Witajcie.
5 dni temu dotarła do mnie blue książka i programator. W wolnych chwilach siedzę, czytam i dłubie na płytce stykowej. Elekronicznie nie ma problemu. Ale programowo....
No nie jest lekko

W każdym razie nauczyłem sie kilku rzeczy, które mi radoche wielką sprawiają. Umiem zapalać ledy, migać nimi, umiem sprawdzić czy przycisk jest wciśnięty a jesli jest to coś tam sie zawsze dzieje (miga, brzęczy itd.)

Totalne podstawy.
aha... przycisk... no właśnie. Trafiłem na mur, którego od dwóch dni nie mogę przebić.
Wymyśliłem sobie taką rzecz:
Do atmegi podłączone są dwie diody i przycisk. LED1, LED2 i P1
Jeśli nacisnę P1 to na 10 sekund zapala się LED1 (niezależnie od tego czy nadal trzymam P1 wciśnięty czy nie)
Jeśli w ciągu tych dziesięciu sekund puściłem P1 to LED1 gaśnie a po 1,5 sekundy zapala się LED2 i świeci 5 sekund.
Jeśli puściłem P1 po tych 10 sekundach świecenia LED1 to nie dzieje się nic a kolejne naciśnięcie P1 znów zapala LED1 na 10 sekund itd.
I powiem Wam, że nie mam w ogóle koncepcji jak się do tego zabrać. Kombinowałem pętlami, delayami, warunkami, break`ami ale jakos nie mogę nawet wpaśc na pomysł jak to zrealizować.
Moja prośba jest taka, żeby ktoś mnie tylko nakierował (biorąc pod uwagę mój level: ultra początkujący) na to jak by sie za to pi razy drzwi wziąć. Czego użyć (programowo oczywiście). A może rzuciłem się na zbyt głęboka wodę póki co ?