Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lut 2025, o 22:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2013, o 16:49 
Nowy

Witam otoz zbudowalem sobie uklad z atmega1284pu napisalem program wyswietlacz podlaczylem do porta(data) i portuc (command).
i nic sie nie wyswietla na wyswietlaczu aby byc pewnym czy moze zle napisany jest program do sprawdzenia wzialem plik hex z płyty ksiązki Pana Mirosława wrzucilem na Atmega32 i też głucho. Już siedze ktorys dzień kombinuje i kombinuje i rece opadaja a zapał opada ;(. Aby nie konwertowac sygnalow calosc zasilam 3,3V napieciem. Rezonator 18Mhz ( moze zmienic na 10mhz? :|). Co mogę takiego robić źle.

Dodam że caly czas mnie zastanawia a nie potrafię się doszukać gdzie mam wpiac "IC_BL_E"(ponieważ na wystwietlaczu nie ma takiego wyjscia) doszukujac sie po internecie i tak ta linia nie ma wplywu (chyba:|) na wyswiwetlanie.

Każdej rady od państwa wyslucham co sprawdzić albo jak się za to wziąść krok po kroku, ponieważ już zaczeło brakować mi pomysłow :-(.

Z gory dziękuję za każda pomoc ;-)

PS: dodam ze zauwazylem także dziwny objaw tzn: gdy multimetrem staram się zmierzyć f na rezonatorze to wtedy procesor tak jakby przestaje działać tzn widze na amperomierzu z zasilacza laboratoryjnego ze przestaj płynąć prąd :-P do pewnosci wymienilem kwarc ale dalej to samo ;-(

Dodam jeszcze że posiadam dokladnie taki wyswietlacz:
http://propix.com.pl/pl/p/LCD-4.3-TFT-SSD1963/165

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2013, o 16:57 
Użytkownik

Sprawdzenie poprawności układu rozpoczynasz od najprostrzych rzeczy:
1. Czy układ jest prawidłowo zasilany, czy wykrywa Ci procesor w MkAvrCalculatorze?
2. Czy prawidłowo podłączyłeś zasilanie wyświeltacza? ( najlepiej jakbyś zamieścił schemat podłączenia)
3. Czy przestawiłeś fusebity w procesorze?
4. W pliku nagłówkowym należy zdefiniować jakich pinów procesora używasz do podłączenia procesora. Czy zrobiłeś to?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 paź 2013, o 17:10 
Nowy

1.tak układ jest prawidłowo zasilany dokladnie 3,3V z zasilacza laboratoryjnego
2. zasilanie wyswietlacza jest prawidlowo zasilany
3. tak fusebity sa prawidlowo przestawione za pomoca mkavrcalculator
4. jestli chodzi o porty to nic nie zmienialem tak jak jest w kodzie Pana Miroslawa tzn portyc oraz portya
chyba ze jest jeszcze jakis specjalny plik naglowkowy w ktorym nalezy to zmienic.
Ale tak jak pisze wrzucam program gotowy i sprawdzona Pana miroslawa aby sie sprawdzic czy dziala poniewaz jest on
pewny i juz sprawdzony i zeby nie miec niepewnosci czy to wina z mojego bledu w programie ale ten program takze nie
dziala i na wyswietlaczu sie nic nie wyswietla.

Ciekawi mnie tylko czy koniecznie musze podlaczyc ta linie BL_E do wyswietlacza skoro nie mam gdzie jej podlaczyc.
Albo jakby ktos mogl rzucic na ta strone co w linku podałem i tam jest zdjecie tego wyswietlacza z wyjsciami i powiedziec
mi gdzie mam BL_E podlaczyc do wyswietlacza.
I jeszcze jedno czy moze ten kwarc wymienic ? na jakis o mniejszym f moze?

