupiłem usbasp z allegro i programowanie ze zworką SLOW_SCK trwa na atmega8 pół minuty, albo minutę a na atmega32 to aż kilka minut" :( ..... no to kupujcie dalej takie kocie wersje programatorów .... ale nie piszcie proszę, że USBASP działa tak WOLNO .... bo nie działa wolno - dobrze zrobiony USBASP działa BARDZO SZYBKO ....

żaden, podkreślam ŻADEN porządny USBASP nie programuje całego wsadu do procka ATmega8 30 sekund !!! albo kilka minut

w końcu postanowiłem się z tymi MITAMI rozprawić proszę bardzo poniżej programator USBASP

Obrazek

http://atnel.pl/programator-atb-usbasp.html

a jeszcze niżej kolejne TESTY - ale UWAGA! ..... widać na zrzutach ekranu że taktowanie procka jest 1MHz i w związku z tym ustawiona jest i działa PROGRAMOWA zworka SLOW_SCK w programie MkAvrCalculator .... (dzięki temu my nawet nie wyposażamy programatora w sprzętową zworkę SLOW_SCK .... są tylko pady na PCB na nią gdyby ktoś się uparł i na siłę chciał jej używać - to może sobie wlutować - ale po co ?

1. ZAPIS pełnego wsadu do procka ATmega8 - widać CZAS - 2,61 sek ! przy programowym SLOW_SCK!

Obrazek

2. ZAPIS plus WERYFIKACJA pełnego wsadu do procka ATmega8 - widać CZASY

Obrazek

3. ODCZYT pełnego wsadu z procka ATmega8 - widać CZAS

Obrazek

więc proszę na podstawie tego że ktoś zakupił jakiś koci programator USBASP z alledrogo - nie opowiadajcie jakie to programatory USBASP są powolne ok ? ;)

PS... czy to oznacza, że TYLKO nasz programator jest jedynie najlepszy ??? NIE ..... wielu ludzi sobie buduje go we własnym zakresie i też działa tak szybko ..... nie ma wyjątków. Można też kupić innych firm taki programator - ale niestety na alledrogo to jest istne LOTTO ....

PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:50 
    Użytkownik

Odświeżam temat.

Miałem chwilkę czasu i znów zabrałem się za AVr . Dalej wyskakuje mi błąd weryfikacji w Eclipse oraz nawet MkAVR Calulator i to w każdym użytym programatorze STK 200 oraz UsbASP ... Nie mam pomysłu czemu tak się dzieje .. próbowałem z tym co piszecie wcześniej z prędkościami z opóźnieniami i dalej nic .. Zauważyłem że im dłuższy program tym częściej wywala błąd .. irytujące..

Dziwnę bo tak jak pisałem wcześniej w bascomie nie miałem żadnych problemów , nie wiem może wina mojego komputera ma jakieś 7 lat hm ostatnio źle mi działa zgrywanie większych plików między dyskami , między partycjami..

PostNapisane: 19 lis 2013, o 22:33 
    Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

No i tu moze jest rozwiązanie. Może pliki są uszkadzane przez zaśmiecony system?

Nie warto postawić na nowo?

PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:11 
    Użytkownik

Te tak myślałem że to windows ale też nie to.. Xp zostawiłem po staremu ale postawiłem na innym dysku świeżego Windowsa 7 Pro 64 bit i dalej to samo jest nawet gorzej.. Może wina leży w samym komputerze bo mam np tak że uruchomiłem STK200 pod win7 a po paru włączeniach komputera znów nie działa ... Z dyskami mam tak że jak przegrywam jakieś większe pliki po parę Gb między partycjami i między dyskami to jeden plik się godzinami zgrywa... a czasem wogule transfer spada do 0 .

"Walczyłem z tym dziś ze 2h i dalej nic .. wr zmieniałem procka mam dwie Atmegi 8 , próbowałem też z kwarcem 8 Mhz dalej nic ..

Myślałem też że zasilacz sieciowy jest zły ale zmieniłem na inny i dalej nic . Mój zestaw do ZL2AVR

Strefa czasowa: UTC + 1