Czekam na dalsze pomysly ;-(

PostNapisane: 14 paź 2013, o 18:12 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Wyświetlacz może pracować z mniejszą prędkością. Mam na myśli sytuację, że program został napisany i skompilowany pod rezonator 11,0592MHz, a do procesora podłączasz np. 1MHz. Z kolei procesor nie musi chcieć pracować z dużą częstotliwością przy małym napięciu. Jest w specyfikacji taki wykres o nazwie Speed grades i tam można sobie sprawdzić.

BL_E to włączenie podświetlenia i może tu jest problem, bo nie wiem czy cokolwiek zobaczysz jak nie ma podświetlenia. Schemat nic nie mówi, bo jest kilka opcji sterowania i w zależności od obsadzenia zworek (J1, J5, J4) może być różnie. Musisz to sobie sprawdzić. Wejściem podświetlenia jest pin 28 LE i tam należy podłączyć BL_E, ale dopiero po sprawdzeniu zworek, bo można sobie zrobić zwarcie i uszkodzić procesor albo sterownik wyświetlacza.

PostNapisane: 14 paź 2013, o 18:30 
Nowy

Kwarc tez staralem sie wymienic na wolniejszy bo ale nic i czekalem dosyc dlugo aby cokolwiek sie pojawilo ;( A co do Tych zworek to tez nie mam pojecia jak je ustawić gdzie to moge sprawdzic jak powinny byc bo do wyswieltacza nic nie dostalem tylko sam wyswietlacz;(

PostNapisane: 14 paź 2013, o 18:35 

Jeśli masz zworki jak na zdjęciu z linku (od spodu widać, że wlutowany jest rezystor J5 = SMD 0R w prawym górnym rogu) to podświetlenie jest włączone na stałe i nic nie trzeba podłączać.
Podaj pełną listę co z czym połączyłeś.

PostNapisane: 14 paź 2013, o 21:02 
Nowy

Podłaczylem piny mikrokontrolera PC2 do PC6 z wyswietlaczem w taki sposob:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PC2 --> RST
PC3 --> CS
PC4--> RD
PC5--> WR
PC6--> RS

natomiast jak nie chcialo dzialas to do pewnosci podpialem jeszcze
PC7 --> PWM

ale nic to nie dalo

natomiast porty odpowiadajace za przesyl danych data
podlaczylem do portow A.
PA0 --> D0
PA1 -->D1
PA2 --> D2 itd

PostNapisane: 14 paź 2013, o 23:35 

Zrobiłem taki test. Jak podłączę tylko zasilanie i dam stan wysoki na BL_E to wyświetlacz pokazuje białe tło.
Jak wszystko jest podpięte poza BL_E to wyświetlacz nic nie pokazuje (ciemny ekran jak bez zasilania) pomimo, że coś jednak zostało wysłane do sterownika.

PostNapisane: 15 paź 2013, o 04:42 
Nowy

A u mnie jest tak ze jak wszystko jesto podpiete to ekran pokazuje białe tło a jak wszystko jest podpiete oprocz BL_E to takze ekran pokazuje biale tlo i nic nie wyswietla.
Wrzucam zdjecia jak to wykonalem:

ObrazekObrazekObrazek

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

w taki sposob mam dokonana inicjalizacje. Pytanie moje brzmi czy moze zmniejszyc delay zeby nie bylo 10ms a mniej tylko pytanie jesli mam tak sprobowac do ilu moge zmniejszyc i sterownik z wyswietlacza sobie z tym poradzi?

Czekam na każda sugestie co może poprawić. A odnosnie sprawdzania kwarcu czy moze byc tak ze jak przyloze multimetr ustawiony na pomiar czestotliwosci do kwarcu to mi nie pokazuje czestotliwosci tylko nagle mikrokontroler przestaje tak jakby dzialac i na tym amepromierzu z zasilacza widze ze nie dziala bo normalnie pobiera prad 0,01A a jak użyje multimetru to przestaje plynac prad do mikrokontrola ?

PostNapisane: 15 paź 2013, o 18:38 

1. Sprawdź dokładnie połączenia od nóżki procesora (od miejsca, gdzie wychodzi z obudowy) do wyświetlacza.
2. Może najpierw to uruchom, a później przerabiaj sprawdzone kody w końcu to wykonuje się tylko raz. Podpowiem, że:
język c

Tylko ten jeden delay w całej tej funkcji jest konieczny i może być 1000 razy mniejszy, a reset można zrobić raz. U mnie tak działa, a u ciebie :roll: nie wiem, nie daje gwarancji.
3. Taktowanie sprawdza się na nóżce XTAL2 (2 przewód do masy) tylko upewnij się, że masz ustawiony Fusebit CKOPT.

PostNapisane: 15 paź 2013, o 20:20 
Nowy

1.Tzn używam Mkavrcalculator. Mam zaznaczyc tam ptaszkiem w fusach uproszczonych "CKOPT opcja oscylatora" JTAG ma załączony bo programuje USBasp. Już mi się wszystko miesza szczerze z tym sprawdzilem wszystkie podlaczenia i sa dobrze 2 razy sprawdzałem wczoraj sprawdzalem ;-) ale do pewnosci jutro tez sprawdze ;-)

2. W atmega1284p natomiast w fusach uproszczonych nie daje sie ustawic "CKOPT opcja oscylatora".

PostNapisane: 16 paź 2013, o 18:13 

Jak masz włączony JTAG to niektóre linie portu C nie działają jako I/O, a tam akurat masz wyjścia sterujące wyświetlaczem i stąd cały kłopot.

PostNapisane: 16 paź 2013, o 19:07 
Nowy

właśnie też tak myslalem jak napisal mi to GwynBleidD bo sprawdziłem to na innym forum i odrazu pobiegłem sprawdzić to do piwnicy ale nic to nie dalo dalej nie dziala kolejny raz sprawdzilem poprawnosc podlaczenia lini data oraz linii sterujacych oraz przemirzylem multimetrem na przejscie i wszystko jest ok ;-(
Ale nie poddaje sie narazie i kombinuje dalej. Już się zastanawiam cz wyswietlacz nie jest zepsuty.

Aha i do pewnosci jak wgrywalem dzisiaj znowu na nowo program na atmega1284 to wylaczylem zewnetrzny oscylator a zalaczylem wewnetrzny aby byc pewnym ze kontroler jest takwowany.

A mogłbys mi powiedziec czy może w mkavrcalculator zamiast bitow uproszczonych mam urzyc recznie fusbity i ustawic moze detekcje z zewnatrz napiecia na 1,8V albo 2,7V?

W kazdym razie w atmega1284p nie ma mozliwosci zalaczenia/wylaczenia CKOPT

PostNapisane: 16 paź 2013, o 22:55 

W zakładce fusy właściwości (na samym dole z listy rozwijanej) ustawisz sobie brown-out na takie wartości jakie chcesz, a domyślnie jest on wyłączony.
Fusebit CKOPT występuje w ATmega32A, a w ATmega1284P jest fusebit CKOUT ustawiający wyjście zegara na pinie PB1.
Prosty test na sprawdzenie taktowania to napisanie najprostszego programu, który zapala LED co 1 sekundę, bo można sobie np. źle ustawić taktowanie w opcjach projektu, albo przestawić fusebity, ale ich nie zapisać do procesora. O taktowaniu przy obniżonym napięciu zasilania już wspominałem, więc zostaje jeszcze kwestia poprawnego zasilania procesora. Mam tu na myśli 2 kondensatory na zasilaniu (22uF + 100nF) blisko procesora, a u ciebie widzę tylko 100nF i to daleko. Nie wiadomo czy poprawnie jest zasilony człon analogowy. Jak będzie schemat i projekt płytki można będzie coś powiedzieć. Tymczasem zamrugaj LEDem.

Strefa czasowa: UTC + 1